100 ansikten av kronisk sjukdom

Bild: © Lungan i stormen

Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av kronisk sjukdom!

Det finns många missuppfattningar och förutfattade meningar om kronisk sjukdom. Många tror att man måste se sliten och bedrövad ut, eller vara sängliggande, isolerad i sitt hem eller på sjukhus. Sanningen är den att livet kan se ut precis hur som helst trots att man har en eller flera livshotande sjukdomar.

Det är inte enbart vänner, familj och bekanta som ha förutfattade meningar om kronisk sjukdom, utan också människor som arbetar inom vården. Det är tyvärr väldigt vanligt att man som allvarligt sjuk inte får den livsnödvändiga vård man behöver, helt enkelt för att man ser för frisk ut. Istället tvingas man ut i arbetslivet tills man rasar ihop.

Hundratals sjukdomar representerade

Jag tog initiativ och frågade kroniskt sjuka om de kunde tänka sig att skicka in ett foto på sig själva för att kunna ge en bättre uppfattning åt omvärlden om hur kronisk sjukdom kan se ut. Till min stora glädje har jag hittills fått in cirka 100 bidrag!

Läs mer:
Att handla mat - en mardröm för många kroniskt sjuka

Människorna på de här bilderna lider av allt ifrån reumatism, fibromyalgi, kronisk migrän, allvarliga tarmsjukdomar, svåra nervskador, hjärtsjukdom, stroke, njursvikt, neurologiska sjukdomar, psykiska sjukdomar, en mängd allvarliga och sällsynta autoimmuna sjukdomar.

De flesta har inte bara en börda att axla, utan de är multisjuka. Det finns alltså minst fyra gånger mer sjukdomar representerade än människor på foto.

Kronisk sjukdom är ofta osynlig

Kan du gissa vem på bilden som precis genomlevt sitt livs tyngsta dag, eller vem som precis kommit hem från sjukhus? Känner du igen en kronisk sjukdom på basen av vad du ser? Kan du gissa vem som har sagt vad när du läser citaten nedan?

Kronisk sjukdom kan se ut hur som helst. Du kan ALDRIG veta hur dåligt en person mår på insidan genom att bedöma dennes utseende, eller dra slutsatser på basen av vad de säger eller hur de beter sig. Därför ska du ALDRIG någonsin döma någon på basen av vad du ser. Du ska inte heller leta efter potentiella sjukdomsbedragare eftersom det är helt omöjligt att veta hur dåligt någon mår om personen inte berättar det för dig.

Det här är ett viktigt budskap till omvärlden som vi kroniskt sjuka borde sprida. Tack till alla som har varit med och bidragit till det här inlägget!

Läs mer:
Våra finaste minnen från sjukvården

Följ Lungan i stormen

Läs och dela gärna också mitt inlägg 100 ansikten av psykisk ohälsa. Och glöm inte att du kan följa Lungan i stormen på Facebook för mera artiklar, blogginlägg och podcast om livet med kronisk sjukdom.

Här är 100 ansikten av kronisk sjukdom

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

  1. Tusen tack!! Har en period då jag gråter mycket. Igår undrade mamma i telefon om jag mådde dåligt. Nejdå ljög jag som vanligt då någon också närmaste familjen undrar hur jag mår.
    Idag tog jag på mej fejkleendet duschade tog rena kläder och gick på kaffe med en kompis. Uttåt spelar jag “normal” och pigg. Tror inte folk vill höra den ärliga sanningen. Allt känns skit jag bara gråter. Lättare att ta på fejkleendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *