Mer coronahysteri bland friska än sjuka?

Jag har inte sovit i natt. Mitt huvud går på ett sånt övervarv att det nästan känns som om det står helt stilla. Det kan bero på att jag stressat extra mycket på sistone. Mina lungor började också blöda igen igår, antagligen för att jag har så mycket problem med bronkiter hela tiden.

Dessutom har jag minskat på min lugnande medicin. Målet är att sluta helt och hållet med den i sommar. Från början var det meningen att jag bara skulle ta den vid behov, men den blev istället en varaktig medicinering för att jag överhuvudtaget skulle klara vardagen. Nu tar jag den bara för att jag inte får sluta tvärt med den.

Förutom att jag har känt mig extra sjuk de senaste dagarna så har jag börjat få abstinenssymptom. De påminner precis om ångesten och paniken som jag började medicineras mot. Tankarna snurrar, jag känner mig spänd, skakig och har svårt att alls lugna ner mig. Jag har svårt att koncentrera synen och hjärnan, är trött hela tiden. Eller ska vi säga tröttare än vanligt. Mest sitter jag bara och blundar. Och nu efter en sömnlös natt blir det garanterat ännu värre payback.

Samtidigt läser man på internet om hur hysteriska folk är på grund av coronaviruset. Vi kroniskt sjuka får vara väldigt försiktiga och tänka efter noga i vardagen. Många av oss arbetar, åker offentligt och sköter alla inköp själva. Klart vi också oroar oss. Vissa mer än andra. Men ändå tycker jag mig ha märkt att den största hysterin finns bland friska människor. Är det inte lite märkligt?

Läs mer:
Lilla guiden om ME/CFS

Men å andra sidan är de inte vana vid det liv som vi kroniskt sjuka lever. Någon gång har ju vi också varit chockade, rädda och ovana. Trösten för de flesta är ju ändå att coronaviruset kommer blåsa förbi förr eller senare. Det kommer att gå över och sen fortsätter livet som vanligt igen. Precis som det gjorde när svininfluensan härjade.

För mig känns det faktiskt lite absurt hur skärrade folk har blivit nu. Media har lyckats bra med att skapa panik än en gång. Jag funderar på hur det kommer att se ut nästa vinter då den vanliga säsongsinfluensan kommer igen. Den som också skördar många liv årligen, och som man kan vaccinera sig mot. Kommer folk vara hysteriska då? Kommer folk bry sig mera om vart de nyser och hostar eller att de skickar sina sjuka barn till dagis? Kommer de vaccinera sig?

Snart är corona ett minne blott. Det hoppas jag också. Men för oss kroniskt sjuka fortsätter livsstilen och ovissheten. Det är vår vardag. Det jag hoppas är att folk kunde ta lärdom av det här viruset och fortsätta sköta sin handhygien och nysa rätt och så vidare. Det så kallade sunda förnuftet skulle få sitta i också efter det här.

Läs mer:
Utredning av min arbetsförmåga - Dag två

*Bild via Canva av Eugeneonline

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Läser alltid dina artiklar som sätter ord-alltid-på det jag tänker.Så tacknämligt Pernilla-tack! Denna om att friska känns mer oroliga än vi som alltid är sjuka är så himla bra! Det värsta är att jag blir så irriterad-har försökt tänka varför….Dessutom blir många “poliser” och har synpunkter på oss andra. Fint att få läsa om detta!

    1. Jätteglad att höra att du uppskattar det jag skriver! Håller med om det där att folk blir någon typ av coronapoliser och ska ha synpunkter på allt och alla. Hoppas du har en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *