Jag har de senaste åren prövat på att göra drastiska förändringar i min kost för att se ifall det eventuellt skulle kunna ha en hämmande effekt på min sjukdom. Det första jag prövade på var en så kallad antiinflammatorisk kost. Under ett år uteslöt jag så gott som allt socker och alla sötningsmedel och minskade en hel del på kolhydraterna. Som stöd för dieten hade jag min kostrådgivarutbildning. Jag åt i princip inget som innehöll mer än 5 g sockerarter per 100 g kolhydrater.

Under ett år gick jag ner ca 10 kg och nådde min normalvikt igen. Jag blev av med mitt sötsug och överlag tyckte jag mig må lite bättre. Jag hade lungblödarskov värre än på länge det året, men jag tror att det berodde på att vi sänkte min kortisondos för ett tag med min läkare. När det gick åt skogen trappades den upp igen omedelbart. Men efter det hade jag en ganska lång period utan desto värre blödningar.

Vill ha förändring

De senaste halvåret har jag inte orkat sköta mig. Allt socker och alla snabba kolhydrater har sakta smugit sig tillbaka. Jag har gått upp den vikt jag tappade. Jag mår otroligt dåligt både fysiskt och psykiskt. Nu vill jag försöka få en ändring till stånd, för såhär orkar jag inte ha det.

Det finns en sak som jag länge funderat på att pröva, nämligen en glutenfri kost. Kosten skulle samtidigt vara antiinflammatorisk. Jag tänkte därför försöka mig på ett några månader långt experiment då jag undviker gluten, för att se om det skulle kunna inverka på mitt mående. Och jag tänkte att ni skulle få hänga med här på Lungan i stormen.

Läs också  Vicks letar efter sjukdomsbedragare

Viktigt att låta sig undersökas först

En viktig sak som jag vill börja med att poängtera är att det inte rekommenderas att man prövar på en glutenfri kost om man misstänker att man lider av glutenöverkänslighet eller glutenintolerans före du låtit undersöka dig hos en läkare. Det kan fördröja diagnostiseringen som ska göras av en läkare. I mitt fall har jag låtit utreda mig ordentligt. Jag har genomgått en kolonoskopi, gastroskopi, magnetröntgen av tunntarmen, avförings- och blodprover med mera. Man hittade ingenting som tydde på att jag min sjukdom skulle hänga ihop med gluten. Men eftersom jag inte har något att förlora på att pröva på en glutenfri diet så har jag bestämt mig för att göra det.

Explosionsartad ökning av autoimmuna sjukdomar

Men först ska jag berätta lite om autoimmuna sjukdomar och gluten. Under de senaste 20 åren har autoimmuna sjukdomar ökat explosionsartat över hela världen.  Det är sjukdomar som gör att det egna immunförsvaret spelar ett spratt med en och börjar attackera kroppsegna vävnader. Vid diabetes typ ett attackeras bukspottskörtelns betaceller, vid vaskulitsjukdomar attackeras blodkärlen, vid Hashimotos sjukdom är det sköldkörteln som råkar illa ut och vid ledgångsreumatism drabbas de egna lederna. Det är också vanligare att glutenintolerans förekommer i samband med Downs syndrom och Sjögrens syndrom.

Med glutenintolerans menas att man inte tål proteinet gluten som finns i bland annat vete, kort och råg. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och på grund av det kan den inte ta upp näring så som den borde.

Läs också  Att hålla tillbaka sina bättre dagar

Vanliga symtom vid glutenintolerans

Vanliga symptom vid glutenintolerans är bland annat diarré, gaser i magen, trötthet och viktnedgång. Symptomen kan variera mycket från person till person. Glutenintolerans har man livet ut, men besvären kan oftast lindras eller försvinna helt genom att man utesluter gluten från sin kost. Glutenintolerans behandlas i dagens läge genom att följa en glutenfri kost resten av livet.

Vad kommer jag att äta?

Gluten är alltså en proteinblandning av bland annat glutein och a-gliadin i axkornet hos sädesslag som vete, råg och korn. Eftersom jag själv inte är glutenintolerant (har inte celiaki) tänker jag inte följa en lika strikt diet som människor som inte alls tål gluten gör. Jag tänker försöka följa en normal glutenfri kost till en början. Det vill säga att jag kommer att undvika vete, korn, råg, spelt (dinkel), kamut, rågvete (en korsning mellan vete och råg). Jag kommer fortfarande att äta kött, fisk, ägg, potatis, grönsaker, rotsaker, frukter och bär.

Socker och sötningsmedel kommer jag att undvika så gott det går. Jag har också försökt läsa lite på vad de celiakiker kan äta och inte kan äta. Jag försöker alltså undvika alla källor till gluten så gott det går utan att vara superstrikt till en början. Vi får se hur det utvecklar sig och vad jag orkar med. Kanske jag utesluter gluten helt och hållet i framtiden. Vem vet?

Läs också  13 sätt att svalka sig i sommarhettan

Projekt glutenfri

Jag kommer att uppdatera er om hur det går här på Lungan i stormen. Mina inlägg kommer att vara märkta med ”projekt glutenfri”. Och ni som själva har kunskap inom det här området får gärna hjälpa mig. Jag är tacksam för alla råd jag får.

Jag kan ju börja detta projekt genom att berätta om hur jag mår nu. Jag känner mig lite uppblåst och har samlat på mig några extra kilon. Jag har ett enormt sötsug och jag känner mig otroligt trött. Det känner ungefär som att gå omkring i en dimma dagarna i ända. Det är verkligen svårt att beskriva tröttheten man känner när man lider av en autoimmun sjukdom. Mina lungor blöder nu och då och jag äter för tillfället medicin mot det. Jag har svårt med sömnen och jag känner mig nedstämd och ångestfylld. Det kommer upp mycket slem från lungorna och jag dras med bronkiter ganska ofta.

Just nu vet jag inte hur jag ska orka. Det känns som om jag befinner mig på botten. Men början är ju alltid värst eftersom man också mår som sämst då. Hoppas i alla fall att ni vill följa mig och heja på mig.

Låt projekt glutenfri och antiinflammatorisk börja!

Här hittar du direkt till Lungan i stormens antiinflammatoriska kostsektion.

Följ med på Facebook

Glöm inte att följa mig på Facebook för att få de senaste uppdateringarna om hur det går för mig.

Källor:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Mat-och-matlagning-vid-glutenintolerans/

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

www.doktorn.com