julen kroniskt sjuk

Julen är en högtid som kan vara otrolig tuff för en person som är kroniskt sjuk. Det är en högtid som många firar tillsammans med familj, släkt och vänner. Man är tillsammans, ordnar julmiddagar, köper och delar ut paket och njuter av att vara tillsammans med sina nära och kära.

Tyvärr är det många av oss kroniskt sjuka som helt enkelt inte har energi och möjlighet att delta i julfirandet. Det gör att många känner sig otroligt melankoliska och ensamma under en högtid som borde innebära värme och närhet till andra människor. De flesta sjuka önskar inget hellre än att få vara med sina nära och kära under julhögtider. Därför kan just julen vara psykiskt extra tyngande för dom som redan mår dåligt.

I ett tidigare inlägg skrev jag om vad du som anhörig till en kroniskt sjuk kan göra för att din kroniskt sjuka vän ska må bättre under julen. I det här inlägget tänkte jag ta upp vad du som är sjuk själv kan göra för att göra julen lite mera stämningsfull och lättare att hantera.

Stäng inte ut de negativa känslorna

Det är inte bra att fastna i negativa tankebanor, men många av oss försöker förtränga de jobbiga känslorna som kommer under julen. Man kanske skäms för att man känner sig ynklig och ensam. Man kanske tycker att man på något vis är elak som inte kan glädjas över att andra njuter av julen. Många sjuka tycker att deras tankar är så motbjudande att de helt enkelt vägrar att bekräfta dem.

När dessa tankar dyker upp ska du inte stänga ute dem. Låt dom dröja en stund och acceptera att dom finns där. Det är klart att du som sjuk har rätt att känna dig ledsen över att du känner dig lämnad utanför. Du har inte valt din sjukdom.

Du är inte missunnsam på något vis, utan du är bara människa. Tankarna som dyker upp är inte farliga. De är på inget vis fel, utan bara naturliga. Det är din förlorade hälsa du sörjer. Var beredd på att nedstämdheten kan dyka upp och bli medveten om vad den bottnar i. Då är det lättare att skaka av sig den också.

Läs också  Saker som händer i sjukhus-tv-serier som inte händer i verkliga livet

Ta små pauser ofta

Om det är för mycket liv och ståhej för dig på en jultillställning se till att du har någonstans du kan gå för att vila dig emellanåt. Är du bortbjuden kan du på förhand fråga om det finns ett rum med en säng dit du kan fly en stund när du känner att allt blir för mycket. Det kan vara en otrolig lättnad att på förhand ha tänkt ut en plan B. Det kan till och med göra att du slappnar av så mycket under festen att du inte alls behöver dra dig tillbaka.

Ta upp eventuella problem på förhand

Ingenting är bättre än att ärligt berätta för familj, vänner och bekanta om hur läget är. Berätta hur energikrävande ett julevenemang är för dig. Om du på förhand tar upp eventuella problem som kan uppstå kommer du förmodligen att kunna slappna av mera. Berätta att du inte kan lova säkert att du kommer.

Berätta att du kanske inte orkar stanna så länge eftersom den extra ansträngningen kan göra att du ligger däckad under täcket resten av högtiden. Berätta att du har ont och att du behöver ta en massa starka värkmediciner för att orka. De flesta har förståelse om man tar upp saker på förhand. Var inte rädd för att vara ärlig. Är det någon som tar det dåligt kanske det ändå inte är sådana personer som du så gärna firar julen med.

Förenkla din jul

Bestäm dig för att inte dras in i onödig julstress. Du kan inte och orkar inte som förr. Om du är en person som haft starka jultraditioner som du kanske ärvt kan du fundera efter om det faktiskt är det viktigaste med julen att göra som du alltid gjort.

Läs också  Gustav om livet med Visual Snow

Är det viktigaste med julen att hemmet ska vara skinande rent, att julgardinerna ska hänga uppe, att det ska vara en stor lyckad julmiddag med en massa gäster och presenter. Ta ett steg tillbaka och fundera på vad julen egentligen handlar om.

Det viktigaste för många är i grund och botten ändå att visa att man bryr sig om familj och vänner. Försök lägga fokus på dem istället för att ta på dig en massa extra bördor. Och är det något som du absolut vill göra som att köpa lite julklappar eller dekorera huset, försök att göra det i den mån du orkar istället. Det viktigaste med julen är väl ändå att du ska kunna njuta av den. Du måste inte orka och hinna med allt.

Planera din egen jul

Om du på förhand är ganska säker att du inte kommer att orka delta på ett julevenemang är det helt okej att inte göra det. Visst kan man bli omåttligt besviken, men när du har kommit över den största besvikelsen kan du fundera på hur du kan göra din jul så stämningsfull och njutbar som möjligt. Fundera ut en plan B. Om du inte orkar delta i julfirandet kan du planera en egen mysdag.

Bestäm dig för att skämma bort dig riktigt ordentligt. Köp hem din favoritmat, leta fram din favoritfilm, ordna ett skönt bad med väldoftande badsalt och levande ljus, koka glögg, gå omkring i en skön pyjamas. Om du orkar kan du bjuda hem någon vän eller familjemedlem en stund. Var inte rädd för att be dem om hjälp. Tillsammans kan ni se en julfilm eller spela ett av dina favoritsällskapsspel. Försök göra din jul så trevlig som möjligt trots omständigheterna.

Läs också  13 saker som sårar din kroniskt sjuka vän

Ordna en skype-jul

Nu för tiden är folk så tekniska och de flesta har tillgång till en helt okej internetuppkoppling. Om du är så sjuk att du inte kan närvara under ett julevenemang som du gärna skulle ha velat vara en del av kan du fråga om du kan hänga med via datorn från din egen säng eller soffa. Be någon att ta med sig sin laptop och installera skype och placera datorn i samma rum där festligheterna äger rum.

Det här är inte mycket begärt och du kanske känner dig lite mindre utanför om du kan prata med familj och vänner samtidigt som du myser i soffan med din dator, glögg och Kalle Anka. Kan du inte skypa kan du i alla fall ringa och säga hej. Stäng inte in dig själv med dina tunga känslor och tankar. Att ringa ett litet samtal kan muntra upp dig och du behöver absolut inte känna det som om att du stör.

Fira med dina spoonies

Kom ihåg att du inte är ensam. Det finns många andra kroniskt sjuka människor som är medlem i diverse stödforum på till exempel Facebook. Om du vet att du kommer att vara ensam på julen, bestäm på förhand att du och någon annan som är sjuk ska ha kontakt på julafton. Släng ut en fråga i en stödgrupp om vem som hänger med att höras av mer eller mindre sporadiskt via en privat- eller gruppchatt. Det kan bli en helt ny och spännande upplevelse 🙂

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar, blogginlägg, podcast och copingstrategier för kronisk sjukdom och psykisk ohälsa kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

* Bild av Elena Vagengeim via Canva