Valmöjligheterna i livet minskar som kroniskt sjuk

pernilla bergman

Har du som är frisk någonsin tänkt på vilka valmöjligheter du har i ditt liv?

Som kroniskt sjuk begränsas man inte bara av sin nedsatta hälsa, utan också av myndigheter och instanser. Valmöjligheterna och friheterna i det egna livet minskas, beroende på hur sjuk man är. I det här videoinlägget pratar jag om saker i livet som kanske framstår som självklara för friska människor, men som många kroniskt sjuka berövats.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela
Läs mer:
6 konstiga saker jag lärt mig som kroniskt sjuk

5 kommentarer

  1. Hej Pernilla!
    Jag känner igen massor av detta. Jag tog studielån för 2 olika lämpliga utbildningar, men därefter satte dels fördomar stopp-jag kom inte in på arbetsmarknaden rent ut sagt på grund av diskriminering. När jag så fick utmattningssyndrom efter flera års timvikariat inom skolor och kulturskola, anvisade AF en arbetsplats med bara till hälften anpassade arbetsuppgifter. Två underbara chefer, som verkligen brydde sig gjorde att jag till att börja med trivdes och uppskattades,men sista året kom nytt chefskap som inte förstod alls. Jag blev snabbt kraftigt försämrad och utmattningssyndrom återkom värre än någonsin. Ingen sjukskrivning,fick inte avsluta anställning för Arbetsförmedlingen. Sen lades firman ner och i desperation tog jag kontakt med sjukvården, habiliteringen. Därifrån fick jag sjukskrivning,men var då så illa där an att jag nu sjukpensionerats. Efter 25 års kamp… så ja,lagar,myndigheters regelverk samt fördomar inominerade såväl arbetsliv som på olika nivåer inom utbildningsväsendet stänger dörrar och möjligheter ute för kroniskt sjuka samt funktionshindrade. Vilket kringskär möjlighet att välja boende,fritidsaktivitet (i mån av ork), marginaliserar socialt lika så. Ett liv i permanent fattigdom och utanförskap trots initiativförmåga,kreativitet och vilja. Det gäller dock att minnas -det är systemet som är helt galet. Fullkomligt. Tror det gäller hela Norden minst.

    1. PS. Vill tillägga att även arbetskamraternatt jag hade,var underbara men tyvärr höll jag inte i alla fall.

    2. Tack för din kommentar! 🙂 Det låter verkligen jobbigt det du tvingats gå igenom. Det är verkligen synd att man som sjuk ska behöva hålla på på det där sättet. Och det gäller nog hela norden verkar det som. Riktigt katastrofalt!

  2. Arbetsmarknadsstöd kan ju vara något för dig och då måste du ju anmäla sig till arbetskraftsbyrån. Vad har du att förlora på detta? Det är ju bara för att få något stöd överhuvudtaget. Du är ju inte arbetsförmögen men systemet godkänner ju inte detta. Efter att ha varit officiellt arbetslös kanske du kan sjukskriva dig igen?

    1. Jag har redan anmält mig som arbetslös och kommer att bli beviljad arbetsmarknadsstöd. För det här var jag tvungen att säga upp min studieplats. Jag hoppas att någon kommer att sjukskriva mig snart, för annars måste man ansöka om arbeten som man blir erbjuden och delta i te-byråns arbetslivsåtgärder. Jag har varit i kontakt med läkare och har saker på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *