kroniskt sjuka finner tröst i

Jag frågade kroniskt sjuka om vad de finner tröst i när de mår dåligt. Till min glädje fick jag massor av svar. Det här är en sammanställning av alla svar jag fick. De här sakerna finner kroniskt sjuka mycket tröst i.

Bild av Kelsie Meaden via Canva

Naturen

På plats nummer ett över saker som kroniskt sjuka finner tröst i är att vistas i naturen. Att bara komma utanför dörren och sätta sig på balkongen, verandan eller i trädgården kan vara väldigt rogivande och tröstande. Många kroniskt sjuka njuter av att gå på skogspromenader.

Man känner sig mera lugn och fri när man är utomhus. Därför är det så viktigt att även under de sämre dagarna i alla fall försöka ta sig ut en liten stund, om det bara är möjligt. Annars kan man öppna ett fönster och höra vinden susa och fåglarna kvittra.

Att vara vid havet eller vid en sjö finner många tröst i. Att gå på stranden och vada i vattnet, ta sig ett dopp eller att bara lyssna på vågornas brus kan ha en lugnande effekt.

Att se hur träden fäller löv och höstsolen glimmar.

Naturen som syns genom fönstret om jag inte orkar ut till den.

Skogens gröna heltäckningsmatta, tystnaden och moder naturs vansinnigt vackra skapelser, eller en tyst stund vid havet med mitt fiskespö.

Att träden står där och svajar i vinden likadant, att solen går upp och ner. Att jag och min tillfälliga smärta är liten och obetydlig i stora universum.

sköta blommor
Bild av neirfy via Canva

Att sköta om växter

Att odla växter och sköta om dem finner många sjuka tröst i. Att plantera ett frö och se hur det gror och blir till ett litet vackert liv kan ge mycket glädje. Att få och kunna ta hand om något när man själv är sjuk kan vara väldigt betydelsefullt.

Är jag för dålig för att fixa hemma (och definitivt för dålig för att vara ute) så kan jag flytta runt lite på mina gröna växter så känns det som om jag gjort något och det blir fint.

Bild av Jomkwan via Canva

Avslappningsövningar

Andningsövningar, avslappningsövningar, yoga, meditation och mindfulness är viktiga avslappningsrutiner för många kroniskt sjuka. Det minskar stresshormonerna i kroppen och ger lugn. Att gråta ut när man mår riktigt dåligt kan också ge ett lugn efteråt.

Bild av Oliver Hoffmann via Canva

Dofter och tända ljus

Dofter kan ha en väldigt lugnande inverkan. Det kan vara alltifrån doftoljor till doften av nybryggt kaffe eller nybakat bröd. Vad man än tycker att är rogivande. Många tycker om att tända doftljus eller vanliga stearinljus när det blir mörkare ute, och krypa ner i soffan med en varm filt och bara titta på den dansande lilla lågan.

Läs också  Svårt sjukas tankar om positivitetshetsen
dricka te
Bild av Josep Suria via Canva

Varma drycker

En varm kopp kaffe, te eller kakao kan ha en väldigt lugnande effekt. Man kan köra med koffeinfria varianter om man föredrar det. När än det känns dåligt kan en varm dryck lugna. När man inte får sömn på nätterna är det bra att stiga upp istället för att ligga och vrida sig. En kopp te eller kakao kan göra att man lättare får tag i sömnen. Kamomillte sägs vara lugnande. Men i affärerna finns det ett stort urval av tesorter som ofta heter något i stil med ”Good night tea”. Både värmen, doften och smaken lugnar.

badkar
Bild av Drobot Dean

Ett varmt bad eller bastu

Att ta ett varmt bad, en varm dusch eller att bada bastu tycker många att är väldigt avslappnande. Många tycker om att hälla i badsalt eller väldoftande badoljor i badkaret, eller tända ett litet ljus för att få en extra mysig badstund.

god mat
Bild av Nina Firsova via Canva

God mat

God mat och godis kan ge mycket tröst. Att själv laga mat om man orkar och tycker om det är också en bra idé. Att vara kreativ och laga till något gott själv kan göra att man blir på gott humör. Godiset är ju inte så hälsosamt, men ibland måste vi tillåta oss själva att njuta av sådant också. Det finns ju också hälsosammare varianter av det.

Jag tycker om att fika eller äta god mat på trevligt ställe med mina barn eller god vän.

Att sänka kraven

Att bara vara och inte kräva något av sig själv är viktigt när man mår dåligt. Så som man skulle sköta om en sjuk familjemedlem ska man sköta om sig själv.

film
Bild av RTimages via Canva

Böcker och filmer

Att läsa böcker, lyssna på talböcker, titta på tv-serier eller en film kan göra att man får tankarna på annat en liten stund. Att få sjunka in i en fantasivärld för en liten stund tycker många kroniskt sjuka att är väldigt avkopplande. Att slösurfa på Internet fungerar också bra.

Läs också  Sjukdomsrelaterad trötthet är viktigt att förstå
skriver
Bild av Yaroslav Shuraev via Canva

Att skriva

Att skriva av sig är också ett sätt att slappna av. Istället för att orostankarna snurrar runt i huvudet hela dagen och natten kan man sätta sig ner framför datorn, eller ta penna och papper och bara låta orden flöda. Efteråt kan det kännas otroligt befriande. Man har fått ur sig en del av sin oro. Man behöver ju inte spara sina texter om man inte vill.

lyssna på musik
Bild av Dmitry Ageev via Canva

Musik, dans och sång

Många finner tröst i att lyssna på musik. Både texterna och tongångarna tröstar. En del tycker om att höra på musik som ger utlopp för ilska och frustration. Andra tycker om lugnare och gladare musik. Man väljer det som fungerar för en själv. Att sjunga, dansa och spela instrument är också ett bra sätt att få utlopp för sina känslor.

Känslan av att få stänga ute hela världen när headsetet sitter i öronen och musiken dämpar mina tankar.

fysisk aktivitet yoga
Bild av Jupiterimages via Canva

Fysisk aktivitet

All sorts fysisk aktivitet är bra för oss. Många har väldigt ont och svårt att röra sig på grund av sina sjukdomar. Man måste förstås ta det i den mån man orkar. En del tränar på gym, andra tar små promenader. Man får också motion genom att göra hushållsarbete eller att gå i trapporna hemma. Att röra på sig är bra för vårt fysiska och psykiska mående.

Krama
Bild av Snapwire User via Canva

Kramar

Det finns inget som tröstar så mycket som en kram när man mår dåligt. Försiktiga kramar om det gör för ont. Eller att hålla någon i handen en stund.

katt och hundar
Bild av Anika Lauer via Canva

Att vara med djur

Min katt känner när jag har ont och är ledsen. Han kommer och vill lägga sig på mitt bröst med nosen mot min hals. Hans varma kropp, lena päls och jämna hjärtslag har räddat mig gång på gång. Då jag känt att jag går sönder, går upp i atomer finns han troget vid min sida, villkorslös kärlek. Min själ fylls av lugn, mitt hjärta med värme och mitt inre väsen fylls av hopp.

umgås med vänner och familj
Bild av Viacheslav Peretiatko via Canva

Familj och vänner

Att umgås med sin partner, barn, barnbarn och vänner skänker mycket tröst. Att vara ensam när man är kroniskt sjuk är väldigt tungt. Men för många är det också ibland tungt att umgås med sina allra närmaste. Det är viktigt att vara ärlig och berätta om sitt mående, så att man kan säga till när det blir för mycket. Att få ett telefonsamtal eller ett sms av någon som bryr sig betyder också väldigt mycket.

Läs också  Kamratstödet stärkte Sophia

Stödgrupper på sociala medier

I stödgrupper på sociala medier hittar man människor som verkligen förstår hur det är att vara sjuk hela tiden. Där får man vara sig själv och berätta om det man känner, utan att bli dömd. Man kan hitta nya vänner att skriva och ringa till. Många hittar till och med nya vänner som de kan träffa i det ”riktiga livet”.

skapa med vattenfärger
Bild av VictoriaBee via Canva

Att skapa

Att vara kreativ och skapa saker kan vara tungt för många, men det kan ge så mycket glädje och avkoppling. Att handarbeta, måla och rita, pyssla, komponera musik, skriva, baka, vad som helst som har med kreativitet och skapande att göra är bra. För en stund får man koncentrera sig på något annat än sin sjukdom. En kort stund är bättre än ingen.

Tankar på bättre dagar

Många kroniskt sjuka finner tröst i att tänka på att det kommer bättre dagar. De flesta har sämre och bättre dagar, men tyvärr inte alla. Att påminna sig om att det värsta går över, eller att tänka på något bra man har i livet kan hjälpa när man mår som sämst. Att få ”gnälla”lite när det är tufft.

Tänka vackra tankar. Hämta minnen från tider då man mådde som bäst.

Tro och andlighet

Att ha någon form av tro hjälper och tröstar många. Guds ord i text och musik, att be och att prata med änglarna är det som får många troende att orka ta sig igenom det svåra.

spela spel
Bild av Roman Lacheev via Canva

Spela spel

Datorspel, mobilspel, brädspel, kortspel, korsord, sudoku. Alla former av spel kan roa och göra så att man får tankarna på annat en liten stund. Man fokuserar mindre på illamående och smärta när man spelar.

Lugn och ro

Att få lugn och ro och att få vara ifred är viktigt när man ska återhämta sina krafter. Tystnad och att få vara för sig själv när man inte orkar med sällskap lugnar många.

Följ Lungan i stormen

För mer artiklar, blogginlägg och diskussioner om kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

*Omslagsbild av info79577 via Canva