6 saker jag gjort annorlunda om jag börjat blogga idag

Jag började blogga av en slump skulle man kunna säga. År 2010-2011 låg jag intagen på sjukhus och opererades sammanlagt sju gånger. Den överlägset sjukaste och galnaste tiden i mitt liv. Min syster föreslog att jag skulle börja blogga för att ha något annat att fokusera på då när jag orkade. Tillvaron gick ju mest ut på att stirra in i sjukhusets vita väggar, om ens det.

Då bloggade jag om mitt mående och min vardag, mest för att ha någon koppling till omvärlden. Det blev också lättare för vänner och bekanta att följa med läget. Tur var det ju att jag tog till mig idén med att blogga. Än i denna dag har jag ju inte slutat. Det enda som hänt är att bloggen formats genom åren och bytt plattform ett par gånger.

I nio år har jag bloggat mer eller mindre aktivt. Därför tänkte jag skriva lite om vad jag lärt mig av det, och fundera över vad jag gjort annorlunda om jag startat bloggen med den kunskap jag har idag.

1. Haft ett klart syfte

För det första skulle jag ha valt en mer specifik nisch. Jag hade ju ingen speciell tanke med mitt bloggande från början. Skrivandet var helt enkelt ett sätt att ta sig från dag till dag. Längs med åren har jag skalat av min blogg/hemsida ganska mycket och det känns bättre. Jag har mer koll på till vem jag skriver och varför. Jag har ett syfte med mitt skrivande idag, alltså att stötta kroniskt sjuka och deras anhöriga genom igenkänning och praktiska tips.

Läs mer:
Alkoholen och vårt ändlösa självbedrägeri

2. Valt en nisch

Före Lungan i stormen tog sin nuvarande form skrev jag ett år på bloggplattformen Sevendays. Jag skrev som en galning. Då hade jag fortfarande inget glasklart syfte. Ena dagen yrade jag om att färglägga målarböcker, andra dagen om kostråd efter att jag blev licensierad kostrådgivare. En tredje dag handlade det om min kamp mot myndigheter och en fjärde om böcker. Och gud vad jag skrev. På ett år fick jag ihop nästan lika många inlägg som det finns dagar på året. Svårt att hålla någon vidare hög kvalitet då. Idag skulle jag ha valt en nisch.

3. Stressat mindre

Skulle jag ha vetat det jag vet idag då så skulle jag ha tagit det lugnare. Och jag menar mycket lugnare. Jag gjorde en videojulkalender som blev så mycket att jag hamnade på sjukhus med lunginflammation. Hälsan går först. Och kvalitet går framför kvantitet.

4. En egen domän

Jag vill ge ett seriöst intryck, och det tycker jag inte man gör när man svänger från det ena till det andra och har minst tio olika teman. Så jag valde att starta Lungan i stormen så som den är nu. Jag flyttade den till en egen domän och började lära mig mera om sökmotoroptimering, annonsering och marknadsföring på sociala medier. Det har varit ett till heltidsjobb vid sidan om skrivandet och är det fortfarande. Men det är också väldigt givande.

Läs mer:
Melatoninångest och min nya vän getabocken

5. Valt en grafisk design

Jag strävar till en enhetlig image på bloggen och sociala medier. Under åren har jag bytt logo, design och färger några gånger. Slutligen kom jag fram till en design som jag gillade mycket, och den kommer jag att hålla mig till. Att ständigt byta stil, ämnen att skriva om, springa från det ena till det andra tycker jag också ger ett oseriöst intryck. Idag skulle jag ha gjort något ordentligt från början och hållit mig till det. Jag skulle också bara hållit mig till bilder med hög kvalitet.

6. Tänkt mera på hur jag uttryckte mig

Är det något jag har svårt med så är det tyckare. Jag menar såna bloggar som går ut på att man ska tycka så mycket om det ena och det andra hela tiden. Mest på ett negativt sätt. Och alltid förstås ur det egna perspektivet. Visst får man ha åsikter. Det har jag också, men att klanka ner på andra och jämt och ständigt gnälla är inte konstruktivt. Man riskerar bara att samla en lika negativ och gnällig flock runt omkring sig.

Jag har också gjort misstag. I något inlägg har jag gett en och annan uppläxning. Sånt undviker jag idag. Jag läser inte bloggar som enbart är bittra, negativa och som läxar upp omvärlden. Det ger också ett väldigt oseriöst intryck. Med facit i hand skulle jag inte skrivit något sånt. Och jag skulle ha tänkt mera på hur jag själv uttryckt mig när jag skrivit om vissa saker som faktiskt är fel i världen. Det finns så många sätt att uttrycka sig på.

Läs mer:
Min panikångest började i lågstadiet

Så för att sammanfatta

  • Jag skulle ha hållit mig till en nisch
  • Jag skulle ha valt en enhetlig grafisk design och hållit mig till den
  • Jag skulle inte ha läxat upp någon och ”tyckt” så mycket onödigt
  • Jag skulle definitivt ha stressat mindre
  • Jag skulle ha skrivit kvalitetsinlägg istället för att pressa ur mig en massa

Det som är bra är ju att man lär så länge man lever, och jag har massor att lära mig. Man kan aldrig bli fullärd, och det är ju tur. Tänk hur tråkigt livet skulle vara annars.

Jag tar som vanligt gärna emot feedback av dig som läser. Lämna gärna en kommentar.

*Bild av Becca Clark från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *