5 tips för att hantera livet som kroniskt sjuk

Hantera livet med sjukdom
Bild av halfpoint / Canva

Att få livet invaderat av en allvarlig kronisk sjukdom får vem som helst ur gängorna. Det tar tid att vänja sig vid tanken att livet inte blev som man hade tänkt sig. Det här är fem tips som kan hjälpa dig en bit på vägen.

1. Bli din egen hälsokrigare

Om du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig med att tala allvar med sjukvården eller kriga mot instanserna måste du tyvärr försöka själv. Det är långt ifrån alla som orkar med det här. Men försök ändå så gott du kan läsa på om din sjukdom. Kräv av läkarna att få ta prover och gå på undersökningar och försök hålla reda på vad sjukvård och myndigheter säger. Det lönar sig att dokumentera allt på ett ställe, enligt datum och instans. Samla all information på ett ställe. Det kan hjälpa dig i framtiden. Och det kan vara till stor nytta för någon annan som försöker hjälpa dig.

2. Skapa ett stödnätverk

Omge dig med personer som genuint vill hjälpa dig och försök hålla dig borta från dem som stjäl energi. Är du inte nöjd med din läkare så kan du kräva att få träffa en annan. Kom ihåg att du har rättigheter också. Försök nå ut till andra i samma situation genom att gå med i ett stödforum för kroniska sjukdomar på internet, eller gå på ett kamratstödsmöte om du har möjlighet. Försök förklara för dina närmaste anhöriga om alla aspekter av ditt liv. Dela till exempel ett av Lungan i stormens inlägg om livet med kronisk sjukdom för att hjälpa dem att förstå dig bättre.

Läs mer:
7 hälsofördelar med fotografering

3. Rensa dina tankar

När man insjuknar i en kronisk sjukdom och inte längre klarar av att göra en bråkdel av det man gjorde förr känner man sig ofta misslyckad. Dessa tankar i kombination med stress och oro är väldigt destruktivt för din hälsa. Många ser ner på sig själva på grund av en sjukdom som de inte kan rå för. Försök lyssna till dina tankar och hur du talar till dig själv inne i ditt eget huvud. Är rösten dömande och hård? Eller är den snäll och förstående? Tala till dig själv så som du skulle tala till en nära vän som insjuknat i en svår sjukdom.

4. Upptäck ditt nya jag

Människor utvecklas och går vidare i livet, även efter att det värsta har inträffat. Du behöver inte se din kroniska sjukdom som en styrka eller en gåva. Det tycker jag att är att överdriva. Men du kan tänka på allt du klarat trots hårda motgångar och vad du lärt dig om livet och dig själv av det.

Kanske du höll och vågade mera än du någonsin kunde ana? Kanske du fick ett nytt livsperspektiv och en och annan tankeställare om vad som egentligen är viktigt för dig här i livet? Kronisk sjukdom öppnar ofta mångas ögon och får en att lägga märke till, uppskatta och ta vara på alla de små sakerna som är fina i livet.

Läs mer:
Verktygslåda för kroniskt sjuka

5. Försök få oron under kontroll

Fundera på om du oroar dig för saker som du inte kan kontrollera. Sådana tankar stjäl mycket av din värdefulla energi. Var inte rädd för att ta hjälp av en vän eller en psykolog för att få prata ut om det som hänt dig och hur det påverkat ditt liv. Det är tungt att vara ensam med sina tankar. Man hamnar lätt in i destruktiva banor som färgar tillvaron onödigt svart.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *