10 må bra-tips för dig som är kroniskt sjuk

må bra tips för kronisk sjukdom
Bild av Popo Jozef Polc / Canva

Det här är 10 viktiga må bra-tips för dig som lider av en kronisk sjukdom.

1. Din kropp är inte din fiende

Din kropp är inte din fiende. Tvärt om jobbar den hårt för att understöda dig och vara dit till lags. Ingen är immun mot sjukdomar. Vem som helst kan drabbas oavsett hur välfungerande kroppar det har. Var snäll mot dig själv och din kropp.

2. Det är inte ditt fel att du är sjuk

Beskyll inte dig själv för att du är sjuk. Att kämpa och ta sig fram i livet med en kronisk sjukdom är tungt nog. Du mår bara sämre av att klanka ner på dig själv och anklaga dig för något du inte kan rå för.

3. Acceptera att livet är osäkert

Att kunna inse och acceptera att ingenting i livet är säkert, att man inte kan ta något för givet är det första steget mot att bli tillfreds med livsomständigheterna. Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Alla önskningar går tyvärr inte i uppfyllelse. När du insett det och accepterat det kan du börja fokusera på det du faktiskt kan göra och njuta av.

4. Sluta oroa dig över vad andra tycker

Istället för att lägga din dyrbara energi på att fundera på hur andra ser på dig och din kroniska sjukdom, sätt din tid på att vara snäll mot dig själv och ta hand om dig själv.

Läs mer:
Saker kroniskt sjuka finner mycket tröst i

5. Förlåt dig själv

När du inser att du inte tagit hand om dig själv tillräckligt ska du inte vara hård mot dig själv. Förlåt dig själv istället. Om och om igen. Träna på att vara empatisk mot dig själv varje dag. Det kommer att få dig att må så mycket bättre på många plan.

6. Lär dig att be om hjälp

Att kunna och våga be om hjälp i vardagen när man lever med en kronisk sjukdom är viktigt. Många tror att det är ett tecken på att man är svag om man gör det, men det är tvärt om ett tecken på mognad och självinsikt. Och det är att vara empatisk mot sig själv.

7. Hjälp andra när du kan

När du kan och orkar och vill kan du hjälpa andra. Det är ett bra sätt att nå ut till andra och känna sig mindre isolerad och du får känna dig behövd. Det är också ett bra sätt att skingra sjukdomstankarna du går omkring med.

8. Se över ditt liv

Fundera på vad exakt det är i ditt liv som du behöver ge upp för att orka vidare. Tänka på vad som är realistiskt och vad som inte är det. Du kanske sitter fast i gamla tankebanor och är på väg mot något som helt enkelt gör dig mera skada än nytta, och kanske är rent utav omöjligt. Det betyder inte att du ska ge upp dina drömmar. Men ibland går vi på autopilot genom livet. Det som var rätt förut behöver inte vara rätt idag.

Läs mer:
Verktygslåda för kroniskt sjuka

9. Du måste inte arbeta

Att ha en kronisk sjukdom är som ett heltidsjobb. Om inte flera heltidsjobb. Att ta hand om dig själv är det allra viktigaste du kan göra. Du behöver inte känna dig misslyckad och värdelös bara för att du inte går till en sedvanlig arbetsplats som många andra gör.

10. Bli din egen bästa vän

När du märker att du talar dömande och elakt till dig själv, stanna upp ett tag och föreställ dig hur det skulle vara om du istället en hel dag skulle tala vänligt och uppmuntrande till dig själv. Hur vi talar till oss själva är en vana som vi faktiskt kan förändra. Jag säger inte att det är lätt, men det är värt att hålla i minnet och vara uppmärksam på när det händer. Det är det första steget till att kunna ta sig ur destruktiva tankebanor och börja må bättre trots en svår sjukdom.

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar om kronisk sjukdom kan du också följa Lungan i stormens Facebooksida.

Källa: Psychology Today

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

  1. Läser alltid dina i lägg å blir glad ibland ledsen men ändå försöker nå insikten att manblivit sjuk. Är så trött på att jag inte orkar som förut. Känner mig själv ” borta i huvudet” i sammanhang då vi är flera personer samtidigt. Blir fort hjärntrött å min kropp gör inte som mitt huvud vill.
    Sörjer att jag blivit främmande i min egen kropp. Vetinte hur jag ska förklara men dina texter hjälper mig att acceptera mig lite mer å förstå att mina förutsättningar har förändrats å jag är en ny människa.
    Mvh paula

    1. Tack för din kommentar! Och vad glad jag blir över att du följer min blogg och uppskattar den. Jag är både glad och ledsen, beroende på hur jag mår när jag skriver. Det gör att innehållet i artiklarna bli lite olika. Ibland orkar jag vara mera positiv men ibland vill jag bara få ur mig hur jobbigt livet kan vara. Sköt om dig!

  2. Dessa tips kanske passar in på någon med kronisk psykisk sjukdom, men har man exempelvis diabetes är det många tips här som inte passar in alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *