Vi kroniskt sjuka är ju kroniskt sjuka. Låter kanske som ett dumt konstaterande, men ändå är det förvånansvärt många som inte förstår vad det innebär. Man är alltså sjuk med symptom i varierande grad varje dag, året runt.

Många tror också att vara långtidssjuk är samma sak som att ha semester. Antagligen ser de framför sig hur man vaknar upp till fågelkvitter och gassande solsken, tar några piller och funderar på vad för kul man ska hitta på att fördriva sin dag med. Kanske sätta sig i solstolen med en parasolldrink och läsa en bra bok.

Tillvaron svart trots solsken

Inte tänker de på att man kan sova bort dagarna och ha sjukdomsskov och värk som inga tabletter biter på. Inte tänker de på att både sjukdomar och mediciner kan förhindra en från att sola och dricka alkohol. Och inte är det många som förstår att tillvaron kan var kolsvart trots att solen strålar högt på himlen, eller att värmen och fukten kan göra många mycket sjukare.

Ännu mindre förstår folk att sommaren med det vackra vädret, grillfesterna, festivalerna, stuglivet och båtutfärderna kan vara det som får många kroniskt sjuka att fullständigt bryta ihop. ”Hur kan du vara så nedstämd i det här vackra vädret?” är det många som får höra. Jo det ska jag försöka förklara nu.

Läs också  När kronisk sjukdom förgiftar våra tankar

Jag kan börja med att påpeka att såhär är det verkligen inte för alla som är kroniskt sjuka. Många mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt på sommaren. Det är väldigt individuellt. Men nu vill jag fokusera på dem som mår sämre på sommaren.

Vännerna spårlöst försvunna

De flesta av oss kroniskt sjuka har inte levt hela våra liv med sjukdom. Eller många kanske har varit sjuka sedan de föddes, men hälsotillståndet har försämrats med tiden. Det betyder ju att de flesta av oss har njutit av sommaren förut. Vi har ljuva sommarminnen från när vi gick på konserter, åkte båt ute i skärgården, vistades på stugan, deltog i roliga evenemang, badade och solade, reste, njöt av vädret och allt det där som man nu kan tänkas göra på sommaren.

Plötsligt kan vi inte göra en bråkdel av det där. Många sitter isolerade inomhus medan vännerna är fullt upptagna med att göra allt det där som vi önskar att vi kunde göra. Om vänner och till och med familj kan vara dåliga på att höra av sig under de övriga årstiderna så ser man mycket mindre av dom på sommaren. Det man däremot ser är bilder på sociala medier, där andra har roligt.

Läs också  Kronisk sjukdom ställer kärleksförhållandet på prov

Det här kan göra väldigt ont för den som är sjuk. Man blir ännu mer påmind om allt man inte längre klarar av. Det här leder ofta till nedstämdhet, depression, bitterhet och isolering. Man sitter hemma för sig själv och känner sig bortglömd och ensam. Bara av att se en bild eller läsa en status kan göra att man känner sig sjukare än vanligt.

En sumpad chans att må bättre

För många kroniskt sjuka är sommaren en chans till att må lite bättre. Men många sjukdomar är totalt oförutsägbara. Plötsligt är den ”bättre perioden” lika bedrövlig som resten av året. Det kan kännas väldigt sorgligt att ha förlorat sin chans till att må lite bättre.

Det är också många av oss som känner att sommaren kommer med en massa krav. Man borde vistas utomhus, man borde röra på sig, man borde pyssla i sin överbevuxna trädgård och så vidare i all oändlighet. Det finns ju inga sådana krav på riktigt, men man kan ändå känna så eftersom man har gjort allt det här förut när man inte var lika sjuk.

Till dig som mår sämre fysiskt och psykiskt på sommaren vill jag säga att du verkligen inte är ensam. Vi är många som känner likadant. Det kan ibland löna sig att ta en paus från sociala medier när det känns extra tungt. Man behöver inte sluta med det helt och hållet, men man kan välja bort/dölja det man inte orkar se och bara hålla sig till sådant som inte gör en ledsen. Och det behöver man verkligen inte ha dåligt samvete för.

Läs också  7 tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

Följ Lungan i stormen

Glöm inte att du kan följa Lungan i stormen på Facebook för nya artiklar, podcastavsnitt, blogginlägg och diskussioner om kronisk sjukdom.

Hur mår du under sommaren?