Mår du dåligt av sociala medier?

mår dåligt av sociala medier
Bild av LaylaBird / Canva

Sociala medier är en stor del av vår vardag. Tyvärr kan användandet av dem leda till att man börjar må psykiskt dåligt.

I vårt poddavsnitt ”Mår du dåligt av sociala medier?” pratar vi om hur användandet av tjänster som till exempel Facebook kan påverka oss negativt. Vi lägger ett speciellt fokus på kroniskt sjuka, eftersom vår vardag ofta skiljer sig från normerna.

Lycklighetsflödet är psykiskt påfrestande

För en kroniskt sjuk person kan det bli väldigt psykiskt påfrestande att scrolla för mycket i nyhetsflödet i sociala medier. Vi blir exponerade för lyckliga parmiddagar, perfekta familjebilder, foton från solsemestern och joggingrundan, och så vidare i alla oändlighet.

Utåt kan det verka som om andra hinner med precis allt och lite till. Men bakom en välpolerad fasad döljer sig ofta stort kaos. Något vi bör påminna oss själva om när vi ser lyckliga bilder och statusuppdateringar.

När vi inte mår bra annars kan sociala medier förpesta vår vardag ännu mer. Vi kan börja känna att våra liv är mycket sämre än vad de egentligen är. Eller rättare sagt kan vi uppleva att alla andras liv är så mycket bättre och lyckligare än våra egna.

Läs inlägget 6 anledningar till att skära ned på sociala medier.

Läs mer:
Myter och fakta om depression

Poddavsnitt om sociala medier

I vårt poddavsnitt berättar vi om hur vi själva använt sociala medier genom tiden, och hur det påverkat oss. Vi tar upp både de positiva och de negativa sidorna. För allt med sociala medier är inte dåligt.

Pernilla berättar om hur hon började må bättre efter att ha skippat Facebook i några månader. Just nu funderar hon på att stänga ner sitt personliga konto. Johan berättar om hur han haft nytta av Facebook i marknadsförandet av sina företagstjänster.

När kommer nästa avsnitt?

Till våra tidigare poddavsnitt hittar du här. Podcasten heter ”Tillsammans med kronisk sjukdom” och du hittar den där poddar finns. Följ oss gärna för att hänga med när vi släpper nya avsnitt. Det beror lite på orken och hälsan. Just nu siktar vi på att släppa nya avsnitt 2-3 gånger i månaden.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Det är en svår balansgång det där med sociala medier tycker jag. Jag har lite för lätt att fastna i scrollandet och det är svårt att sålla och tänka att alla ”perfekta” bilder även har en baksida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.