Böcker får dig att må bra

böcker får dig att må bra
Bild av Robert Kneschke / Canva

Att läsa en bok när man är kroniskt sjuk kan göra gott för både den fysiska och psykiska hälsan. Det kan hjälpa för att skingra orostankarna och få dig att slappna av kroppens alla muskler. Läs om biblioterapi och hur böcker har hjälpt mig att ta mig igenom jobbiga tider i livet.

Att lida av en kronisk sjukdom, såväl fysisk som psykisk kan innebära att man spenderar en stor del av sin tid ensam. Många är sängbundna en stor del av dygnet. En del spenderar mycket tid på sjukhus medan andra klarar av att röra sig fritt i hemmet, men inte mycket mer än det.

Gemensamt har många av oss som är kroniskt sjuka att vi ofta är extremt trötta, och med extrem trötthet menar jag en obeskrivlig trötthet, likt tröttheten efter en influensa gånger tio. Många plågas av smärtor, som de också är kroniska. Smärtor som kan vara så svåra att man får proppa i sig en cocktail av värktabletter.

Böcker kan trösta

All sjukdom, smärta och oro leder ofta till att man är både fysiskt och psykiskt slutkörd. När man lever ett sådant liv känner man sig ofta väldigt ensam och liten. En stor del av dygnets vakna tid går åt till att ligga på soffan eller i sängen medan man oroar sig, känner sig deprimerad och har ont. Då kan det vara guld värt att ha någonting trevligt att distrahera sig med. Att läsa eller lyssna på en bra bok kan skingra orosmolnen för en stund, och få kroppen att slappna av.

Läs mer:
7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän

Redan 1916 myntades begreppet biblioterapi, det vill säga läsningens positiva effekter på hälsan.
Inom forskningsvärlden skiljer man på klinisk biblioterapi och humanistisk biblioterapi. Med klinisk biblioterapi är målet att förbättra sjuka människors hälsa genom att läsa böcker. Med humanistisk biblioterapi är målet att friska människor genom läsning ska få en bättre självinsikt samt få hjälp att bearbeta nedstämdhet och sorg.

Cecilia Petterson som är lektor vid Göteborgs Universitet är en av dem som ägnat sig åt att studera hur läsning kan påverka hälsan positivt. Tillsammans med Lena Mårtensson som är forskare inom socialmedicin genomförde hon en studie där personer som läst aktivt före sin sjukskrivning intervjuades.

Skönlitteratur mest avslappnande

Alla de intervjuade hade saknat att läsa. De började med att läsa lite lättare litteratur än de var vana vid. Så småningom när de mådde lite bättre klarade de av att återgå till sina gamla läsvanor. Att de orkade och hade lust att läsa igen såg de som ett tecken på att de blivit friskare.

Framför allt är det skönlitteratur som kan ha en avslappnande effekt. Man kan för en stund låta sig själv sjunka in i en annan värld. När man lyckas ge boken sin fulla uppmärksamhet infinner sig ett lugn i kroppen och musklerna slappnar av. När hjärnan får vila från sjukdomstankar och oro kan många för ett tag klara av att fokusera på något annat än den svåra livssituationen och känslorna som en sjukdom kan medföra.

Läs mer:
Hur man tar hand om sig själv som kroniskt sjuk

Läs mer om biblioterapi här.

Hade svårt att orka läsa

Själv tycker jag om att läsa, men sedan dess att jag insjuknade i en kronisk autoimmun lungsjukdom och och fått min beskärda del av följdsjukdomar, komplikationer, oro, ångest och sjukhusvistelser tappade jag min ork och min koncentration. Läsningen kändes övermäktig och föll i glömskan. Till slut tog jag bara för givet att jag inte hade någon ork eller läslust kvar.

För ett par år sedan gav jag läsandet en ny chans. Jag började sakta med en spännande bok. Någon sida i taget. Förrän jag visste det var jag uppslukad av boken och plötsligt var den slut. Mitt läsande tog fart igen. Jag läste varje kväll före läggdags och fann det otroligt avslappnande.

Att läsa lindrade ångesten

Det här året har jag drabbats av en fruktansvärd ångest med dagliga panikanfall. Trots det har jag försökt fortsätta med att läsa. Trodde inte jag skulle klara av det, men förvånande nog har det givit mig stor tröst.

Allt spännande fick jag skippa när det var som värst. Jag läste istället en hel del sagor, eftersom jag inte kopplar ihop sagor med verkligheten alls. Jag läste också böcker om livet i Alaska och böcker om hobbyer. Allt som jag inte kunde förknippa med mitt liv eller med sjukdom gick bra.

Ljudböcker lindrar min ångest

Men det har också funnits långa tider som jag inte klarat av att läsa i en bok, för att jag varit för trött och för ångestfylld. Då prövade jag på att prenumerera på en talbokstjänst för första gången i mitt liv. Där kunde jag fritt välja bland böcker i alla världens kategorier. Tyckte jag inte om en så prövade jag en annan.

Läs mer:
Hur du kan visa ditt stöd för någon med en kronisk sjukdom

När jag var väldigt orolig och hade svår ångest testade jag att trycka på play, trots att jag aldrig trodde att jag skulle orka lyssna. Till min förvåning fick det mig ofta att lugna ner mig. Det var en kombination av att lyssna på en behaglig röst och bli avledd från mina egna jobbiga tankar.

Pröva på ljudböcker

Jag rekommenderar att du prövar Nextory. De har ett väldigt stort utbud av både nya och gamla ljud- och e-böcker. Där hittar du massvis med bestsellers av kända författare. Du kan välja och vraka bland tusentals böcker och lyssna på dom i din telefon, surfplatta eller dator. Som kund får man först en kostnadsfri provperiod. Läs mer om Nextory i mitt inlägg om ljudböckers positiva hälsoeffekter.

Källa: Forskning.se

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *