Det här är några enkla med viktiga kostråd att följa. Det finns inget enskilt livsmedel som du måste vara livrädd för. Det är helheten som avgör, och det här är några grundläggande saker som är bra att hålla i minnet när du står i mataffären och inte vet vilka riktlinjer du ska gå efter.
Jag tänkte dela med mig av några kostråd som kan vara bra att tänka på när man står och väljer bland produkterna på butikshyllorna. Det är inte lätt att veta hur man skall tänka eftersom vi blir bombarderade med kostråd från höger och vänster nu för tiden.
Här kommer i alla fall några saker som kan vara bra att tänka på när man handlar basprodukter som bröd, kött och mejeriprodukter. Kostråden är från de nordiska näringsrekommendationerna som bygger på en gedigen forskning och uppdateras kontinuerligt. Det är kostråd baserade på de mest omfattade kostundersökningarna som görs i norden. Som licensierad kostrådgivare delar jag bara med mig av råd som är säkra för hälsan. Varsågoda!
Grönsaker, frukt och bär
Bara en minoritet når upp till 500 g frukt, bär och grönsaker per dag som vi minst borde få i oss för att täcka vårt behov av vitaminer. Det är inte så mycket som det låter. Jag har hört och läst om en massa rykten om att våra frukter och grönsaker inte skulle innehålla tillräckligt med vitaminer. Man måste äta minst en skottkärra och så vidare. Det här är inget mer än ett skrämselrykte. Även fast våra grönsaker och frukter skulle innehålla mindre vitaminer finns det inget som säger att det inte skulle räcka för att täcka det lilla behov vi har. Det är viktigt att variera frukter och grönsaker. Ät många olika sorter och många olika färger.
Frukt behöver man inte vara rädd för att äta, fastän många tror så nu för tiden. En frukt innehåller så mycket fibrer, vitaminer och antioxidanter att man inte behöver oroa sig för att det på något vis skulle vara onyttigt. Juicer och safter bör man däremot undvika eftersom de tas upp så snabbt av kroppen att det kraftigt får blodsockerkurvan att stiga. Ett glas juice kan innehålla många frukter och ofta har dessutom socker tillsatts. Men vill du dricka ett glas apelsinjuice till frukost behöver du ingalunda vara livrädd. Det är kostens helhet som avgör i slutändan.
Frysta grönsaker
Frysta grönsaker är bra att köpa hem och kan ätas med fördel. Frysta grönsaker håller halten av vitaminer bra och är ett bra sätt att få i sig en del av den dagliga dosen grönt som vi behöver. Det är också ett bra alternativ för dem som vill minska på kolhydratintaget att äta grönsaker istället för t.ex. ris, potatis och pasta.
Mejeriprodukter
Mejeriprodukter är en stor källa till mättade fetter som vi nordbor får i oss för mycket av. Därför lönar det sig att välja lättvarianter av mjölk, kvarg och ostar. Fettfri och lätt är bra alternativ när det gäller mjölk, kvarg och grynost. När det gäller ost ska man helst välja en med max 10 % fett. Det lönar sig att titta efter hjärtmärket. Och har du precis läst om att mjölk är livsfarligt så behöver du inte hoppa i taket. Ett glas mjölk här och där dödar inte.
Ljust bröd
Undvik bröd gjort av raffinerat mjöl som vete. Om du köper ett ljust bröd så kan du titta efter att det innehåller minst 6 g fibrer per 100 g. Det lönar sig också att titta efter om det tillsatts socker eller sirap som de ofta finns. Välj helst ett utan. Du behöver inte heller vara livrädd för gluten. Det är en ytterst liten del av befolkningen som inte tål det.
Välj fullkorn
Vi behöver också få i oss tillräckligt med fibrer för att ha en god tarmfunktion. Fibrer får tarmarna att röra på sig och jobba, vilket är bra för oss. När du väljer mörkt bröd kan du med fördel välja ett med minst 10 g fibrer per 100 g. I mörka bröd finns ofta sirap tillsatt. Det gäller här igen att titta efter ett alternativ utan sirap och socker. Vi behöver få i oss 25-35 g fibrer per dag. Det skulle innebära ganska många skivor bröd det, så därför är det bra att också välja fullkornsvarianter av andra spannmålsprodukter som pasta, och förstås inte glömma bort att äta baljväxter, frukt och grönsaker som också är bra fiberkällor.
Välj vitt kött och fisk
Vitt och magert kött från frigående djur är ett bra alternativ. Välj naturell eftersom de med marinad innehåller socker. Också pålägg innehåller alla möjliga former av socker. Det är svårt att hitta ett som är utan. Ät inte mer än max 500 g rött kött i veckan. Fisk och fågel är bättre val för din hälsa.
Bild via Pixabay
Vad gäller ost har jag kommit fram att under 17% fett blir inte gott – smaklös paraffin. Då kan man hellre vara utan. Men jag äter inte smör på brödet och då blir det bara osten så då kanske det jämnar ut sig 🙂
Jo alltså det är ju helheten som avgör. Och två skivor av en smklös mager ost är ju intä bättre än en skiva av en med högre fetthalt ändå.