Om Lungan i stormen

lunganistormen kontakt

Vem står bakom Lungan i stormen?

Pernilla Bergman heter jag som driver denna sida där du hittar artiklar som berör fysisk och psykisk hälsa. Jag är utbildad licensierad kostrådgivare och vill inspirera dig till att sköta om dig själv och dem du bryr dig om, på alla plan! Med min sida vill jag uppmuntra dig till att våga öppna upp och tala om svåra saker som ofta anses vara tabubelagda. På så vis kan vi tillsammans bidra till att öka förståelsen för oss som är drabbade av en kronisk sjukdom eller lider av psykisk ohälsa. Det är viktigt att våga berätta om alla sorters illamående!

Jag är själv sedan många år tillbaka drabbad av en sällsynt autoimmun sjukdom som inte vill ge med sig. Instanskrig och sjukvårdskaruseller hör till mig vardag. På min blogg som ni hittar i menybalken kan ni läsa om min vardag och mina upplevelser som patient. Mina inlägg är skrivna direkt ur hjärtat och kryddade med galghumor!

En presentationsartikel om Lungan i stormen hittar du här.

Och en presentationsvideo från mina Youtubekanal kan du titta på här:

Är du nyfiken på att veta lite mera om mig och min sjukdom?

Jag ska försöka förklara vad som hänt mig och vad jag gått igenom lite utförligare.

Nu för tiden går jag omkring och andas med cirka en och en halv lunga, något som jag för några år sedan aldrig skulle ha trott att kunde hända mig. Visst, jag erkänner att jag så länge jag kan minnas har varit ”en smula” hypokondrisk, men att jag skulle bli allvarligt sjuk på riktigt var ändå svårt att föreställa sig. Att ordet kirurg skulle bli en del av min vardagsvokabulär skulle säkert framstått som skrattretande för mig förut. Sällsynta sjukdomar är ju ”sådant som händer andra” och inte mig, men där misstog jag mig.

Efter åratal av mystiska symptom, oförklarliga feberepisoder, hjärtsäcksinflammation och totalt sex stycken lungoperationer blev jag slutligen diagnostiserad med en vaskulär autoimmun sjukdom av okänd art. Vasculitis NAS stod det på mina papper, vaskulit på svenska.

I mitt fall är det lungorna som är drabbade. Symptomen kom och kommer fortfarande i form av blodhosta och en obeskrivlig trötthet. Från att mina symptom började när jag var ungefär 19 år gick det sex år innan jag fick min diagnos. På den tiden hann sjukdomen ställa till med så mycket skada att en hel lob (höger lunga består av tre lober) av min högra lunga var så söndertrasad att den måste opereras bort.

Idag är jag fortfarande sjukskriven och försöker klura ut vad jag skall göra med mitt liv. P.g.a. sjukdomen blev jag tvungen att avsluta mina studier till sjukskötare. Blodhostan kommer och går i perioder och jag äter starka mediciner som dämpar mitt immunförsvar. På grund av medicinerna är jag väldigt infektionskänslig. Rännande till sjukhusakuten i Åbo och veckor spenderade på lungavdelning har blivit en del av min vardag som jag måste hantera.

Jag har mött en hel del fantastiska läkare, sjukskötare och medpatienter under mina långa perioder på sjukhus. Tyvärr finns det en hel del dåliga minnen också. Det finns saker folk sagt och gjort som jag aldrig kommer att glömma, men det är ändå de positiva sakerna jag väljer att ta med mig och minnas med värme. Allt det här berättar jag om på min blogg som ni också hittar i menybalken.

Disclaimer

Jag vill understryka att jag som driver Lungan i stormen varken är läkare, sjukskötare eller naturvetenskaplig forskare. Om du är sjuk eller misstänker att du är det, bör du kontakta sjukvården.  Du kan inte diagnostisera dig enligt information som du läser i mina artiklar eller på min blogg. Jag uppger också alltid källor under mina artiklar och inlägg, så att du som läsare själv kan bedöma källorna och leta efter utförligare information.

Kommersiella samarbeten och annonser

På min sida dyker det nu och då upp affiliatelänkar. Det nämner jag alltid högst upp i inlägget. Produkterna jag recenserar i mina inlägg är alltid sådana som jag själv kan stå för och gärna rekommenderar andra. Samma gäller för all form av övriga kommersiella samarbeten.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela