Jag har startat ett projekt som jag kallar för “Projekt glutenfri”, i ett försök att se om en glutenfri och antiinflammatorisk diet eventuellt skulle kunna ha en positiv påverkan på min hälsa. Det här är dag tre som glutenfri och jag tänkte berätta lite om hur det har gått för mig och vad jag hittills tyckt.

Inte så svårt som jag trott

Jag har som jag skrev i mitt förra inlägg länge gått omkring och lekt med tanken på att testa äta glutenfritt, men alltid avfärdat det eftersom det har känts som ett så omfattande projekt. Det är det säkert också för dem som äter en strikt glutenfri diet. Alltså dom som är så känsliga för gluten att dom till exempel måste ha egna skärbrädor för att skära upp bröd på, bara kan äta kött från gräsbetande djur och inte ens tål glutenfria havreprodukter. Jag har ju inte celiaki så en sådan diet behöver jag inte köra på i nuläget.

Före jag började projektet funderade jag mycket på om det skulle bli jättesvårt att hitta saker att äta, men det har det inte alls varit. Utbudet av glutenfria produkter här i Finland är ganska bra, och på förvånansvärt många produkter har det tydligt skrivits ut på förpackningen att produkten är glutenfri. Det är sådant som jag inte har märkt förut eftersom jag inte har behövt tänka på det. Men nu blir jag ju otroligt glad och lättad när jag hittar en produkt som det står ”glutenfri” på.

Läs också  Är du en kronisk övertänkare?

Viktigt med fibrer

Bröd är något som jag funderat på mycket. Det är ju en viktig fiberkälla och normalt brukar jag välja rågbröd med 10 g fiber per 100 g och ljusa bröd med minst 6 g fibrer per 100 g. Och eftersom jag också försöker äta antiinflammatoriskt är det viktigt att brödet inte innehåller mycket socker eller sötningsmedel. Jag håller mig så nära nollan som möjligt, och så försöker jag se på hur mycket kolhydrater brödet innehåller och hålla det så lågt som möjligt. Bröd är med andra ord inte lätt att hitta. Och det där med fibrerna måste jag se till att hitta bra källor till. Det är väldigt viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer. En vuxen människa ska äta minst 25-35 g fibrer per dag.

Det jag har märkt är att många glutenfria bröd innehåller allt för mycket socker. Det är inte ovanligt att man ser socker ganska högt på listan bland ingredienser. Och på ingredienslistan står ingredienserna alltid i den ordningen de använts mest av. Står socker först så är det huvudingrediensen till exempel. Det är inte bara i glutenfria bröd som jag reagerat på att det är allt för mycket socker, utan också i andra produkter. Vet inte varför det är på det viset? Man försöker väl antagligen få dem att både smaka bättre och hålla längre.

Ingen energi för att baka

Bröd är något som jag är väldigt svag för. Därför har jag oroat mig för det extra mycket, men jag har faktiskt hittat några bröd som är helt okej att äta både socker- och glutenmässigt. Eftersom mitt mål är att minska på kolhydraterna så försöker jag ändå att inte äta mer än ett par, max tre brödskivor per dag. Hittills har det gått bra. Allra bäst skulle det vara att baka brödet själv, men just nu har jag ingen energi för att göra det. Så istället köper jag glutenfritt bröd från butiken och fryser ner det jag inte hinner äta innan utgångsdatum.

Läs också  Lyckotänket är inte för alla

Det tråkigaste med att äta glutenfritt är att det lätt blir dyrt. Och jag har ju inte direkt några pengar att slösa bort. Bäst skulle det vara att laga så mycket egen mat som möjligt från grunden. Då har man ju koll på vilka ingredienser man sätter i maten och kan undvika tillsatsämnen ganska långt om man vill också. Men jag har ju liksom ingen energi över för att laga egen mat så utmattad som jag är. Men jag har i alla fall försökt lite. Och min man som alltid ställer upp har hjälpt mig massor. Skulle det inte vara tack vare honom tror jag aldrig jag skulle orka försöka.

Att äta antiinflammatoriskt

Mitt mål är ju som sagt att äta antiinflammatoriskt också, och jag vill påpeka att jag inte letar efter information om antiinflammatoriskt ätande via google eller i facebookgrupper, utan jag försöker följa en antiinflammatorisk kost som har tagits fram av en av Finlands skickligaste näringsterapeuter, Reijo Laatikainen. Han har lagt en enorm tid och energi på att leta fram de största vetenskapliga forskningarna om antiinflammatorisk kost (vilket det ännu finns allt för få av) och sammanställt allt på ett tydligt sätt. Reijo är alltid den första med att blogga om det senaste inom kost och hälsa.

Läs också  De 10 mest frustrerande sidorna av kronisk sjukdom

Tyvärr är bloggen för tillfället bara på finska, men jag kommer att skriva om de antiinflammatoriska kostråden på svenska i framtiden så att ni också får tillgång till informationen. Reijo är verkligen knivskarp och ägnar sig aldrig åt gissningslekar. Det är vetenskaplig och gedigen forskning som gäller, och det är också vetenskapsbaserade råd jag följer som licensierad kostrådgivare. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att man ska vara väldigt källkritisk när det kommer till kostråd. För dig som kan finska så hittar du Reijos blogg Pronutritionist här.

Mitt mående

Mitt mående är fortfarande som tidigare, men några desto större förändringar kan man inte vänta sig på ett par tre dagar heller. En av de allra värsta sakerna är den ihållande tröttheten. Det är ingen vanlig trötthet utan en form av obeskrivlig sjukdomströtthet som gör att man både ser och hör suddigt från morgon till kväll. Det hoppas jag att kommer att bli lite bättre på sikt. Det är så otroligt jobbigt att gå omkring i ett halvsovande tillstånd dag efter dag, år ut och år in.

En läsarfråga

Och till sist en fråga. Hur gör ni som äter glutenfritt för att se till att ni får i er tillräckligt med fibrer?