Årstidsbyten kan påverka din kroniska sjukdom

årstidsbyte påverkar sjukdom
Bild av Cathy Yeulet / Canva

Att många kroniskt sjuka påverkas av årstidsbyten är ett känt fenomen. Med hösten och vintern när det är mycket virus i rörelse insjuknar man lättare i förkylning och influensa. Under våren och sommaren bryter allergier ut.

Det här är inget nytt. Det som däremot är intressant är hur kroniska sjukdomar kan förvärras av ett årstidsbyte. Läs också mitt inlägg om hur kyla påverkar kroniska sjukdomar.

Några exempel på sjukdomar som påverkas när vi går från en årstid till en annan är:

  • Autoimmuna sjukdomar
  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Diabetes typ 1
  • Diabetes typ 2
  • Psykiska sjukdomar
  • Migrän
  • Gikt

Också antalet dödsfall och akuta operationer varierar med årstiderna. Under sommar- och vintermånaderna stiger antalet dödsfall.

Det finns många orsaker till att hälsan påverkas av årstidsbyten. Det här är några orsaker till att kroniska sjukdomar förvärras olika tider på året.

Infektionssjukdomar

Många av våra vanligaste virus når sin kulmen under vissa årstider. Några vanliga virus är:

  • Rhinovirus är boven bakom vanliga förkylningar
  • RS-virus liknar på en mild förkylning men också kan orsaka luftvägsinfektioner
  • Influensa
  • Staphylococcus Aureus som bland annat kan orsaka lunginflammation, matförgiftning, hud- och sårinfektioner, skelettinfektioner och infektion i hjärtklaffarna.

Årstidsvariationerna påverkar inte bara antalet människor som insjuknar i akuta infektioner eller hur många som dör som en följd av dem. Infektionerna kan trigga många kroniska sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar kan blomma upp som en följd av en vanlig virusinfektion. Till exempel har Epstein-Barr viruset kunnat kopplas till sjukdomen SLE.

Autoimmuna sjukdomar kan väckas till liv

Autoimmuna sjukdomar kan också väckas till liv som en följd av molekylär mimik. Det innebär att virusproteinerna liknar på människans egna celler och vävnader. Antikropparna som vi producerar för att försvara oss mot virus och bakterier misstar den kroppsegna vävnaden för fienden och går till attack mot kroppen. Detta leder till skov av autoimmuna sjukdomar.

Läs mer:
Mer coronahysteri bland friska än sjuka?

Det är också möjligt att det finns en koppling mellan infektioner och andra kroniska sjukdomar, så som Alzheimer’s, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Infektioner kan leda till inflammation och andra immunreaktioner som leder till en kronisk sjukdom. Man vet till exempel att HPV-virus orsakar livmoderhalscancer.

Genetiska uttryck

Miljön man befinner sig i påverkar bland annat hur man äter, hur mycket motion man får och hur generna uttrycker sig. I en undersökning fann forskare att 94 DNA-transkriptioner tydligt varierade med årstiderna. Många av dessa spelar en roll vid proteinproduktion, immunfunktioner och kodningen av immunceller i blodet, så som neutrofiler och monocyter. Det är möjligt att det leder till en större risk att insjukna i olika sjukdomar.

D-vitamin

D-vitamin spelar en större roll i vårt immunförsvar än vi tidigare trott. Brist på d-vitamin har kopplats till en större risk att insjukna i infektionssjukdomar, många autoimmuna sjukdomar med mera. Det finns också en koppling mellan d-vitaminbrist och metaboliskt syndrom. Enligt studier kan brist på d-vitamin också öka risken att få en stroke.

Speciellt under de mörka årstiderna är det alltid bra att ta tillskott av d-vitamin för att undvika benskörhet. När det är halt ute är det lätt att falla och bryta ben. Att få en fraktur kan ställa till med problem för vem som helst, men för äldre människor kan komplikationerna av det leda till dödsfall.

Läs mer:
Autoimmuna sjukdomar, vad är det?

Melatonin

Melatonin är ett hormon som produceras i våra kroppar som har en mängd hälsofördelar. Det är känt för att spela en stor roll i regleringen av vår dygnsrytm. Våra nivåer av melatonin påverkas av hur långa dagarna och nätterna är. Under sommaren när det är ljusare utsöndras mindre melatonin än på vintern.

Våra melatoninnivåer kan vara en orsak till att vi är mera mottagliga för en mängd sjukdomar, så som autoimmuna sjukdomar, Alzheimer’s sjukdomr, neurodegenerativa sjukdomar och gastrointestinala obalanser. Till exempel har sjukdomen Multipel skleros (MS) också kopplats till förändringar i melatoninnivåerna.

Sammanfattningsvis

Mekanismerna som hänger ihop med årstidsvariationer och kroniska sjukdomar är komplexa. Man kan i vissa fall minska riskerna att insjukna svårt genom att se till att man har tillräckligt höga nivåer av d-vitamin i kroppen under hela året. Att veta hur du kan påverkas av årstidsvariationerna kan möjligen hjälpa dig att hitta sätt att må lite bättre.

Källa: Huffpost.com

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Jag har en Autoimmuna sjukdom och är nästan jämt sjuk! Jag behöver bara prata med någon i telefon som är sjuk, så blir jag sjuk! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *