Nyligen råkade jag läsa ett blogginlägg på Amandas blogg Nästan för lycklig. Det var något i stil med ett hyllningsinlägg för oss tappra kämpar som springer ut och in på sjukhus var och varannan dag. Det var verkligen inget illa menat, men kanske lite ogenomtänkt.

Det jag hakade upp mig på var slutklämmen:

”Ni krigare som kan orientera er i ljusa sjukhusbyggnader. Ni tappra som känner er helt hemma i de där väntrummen där vi andra alltid alltid alltid vill vara bara tillfälliga gäster.”

En felaktig bild målas upp

Efter att jag läst det här blev jag fundersam. Igen målas en bild upp av oss kroniskt sjuka som om vi vore tappra supermänniskor som trivs som fisken i vattnet på sjukhus. Hur skulle man annars kunna känna sig hemma där om man inte trivdes? Och inte finns det väl en människa i hela världen, sjuk eller frisk som skulle vilja vara något annat än en tillfällig patient på sjukhus?

Jag har förut försökt spräcka den här missupfattningsbubblan om att man som kroniskt sjuk skulle vara speciellt stark och modig. Jag skrev till och med ett inlägg om det med rubriken ”Jag är inte stark” för ett tag sedan.

Här är ett utdrag ur inlägget där jag skriver om människor som ger kommentarer till kroniskt sjuka om hur starka och modiga de är.

Läs också  Vad vi kroniskt sjuka önskar av läkare

”Oftast sägs det av människor som inte själva har så stor erfarenhet av att vara sjuka. Det är lätt att fantasierna skenar iväg när man tänker på allvarliga sjukdomar. En del har tittat för mycket på tv-serier medan andra stuvar undan alla tankar på obehagliga sjukdomar så långt bort det bara går.

Vi är inga supermänniskor

När man läser eller hör om någon som drabbats av en allvarlig sjukdom kan man lätt få bilden av att de är kämpande hjältar, fantastiska supermänniskor som tar smäll på smäll och bara låter allt rinna av. Återfall och bakslag verkar vara vardagsmat för de sjuka. De bara reser sig och går vidare efter varje motgång, tar upp stridsyxan och fortsätter att kämpa modigt.

I oerfarna ögon kan det se ut just så, som om man måste vara en urstark människa för att orka kämpa mot en sjukdom. Och man är själv bombsäker på att man skulle ha kastat in handduken efter första ronden. För man själv är ju bara en människa, inte en urstark hjälte som håller ihop både fysiskt och psykiskt hur hårda motgångar man än är med om.

Själv har man inte en tanke på att man är en stark människa. Tvärt om, man känner sig som världens vilsnaste och minsta människa som befinner sig i en absurd tillvaro. Det känns ungefär som om man hamnat in i en film som handlar om någon annan än man själv.”

Läs också  10 smarta tips för ökat psykiskt välbefinnande

Jag vänjer mig aldrig

Jag själv har varit kroniskt sjuk sedan jag var 19 år. Ännu har jag inte vant mig vid att vara sjuk. Ännu känner jag mig allt annat än som hemma när jag är på sjukhus. Jag tror inte att man någonsin kan känna sig hemma på ett sjukhus, men ibland kan man vara snabbare på att ställa om hjärnan och bara tvinga sig att acceptera att man ligger där, än en gång.

Varje gång man hamnar in på sjukhus är en helt ny situation. På akuten eller jouren får man träffa nya läkare och sköterskor som inte har den minsta aning om vad man gått igenom tidigare. Man rullas omkring på en obekväm bår genom betongtunnlar och vita korridorer till nya och okända avdelningar där man också träffar folk som man aldrig sett tidigare. Man sitter och skakar i väntrummen utan att veta vad som är fel den här gången. Har sjukdomen förstört ett organ? Kommer mediciner att behöva bytas ut? Blir det en operation? Hur många veckor eller månader kommer man att ligga inne den här gången? Man vet aldrig vad för nya obehagliga undersökningar och åtgärder man råkar ut för.

Skakar som ett asplöv

Som kroniskt sjuk vet man aldrig. Och lika obehagligt är det ofta att gå på rutinkontroller och efterkontroller. Och efter många år på sjukhus går man fortfarande vilse i korridorerna. Senast jag själv låg på akuten hittade jag inte tillbaka till min säng efter att jag varit på röntgen. Jag gick helt kraftlös fram och tillbaka och hittade inte en människa som kunde hjälpa mig hitta rätt. Trots att jag ropade efter en läkare som gick förbi gick hon bara vidare.

Läs också  8 vardagssysslor som är tunga för kroniskt sjuka

Jag själv skakar som ett asplöv varje gång som jag hamnar in på sjukhus. Min värld rasar samman. Men jag har inget annat val än att bara uthärda. Jag är verkligen ingen supermänniska. Jag känner mig verkligen inte hemma på sjukhus och jag är verkligen inte tapper. Jag bara gör och uthärdar det jag måste. Inuti går jag sönder varje gång. Och för att alls orka ta mig igenom vardagen i denna ovisshet har jag sökt professionell hjälp. I flera år har jag gått hos psykolog. Ändå är det lika obeskrivligt hemskt och obehagligt att vara sjuk.

Som hemma känner man sig aldrig på sjukhus, hur mycket det än kan verka så. Jag kände bara att jag behövde klargöra detta, ifall folk faktiskt tror annorlunda.