De värsta råden vi med kroniska sjukdomar fått – del 2

värsta råden kroniskt sjuka fått
Bild av AntonioGuillem / Canva

Som kroniskt sjuk får man höra en hel del konstiga kommentarer. Ibland är det råd av personer som menar väl, men det blir bara så fel. Ibland är det rena rama oförskämdheter från folk som fullständigt saknar förmåga till empati. Ibland blir det också så tokigt att man vrider sig av skratt.

Sagt till personer med mag- och tarmsjukdomar

“Skit i om du bajsar på dig. Det kan du inte hjälpa.”

” Det är väl bara att skita, så är det klart.”

”Du är för känslig lite magont dör man inte av.” Sagt till en person med IBS och ulcerös kolit.

“De är bara att åka. Det finns toa var tjugonde meter.” Sagt av en läkare.

“Men är det verkligen så farligt att det rinner lite och gör ont?” Sagt av en överläkare till en opererad patient med svår tarmsjukdom.

 “Jaha, IBS? Ja men det har jag också.” Sagt av många vänner och arbetskollegor. Vid närmare efterforskning så blir dom lite bubbliga ibland om de dricker för mycket kaffe eller äter pizza fem dagar i rad.

“Fick rådet av en läkare som visade så ordentligt hur jag skulle stretcha mina filéer i ljumskarna, så skulle mina tarmar bli bättre.”

“Prova ät a-fil och mycket fibrer, motionera och drick mycket vatten.”

Läs mer:
7 typer av ensamhet

“Men herregud, lite ont i magen har vi väl alla här på jobbet! Sagt av en chef när jag sjukanmälde mig för mitt magonda.”

“Kommer in på akuten, blöder från tarmarna och har ont i magen så jag knappt kan stå.
Sköterskan som tar emot på akuten “Är du säker på att du inte fått mensen?”

En patient kommer in till akuten med blödningar från ändtarmen och läkaren som tar emot säger: “Det är inte mens då?”

“Så farligt kan det väl inte vara, alla har väl lite ont i magen ibland.”

De som förminskar sjukdomen

”När jag låg inlagd på sjukhus och precis hade fått besked om min diagnos RA så kommer det in en klämkäck sköterska och säger: Hördu det där är inget att deppa över! Jag träffar så många reumatiker som har det sååå bra!

”Han har i alla fall inte cancer, och får han det är det inte så farligt med tjocktarmscancer.” Sagt till en mamma med en son som lider av en svår tarmsjukdom.

”Men måste du känna dig som Tarzan varje dag?”

”Jamen Yvonne, artros är det många som har!”

“Jag blir också trött av att gå på Ikea.”

”Försäkringskassan tyckte att om jag hade epilepsianfall hemma kunde jag lika gärna ha dem på jobbet.”

Läs mer:
Vad kroniskt sjuka önskar att folk skulle säga oftare

”Jag fick inte hemtjänst med motiveringen att jag kunde sköta mina inköp de dagarna när jag var frisk.” Sagt till en person som blivit tvungen att sluta arbeta på grund av att han låg på sjukhus så ofta.

De som tror att allt är inne i huvudet

”Du kanske är deprimerad.”

”Skulle du inte må bättre av att jobba istället för att sitta hemma och tänka?”

“Det mesta sitter i huvudet, bara att tänka på annat.”

Sist men inte minst

Testa healing, fick jag höra. Då jag sa att jag inte tror på det fick jag kommentaren “Vill du inte bli frisk, eller?

”Sjuka människor ska inte skaffa barn.” Personen som gjorde detta uttalande tyckte att man på så sätt minskar/eliminerar sjukdomar.

“Du får nog tänka på att byta jobb snart för du kommer nog hamna i rullstol.”

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

  1. Det är skrämmande hur inkapabla till empati en del människor kan vara. Finns det över huvudtaget inget filter eller ens en liten gnutta eftertanke, på hurdana grodor som folk klämmer ur sig? Jag kan förstå att man får höra en del kommentarer om man är lite mer avvikande och annorlunda än ‘Jokamies Virtanen’ till utseende, yrkesval, värderingar… men pga hälsan och sjukdomar? Come on! Har int folk nån skam i kroppen? Mera skuldkänslor åt de sjuka? Man blir mörkrädd med mindre…

    Känner igen så många av de där kommentarerna, och har själv råkat ut för ett flertal till. Toppen var nog ändå “Kanske du mittiallt börjar må bra av att inte jobba här längre.” av en arbetsgivare (som visste mycket väl om både min svåra ibs och depression) när mitt arbetsavtal plötsligt inte längre förlängdes. Jobbet har varit det som gett mig rutin i vardagen, fast det varit färre arbetsdagar o deltid sista tiden pga. hälsan, men ändå någon slags säkerhet i en annors jobbig vardag. Jovisst var ju alla mina symptom, problem o sjukdomar (till och med sjukhusvistelser) påhittade bara för att inte behöva vara på jobb. Skulle dom bara veta hur skit jag ännu mår idag som arbetslös och för sjuk för att klara av ett heltidsjobb, om ens något jobb alls… Jag önskar att jag någon dag kan skratta åt hela denna korkade situation men än så länge, när jag varje dag är en kamp för att orka, så kan jag inte se det som annat än negativt och otrolig sårande.

    1. Förstår dig helt Johanna! När man är inne i mörkret själv så kan man inte skratta, och inte ska man ju heller skratta bort elaka och nedvärderande kommentarer. Och man ska inte acceptera idiotiska och sårande saker som folk klämmer ur sig. Man kan bara förundras över hur borta med vinden många människor kan vara när det kommer till hälsan och kroniska sjukdomar. Hur bakvänt kan dom tänka?!

  2. Jag har visserligen inte fått någon diagnos än utan är fortfarande under utredning av mina magtarm problem.
    Några av mina “bästa” kommentarer har hittills varit “har du tänkt på att det här kanske är ett normaltillstånd för dig” och “om man har ont i själen märks det ofta som magproblem”
    Ska träffa en ny läkare i övermorgon, förhoppningsvis är han vettigare än så…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *