Lär dig skilja vetenskap från trams

Bild från Bokus

Vi översköljs dagligen med information från höger och vänster. Speciellt på Internet tappar vi bort oss bland alla alternativa fakta och fejknyheter. Att skilja på vad som är vetenskap eller vad som är påhitt är för den vanliga människan så gott som omöjligt.

Experter inom olika områden ploppar upp överallt. Plötsligt finns det ett oändligt antal självutnämnda experter inom områden som vi inte ens visste att fanns. Vi behöver ständigt vara på vår vakt för att inte bli lurade. Vi behöver lära oss att skilja på vetenskap och påhittade fakta.

Emma Frans är doktor i epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon är också vetenskapsskribent på Svenska dagbladet. Hon har skrivit boken Larmrapporten, som är en mycket bra guide för att lära sig förstå hur man bedömer fakta och påstådda fakta i en värld där varje dag är som första april. Boken passar för både vuxna och ungdomar.

Det här lär du dig

I boken hittar du bland annat en checklista för hur man granskar avsändare, en ordlista, skräckexempel och verktyg för att förstå sig på statistik och diagram. Emma ger råd för hur du bedömer olika sorters studier och lär dig sätt att genomskåda vanliga tricks. Du får en grundkurs i källkritik och mycket mera.

Läs mer:
Bär inte på flera bördor än du måste som kroniskt sjuk

Det här är en bok som vi alla borde läsa. Speciellt vi som lever med kroniska sjukdomar letar ofta efter hjälp på nätet. Vi blir bombarderade med konstiga råd från personer som vi inte har någon aning om vi kan lita på. Att ha en grundförståelse för hur man skiljer vetenskap från lurendrejeri är viktigt.

Boken går att beställa från Bokus här.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *