Vi behöver lära oss mer om Artros

artros

*Annons för Artros.org*

Artros är en av våra vanligaste folksjukdomar. Den orsakar stort lidande hos den drabbade och kostar samhället mycket. Här kan du lära dig mera om artros.

Artros är en kronisk ledsjukdom som drabbar väldigt många. Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning som är över 45 år har diagnosen artros. Trots att det är en väldigt vanlig folksjukdom vet vi inte tillräckligt mycket om den. Ännu finns ingen medicin som kan bota artros.

Sjukdomen leder till en försämrad livskvalitet hos individen. Lidandet kan vara fysiskt, psykiskt och socialt. Men den drabbar också samhällets ekonomi hårt. Artros står för en stor del av alla sjukskrivningar i Sverige. Varje år sätts det in ungefär 18 000 höftproteser och 15 000 knäproteser. Många av de här operationerna utförs utan att först ha prövat andra metoder.

Vårt brosk påverkas

Brosk är en del av alla våra leder, och det är främst brosket som påverkas av artros. Det blir skörare och smulas långsamt sönder mellan lederna. Därför kan man i princip få artros i vilka leder som helst. De vanligaste lederna som drabbas är knän och höfter, men även fingrar, tår, ryggraden och nacken kan drabbas.

Smärtan som artrosen ger upphov till kan vara väldigt plågsam. Man antar att smärtan uppstår när nerverna i ledhinnan, ledkapseln, musklerna, benet och ledbanden irriteras. Skador i vävnaden är den främsta orsaken till att man har ont.

Läs mer:
Autoimmuna patienters trötthet bör tas på allvar

Hur kan artros behandlas?

Det vi vet idag är att det finns faktorer som påverkar sjukdomens förlopp. Övervikt, för lite motion och en ökad genomsnittsålder gör att allt fler insjuknar. Forskning har visat att det enda sättet vi kan minska symptomen och påverka själva grundsjukdomen är genom anpassad träning. Genom att träna och stärka leder som man belastar hårt, till exempel höfter, ryggen och knäna, kan man minska risken för besvär.

Smärtlindring är också en viktig del i behandlingen av artros. Ofta ordineras patienten smärtstillande läkemedel som Ibuprofen och Naproxen. Ibland behövs också kortisoninjektioner. Artrosdrabbade använder sig också flitigt av hjälpredskap för att underlätta smärta vid rörelse.  

Om man inte mår bättre efter att i lång tid ha prövat dessa metoder kan en operation vara den enda utvägen. Höft- och knäledsproteser har visat sig ge goda resultat och ökat livskvaliteten hos många drabbade.

Kunskap om artros är viktigt

www.artros.org kan du läsa mera om artros. Att lära sig om sjukdomen och om hälsa i stort är en viktig del av behandlingen. När man förstår varför det är viktigt med fysisk träning när man lider av artros ökar motivationen till att ta hand om sig själv. Att ha kunskap om hur den egna kroppen fungerar ökar också sannolikheten för ett långsiktigt engagemang hos den drabbade.

Läs mer:
Lotta gav inte upp trots många hårda motgångar

Källor:
Artros.org
Nivelopas.fi
*Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *