Det viktigaste nyårslöftet vi kroniskt sjuka kan göra tillsammans

gör nyårslöften
Bild av Artem Varnitsin / Canva

Det nya året börjar närma sig och många nyårslöften görs. Hälsan är något som är väldigt vanligt att man lovar sig själv att förbättra. Man ska börja äta hälsosammare, börja träna på gym, sluta röka och så vidare. Oftast gör folk löften som de inte orkar hålla längre en max några månader. Man tar i för mycket. Många satsar på att börja om från början och försöker ibland göra förändringar som är allt för drastiska för vad som i praktiken är genomförbart.

Vi kroniskt sjuka lever i ovisshet. Det är väldigt svårt för oss att veta hur mycket vi kan räkna med oss själva under kommande år när det till och med ofta är omöjligt att förutspå hur vi kommer att må nästa vecka eller till och med nästa dag. Jag syftar i det här inlägget på alla typer av besvär som fysisk kronisk sjukdom, psykisk ohälsa, synliga och osynliga sjukdomar.

Utmana dig själv i år

Nyårslöften är ju inget obligatoriskt, men för dig som vill göra ett nyårslöfte har jag ett förslag som jag anser att är väldigt viktigt att satsa på. Både för dig själv som sjuk, för dina anhöriga och för människor i din omgivning.

Det som vi kroniskt sjuka mår dåligt av är oförståelsen där ute i världen. Många som lider av en svår sjukdom håller det hemligt, eller berättar långt ifrån hela sanningen om sitt mående. Det allra viktigaste som du kan göra som kroniskt sjuk under kommande år är att försöka utmana dig till att ta små steg för att vara ärligare om ditt fysiska och psykiska mående.

Läs mer:
31 saker att komma ihåg som kroniskt sjuk

Små steg till ett ärligare liv

Du ska absolut inte ta i för mycket och göra något som du är obekväm med. Du kan till exempel ha som mål att berätta ärligt om ditt mående för din närmaste vän.

Du kan bestämma dig för att inte plåga dig själv med arbete de dagarna som du mår riktigt dåligt. Var snäll mot dig själv och sjukanmäl dig de dagarna du mår riktigt dåligt.

När någon frågar hur du mår kan du ha som mål att föröka svara lite ärligare på frågan. Du kan ta mod till dig och berätta för dina närmaste vänner att du väldigt gärna träffar dem men att det måste ske när du har en bättre dag.

Hos läkaren kan du utmana dig själv till att berätta hur ditt psykiska mående påverkar ditt liv. Berätta om stressen och ovissheten.

Printa ut eller länka till en artikel om kronisk sjukdom från Lungan i stormen eller något annat ställe som du tycker att passar och be någon att läsa den för att öka sin förståelse för hur mycket du påverkas av din sjukdom. Här hittar du många artiklar om kronisk sjukdom som jag skrivit.

Vi behöver hjälpas åt

Vi kroniskt sjuka behandlas så illa av samhället och får knappt någon förståelse alls. Tillsammans kan vi försöka förändra den bedrövliga situationen genom att ta små steg till att leva ett ärligare liv. Vi behöver visa hur dåligt vi mår och hur mycket vår vardag påverkas av våra sjukdomar. De flesta har ingen aning om hur det är att leva med en oförutsägbar sjukdom och inte får de reda på det heller om vi inte berättar om det. För att förbättra vår situation måste vi tillsammans försöka våga visa hur tufft vi har det.

Läs mer:
När förnekelse av en svår situation går för långt

Så häng på och bestäm dig för att 2017 ska bli ett år då du vågar vara lite mera modig och öppen med ditt mående!

Har du flera tips på konkreta saker man kunde göra för att vara ärligare så får du gärna kommentera.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *