De värsta råden kroniskt sjuka fått av läkare

råd av läkare
Bild av Wavebreakmedia / Canva

Mycket galet har vi kroniskt sjuka fått höra av oförstående vänner, arbetskamrater och bekanta. Men lika mycket konstigheter har utbildade vårdproffs kläckt ur sig! Det här är bedömningar och råd som kroniskt sjuka fått av läkare. Gråt och skratta på samma gång!

Läkares bedömningar och råd till kroniskt sjuka

”Du är för ung för o ha ont.”

”Men herregud, halva Sveriges befolkning har IBS, du får helt enkelt leva med smärtan.”

”Du kanske har lägre smärtgräns än andra människor.” Sagt till en person med svåra ryggskador.

”Vi kan inte sjukskriva dig för att du ska gå hemma med lön för att du inte orkar jobba.” Strax efter det opererades personen akut för det största diskbråcket den läkaren hade sett.

”Titta ut i väntrummet så får du se på sjuk.”

”En äldre läkarkandidat frågade mig om jag ville ha cancer eftersom jag tog biologiska läkemedel. Sen sa han att jag såg lika äcklig ut på insidan som på utsidan.” Personen lider av psoriasis.

”Du har inte RA för det syns inget i dina prover, de är alldeles för lite förhöjda.”

“Men vad gör du hela dagarna? Det kan väl inte vara roligt att gå hemma? Är det inte bättre att jobba?” Personen lider av inflammationssjukdomar och migrän.

Läs mer:
Tar vi illa upp för lätt ibland?

”Du skall bara veta att alla reumatiska sjukdomar är en och samma sjukdom.”

“Inte vill du väl gå hemma som en pensionerad mormor du som är så ung?”

”Här tar vi bara emot döende patienter.”

”Du har nog kommit fel, du ska nog till en annan mottagning.” Läkaren syftade på en psykisk avdelning.

“Du ska gå till din kör och sjunga.” Patienten var så dålig då att hon både kräktes och bajsade på sig.

”Ut och spring!” Denna uppmaning fick en patient med Addisons sjukdom av en läkare som dessutom skrev ut motion på recept.

 “Skaffa barn så får du något annat att tänka på.”Sagt av en kvinnlig överläkare på en psykisk avdelning.

“Gå hem och tänk över vad det är som gör att du inte kan tolka smärta rätt” Sagt av en läkare på akuten när patienten hade med 39 graders feber och smärta över njurarna.

”Dra ner på spriten.” Sagt till en person som inte dricker alkohol.

”En läkare tyckte jag skulle sova på whisky!”

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

18 kommentarer

 1. När jag rätt nyligen fått diagnos ME och Fibromyalgi och sökte hjälp för att jag inte kunde gå mer än 100 meter utan att falla ihop och få kraftiga symptom såsom starka smärtor, feber, muskelryckningar och nästintill medvetslöshet får jag träffa en läkare som aldrig har hört talas om ME. Hon vägrar skriva ut smärtstillande och uppmanar mig att träna mer och gå på promenader. Enda “hjälpen” jag fick var numret till en sjukgymnast…
  Jag hade i flera år försökt träna och bara ett halvår tidigare gått promenader på 5-10 km regelbundet men försämrades kraftigt väldigt fort. Läkare som hon hjälpte inte.

  Antalet läkare jag träffat, både före och efter diagnos, som inte trott på att jag är sjuk för att mina blodprover är bra… Jag är så ung, jag är “ambitiös, stressad och har underliggande ångest” var en läkares utlåtande efter att ha träffat mig i två minuter och hört att jag pluggade juridik (något jag älskade som jag klängde mig fast vid), jag ska motionera mer, jag kanske är gravid (fick ta gravtest varje möte med vården i ett år, trots att det efter ett tag borde ha varit uppenbart att det inte var problemet), jag kanske har en könssjukdom (tog massa konstiga tester för alla möjliga sjukdomar, upprepade gånger…) etc etc.

  Och detta eviga att man är för ung för att få hjälp. “Nej, smärtstillande kan du inte få, du är för ung!”
  “Men har jag mindre ont än någon äldre?”
  “Nej,men det är inte bra med smärtstillande.”
  Att vara i sån smärta att man får feber och partiell paralys är dock superbra för kroppen, eller?

  Tack för att du försöker kämpa för oss.
  /Jonna

  1. Tack för din kommentar! Blir helt mållös när jag läser vad du tvingats gå igenom. Det är ju fruktansvärt och otroligt! Jag känner så igen mig i det där att man är för ung för att vara sjuk. Och det där med graviditetstesten och det hysteriska kontrollerandet av könssjukdomar är ju helt absurt och förnedrande. Hoppas innerligt att du ska bli förstådd och få adekvat hjälp. Glad att du hittade till min blogg och hoppas du tittar in i fortsättningen. 🙂

 2. Efter en trafikolycka har jag till och från problem med nacke och rygg. För ett par år sen var det en läkare som just sa att du är för ung att ha ont. I år hette det att du är gammal då har man ont! Magiska 40-års strecket…..

 3. Efter ett missfall sa läkaren åt mig att jag skulle fara hem och försöka på nytt. “Om du inte är gravid igen om tre månader så kom tillbaka så ska jag berätta hur man gör barn… ”
  eeeh? Men tack och lov blev jag fort gravid igen.

 4. Här kommer några läkarkommentarer till: “det finns inga sjukdomar som gör att man mår dåligt HELA tiden”, “har du inte blivit frisk vid det här laget så vill du inte bli frisk” och “gå ut och köp något fint att ha på dig så ska du se att du mår bättre”. Det är svårt att ha något förtroende för någon läkare alls efter 25 år av sådant bemötande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *