Sluta säga till sjuka att de ska tänka positivt

skrattande kvinna
Bild av SanneBerg / Canva

Kroniskt sjuka får ofta höra att de ska tänka positivt, som om det skulle vara något fel på de negativa känslorna. Att inte bejaka hela känslospektrumet gör att vi mår ännu sämre.

Är det något vi kroniskt sjuka ofta får höra av både anhöriga och vårdare är det att vi ska tänka positivt. Till och med när vi mår som sämst ska vi försöka ignorera våra smärtor och tänka på allt som är positivt i våra liv. Visst är det bra att kunna vara positiv, men det finns ett stort problem med att ständigt bli tillsagd av andra att tänka positivt.

Läs mitt inlägg Svårt sjukas tankar om positivitetshetsen

Att vara människa innebär att ha ett stort spektrum av känslor. Det är lika mänskligt att vara ledsen, frustrerad och sorgsen som det är att vara glad och lycklig. Men det är bara en liten del av dessa känslor som folk föredrar att man visar utåt.

Vi hyllas för att le genom smärtan

Vi lever i en kultur som nästan enbart lägger fokus på det positiva. Oändliga mängder självhjälpsböcker har skrivits som handlar om hur vi ska bli av med negativa tankar. Människor som går igenom svåra saker med ett leende på läpparna hyllas för sitt mod och sin styrka.

Läs mer:
Allt min man gör för mig

Människor som visar känslor som frustration, ilska, depression och sorg får ofta höra att det kunde varit värre, eller att det kanske skulle hjälpa om de ändrade sin attityd. För oss sjuka blir det ett extra jobb att försöka hålla god min. Många gör sitt bästa för att dölja vad de egentligen känner.

Det kunde varit värre.

De flesta kroniskt sjuka är i grund och botten positiva. Vi försöker konstant finna njutning i de små sakerna i livet. Vi kämpar på för att ta oss från dag till dag och försöker finna mening i livet. Men att må så dåligt både fysiskt och psykiskt att man ofta ligger däckad på soffan och vrider sig i smärtor påverkar oss.

Vi mår dåligt av att förneka känslor

När man mår som värst är det omöjligt att tänka positivt. Det smärtsamma blir inte automatiskt lättare att uthärda bara för att man tänker positivt. Det kan tvärt om bli värre när man ständigt skuffar undan de svåra känslorna. Att få visa alla sina känslor och gråta ut är viktigt för att kunna må så bra som möjligt trots sjukdom.

Att få höra att man ska tänka positivt när man är fysiskt och psykiskt sjuk kan leda till att man börjar tvivla på sig själv. Många kroniskt sjuka beskyller sig själva för att de är sjuka. ”Om jag bara mediterade mera” eller ”Kanske det är min negativa attityd som gör att jag inte blir bättre” är vanliga tankar hos kroniskt sjuka.

Kanske det är mitt fel att jag är sjuk?

När någon som är sjuk visar sina känslor och berättar om det som är svårt är det inte bra att genast uppmuntra till positivt tänkande. Det är att ogiltigförklara personens känslor, vilket i sin tur leder till att man kryper djupare in i sitt skal. Som kroniskt sjuk känner man sig redan väldigt isolerad. Att inte känna att det är okej att uttrycka alla sina känslor gör inte saken bättre.

Läs mer:
Klichéer man får höra som kroniskt sjuk

Negativa tankar är inte bara fel

Att tro att negativa känslor automatiskt gör oss till bördor är inte bra. Det är inte heller sant. Vi är människor, inga glädjerobotar. För att vi ska må så bra som möjligt behöver vi utrymme att vara genuina och uttrycka våra känslor.

Det betyder inte att man som sjuk ska ta varje tillfälle i akt att klaga för sin omgivning. Men man måste kunna få vara sig själv inför sina anhöriga och inför vårdare. Att få frågan ”har du tänkt på det som är positivt i ditt liv?” av sin terapeut när man berättar om sin depression är knäckande. Det förstärker känslan av att på något vis vara fel som människa.

Att gråta kan ge tröst

Ofta är det som tröstar mest att få vara ilsken och gråta ut hos någon annan. Efter det kommer känslor av lättnad och tillvaron kan plötsligt kännas lite ljusare. Att vara rädd för att känna, oavsett om det är positiva eller negativa känslor är ohälsosamt.

Det är förstås lika ohälsosamt att helt och hållet gå in i en offerroll och på grund av det sjukna djupare ner i sin depression. Självklart behöver människor hjälp med att hantera svåra känslor. Men att ge folk uppfattningen om att det inte okej att ibland vara negativ för inget gott med sig.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Som vanligt så fantastiskt bra skrivet. Det är ju precis så det blir för mig när jag går in i en sämre period, det ältas och vrids och vänds på vad JAG gjort för fel denna gången. Det behöver ju inte vara något man gjort även om man gärna vill hitta en förklaring varje gång till varför det händer.

    Så skönt att få känna igen sig i andra, det är ofta hög igenkänning i dina inlägg. Det hjälper att känna att man inte är ensam🙏❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *