Hatad på nätet

Jag läste precis Ida-Maries inlägg “Nu räcker det, skärp er!” och Marias inlägg “Vi måste prata om anonyma kommentarer på bloggar“och känner att det är läge att publicera ett inlägg på nytt som jag skrev på min förra blogg med några tillägg. Det handlade just om orsakerna till att man kan råka ut för näthat. Nättroll däremot som bara har som hobby att förstöra för andra är inte det som jag avser med det här inlägget.

Jag har länge gått och funderat på det här med hatiska kommentarer på nätet. Det kan ju inte ha undgått någon bloggare eller bloggläsare att det är ett vanligt förekommande fenomen. På något vis har jag själv gått och spänt mig, hållit andan i väntan på att arga och hånande kommentarer också ska dyka upp på min blogg, men det har inte kommit en enda. Inte på min förra blogg som jag drev på Blogspot från 2011-2015 och inte under året jag bloggade på Sevendays och inte sedan dess att jag lanserade en helt ny hemsida för Lungan i stormen. Läsarantalet har vuxit stadigt under de senaste åren. Jag får dagligen en massa kommentarer både på sociala medier och på bloggen, anonyma och undertecknade. Inte en enda har hittills varit på minsta vis elak eller hatisk. Hur kommer det sig? När det för många andra verkar vara vardagsmat.

Avvikande åsikt = näthat?

En annan sak som jag inte riktigt förstår mig på är vad folk egentligen avser med näthat? Ibland verkar det som om det räcker med att man har en avvikande åsikt som man delar med sig av för att bli stämplad som negativ/nättroll/näthatare med mera. Själv tillåter jag anonyma kommentarer på min blogg eftersom jag vill vara mån om att skydda mina läsares identiteter om de själva vill vara anonyma. Alla är inte bekväma med att dela med sig offentligt av svåra saker speciellt när det kommer till hälsan. Det kan vara en nödvändighet att skydda sina läsare. Sen om den dagen kommer då jag får en anonym hatkommentar kan jag enkelt välja att märka den som skräppost. Jag vill gärna visa mina läsare tillit och respekt genom att ha ett öppet kommentarsfält och det har visat sig fungera alldeles utmärkt hittills.

Läs mer:
Utslagen utanför en anonym myndighetsvägg

Som bloggare har man ett ansvar

Det här har jag funderat på och försökt läsa om och reda ut. Många bloggare vill skylla allt på att sina läsare. Läsarna är så många och har så avvikande åsikter att det är sånt man får ta när man är bloggare och så vidare. Men det här verkar inte stämma alls. Det är mera ett sätt att skylla ifrån sig och inte ta ansvar för sättet man uttrycker sig på på sin blogg.

Jag råkade hamna in på en blogg som drivs av Johanna som är utbildad inom webutveckling och har ett stort intresse för hur människor fungerar, och framför allt för hur folk beter sig på nätet. Hon har gjort ett stort arbete med att gå igenom hundratals bloggar och analyserat dem och försökt hitta mönster i vilken sorts skriverier som drar till sig flest arga och negativa kommentarer.

5 saker som väcker negativa känslor hos läsare

Jag tänkte här sammanfatta vilka sorters skriverier som tycks väcka mest negativa känslor hos läsarna.

audience 828584 640

1. Att tilltala en grupp

Bloggare som skriver som om de tilltalar en stor grupp är något som kan irritera folk otroligt mycket. De som börjar sina inlägg med ”Hej allihopa!” eller ”Hej mina bloggläsare!” eller använder ”ni” hela tiden glömmer bort att det inte är en stor grupp de tilltalar, utan enskilda individer som sitter framför sina datorskärmar. Det här är säkert sådant som många inte tänker på, men det att man tilltalar en grupp gör att man förminskar sina läsares värde och de kommer att vara irriterade förrän de ens börjat läsa blogginlägget. Man distanserar sig från sina bloggläsare. De får inte känslan av att komma nära personen som skriver. Bloggaren framstår istället mera som en stjärna som står och talar till en stor publik på en arena.

baboon 655313 640

2. Att skriva om något/någon du stör dig på

Det är oftast ingen bra idé att sätta sig ner och skriva när man själv är upprörd. Man kanske har sett eller läst om något som man själv tycker att är förfärligt och så börjar man skriva utan att tänka sig för. Man kanske skriver om hur galna människor är som tycker om att gå med oknutna skosnören eller steker sin mat i rosa teflonpannor.

Läs mer:
Varför bryr vi oss inte om våra medmänniskor?

När man själv skriver ut hur motbjudande man tycker att de här människorna är så glömmer man att det faktiskt finns läsare som tycker om att gå med oknutna skosnören eller steka i rosa teflonpannor. Genom att skriva sånt här startar man själv en hatcirkel. Man har berövat de här människorna på värdigheten att vara sig själva. Och dessutom kommer läsarna att komma ihåg det här och inte vara sena med att skriva nedlåtande kommentarer tillbaka när man själv glömt bort vad man skrivit och köpt sin egen rosa teflonpanna.

mirror 1301951 640

3. Skryt

Skryt är nog något av det mest irriterande som en bloggare kan hålla på med. För att något ska klassas som skryt så krävs det att det är framfört på ett klumpigt sätt och gärna så att man tilltalar en grupp.

T.ex:”Heeej allihopa! Måste bara få visa upp min nya Versacepryl som kostade en förmögenhet! Visst är den sjukt snygg?” Och så har man lagt till en bild på sin nya svindyra pryl.

Om man driver en seriös blogg så vill man ju ge sina läsare något genom sina inlägg. Såna här inlägg ger inte läsaren något av värde. De är inte inspirerande på något vis, utan kräver istället något tillbaka av dina läsare, nämligen bekräftelse. Såna här inlägg tenderar att irritera läsarna väldigt mycket och fungerar som en magnet för negativa kommentarer.

sand sculpture 774467 640

4. Titta på mig

Innehållslösa inlägg där man lagt upp en slefie och inte mycket mer är något som kan irritera folk väldigt mycket. Att lägga upp enbart en slefie utan desto mera innehåll ger inte heller dina läsare något av värde. Nu beror det här också kanske lite på bloggnisch. Om man är en modebloggare kanske det fungerar bra med en inspirerande bild på sin outfit. Men följer där ingen information om var man kan köpa kläderna eller något liknande så är det inte så givande för läsarna heller. Att bara publicera en massa bilder på när man själv poserar ger inte heller läsaren något av värde. Det uppfattas istället som om bloggaren begär bekräftelse.

Till denna kategori brukar jag själv räkna bloggare som ofta publicerar bilder på sig själv för att de tycker att det piggar upp bloggen. Nog är det ju roligt att någon gång nu och då se bilder på bloggaren, men att man många gånger i veckan publicerar bilder där man själv är i centrum kan uppfattas som egocentriskt av många. Det finns en gyllene medelväg här också.

Läs mer:
12 förändringar jag vill göra för att må bättre

gossip 532012 640

5. Skitprat

Det finns inget så upprörande som när någon tar sig rätten att prata skit om någon annan. När man pratar skit om någon annan ger man samtidigt rätten till folk att prata skit om en själv. Det sätter igång en ond cirkel där andra också börjar se det som sin rätt att tala skit om både andra och dig. Det finns inte något mera oseriöst på en blogg än att tala nedlåtande om en annan människa.

När man uppför sig socialt klumpigt på nätet så är det lätt hänt att man får kommentarer man inte gillar. Det är man själv som bestämmer vilken ton och vilken attityd man har i sin blogg. Man behöver inte censurera sig för det. Det gäller bara att komma ihåg att det är enskilda individer man skriver till som har känslor, och inte en stor grupp. Tänk på att ge läsarna något av värde och försök undvika att skriva något i stundens hetta. Tänk på vad du vill säga, vad ditt syfte och ditt budskap är i ditt inlägg. Ge alltid dina läsare något av värde.

Jag håller med webutvecklaren Johanna när hon skriver att:

”Hatad på nätet handlar mycket lite om den du är och mer om hur du får andra att känna sig när de tar del av ditt innehåll. Du håller dina läsares känslor i dina händer och du bestämmer vad de ska bära med sig efter att de har tagit del av ditt innehåll.”

Bilder från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

12 kommentarer

  1. Jag är glad att du varit skonad från elaka kommentarer. Hoppas att de håller sig borta härifrån också i fortsättningen. 🙂

    Visst har du rätt i att vissa typer av bloggar/bloggnischer drar till sig fler elaka och bitska kommentarer än andra, men jag tror inte att man kan sätta all skuld på bloggskribenterna. Anonyma kommentarer av den elaka arten kan dyka upp på alla bloggar, oavsett hur snäll, altruistisk och politiskt korrekt bloggskribenten är.

    1. Tack för din kommentar Maria! Jo det håller jag med om. Men är det inte det man kallar för nättroll då? Alltså någon som bara är ute efter att förstöra för skribenten. Folk som skriver riktiga elakheter om hur korkad man är eller hur ful man är anser jag inte ens att är riktiga bloggläsare, utan bara sorgliga typer som inte har något bättre för sig än att göra personliga fula påhopp helt utan anledning. Sånt skulle jag radera och märka som skräppost bara. Jag skiljer på sådana nättroll och på vanliga läsare som följer ens blogg och vill uttrycka sin egen åsikt som ibland är rena rama motsatsen till bloggarens. Inte tror jag heller att man kan lägga all skuld på bloggarna, men jag tycker att många vekar dra avvikande åsikter och näthatare över samma kam.

      1. Visst är det skillnad på vanliga läsare och nättroll. Men de “vanliga läsarna” kan också lämna elaka anonyma kommentarer efter sig. Min erfarenhet är att det är lättare för människor att vara kritiska på ett elakt och icke-konstruktivt sätt när de får gömma sig bakom anonymiteten. I exemplet som jag också refererade till i mitt inlägg hade en person följt mig i mer än ett halvår (det var alltså en “vanlig läsare” som utgående från kommentarerna bodde i samma trakter som mig) och nu som då kommenterade personen pikar och nedvärderande kommentarer till mig om något av det jag skrev om. Jag har svårt att bestämma om den personen ska kategoriseras som ett nättroll eller en person med avvikande åsikt, men en sak är i alla fall säker och det är att personen aldrig hade vågat kommentera samma saker under eget namn. Kanske sitter hen fortfarande och läser min blogg nu två år senare, men idag kan hen i alla fall inte längre lämna sina anonyma kommentarer.

        Någonstans måste man helt enkelt dra gränsen för vad som är okej och vad som inte är det. På din blogg funkar det att tillåta anonymitet eftersom du bloggar om ett ämne som kanske det kräver det ibland, men på andra bloggar funkar det inte lika bra.

        1. Förstår att det verkligen måste vara jobbigt med någon som beter sig som hen i ditt exempel. Jag skulle nog kategorisera den personen som ett nättroll eller en ren och skär idiot. Klart det är möjligt att det har med ämnena som en bloggare skriver om att göra också. Vissa ämnen upprör mera än andra. Själv tror jag att det funkar allra bäst att bara ignorera sådana kommentarer och aldrig publicera dom. Behandla dom som beter sig riktigt illa som luft bara. Det svider mest. Personligen tror jag inte jag skulle skriva ett offentligt inlägg om saken eftersom risken är stor att ens egna läsare som ju följer ens blogg misstolkar det och tar illa upp. Jag är rädd för det eftersom många inte riktigt verkar kunna skilja på personliga påhopp och att uttrycka sin “avvikande” åsikt på ett sakligt sätt. Om man nu t.ex. börjar per automatik radera alla kommentarer som någon skrivit anonymt så får ju den personen intrycket att man tycker att hen är ett nättroll. Säger nu inte att du har gjort eller ska göra det.
          Fick för ett tag en bra kommentar med en teori om att vi är så bortskämda med likes och gulligullande på nätet (kramar, hjärtan o.s.v.) att vi lätt tolkar sakliga åsikter som avviker från våra egna som negativ kritik eller personliga påhopp. Skulle vara intressant med ett inlägg om vad folk som bloggar avser med nättroll/personliga påhopp o.s.v. Känns som om det är lite oklart för många, inklusive mig.

          1. Den viktiga skillnaden tror jag är huruvida man rensar bland kommentarerna innan man publicerar dem, eller om man låter alla kommentar autopubliceras på bloggen och sedan rensar bort skräpet i efterhand. Gör man på det senare sättet tror jag att läsare lätt blir upprörda, eftersom det kanske upplevs som att man går in och “tystar ner” fel åsikter då de först varit publicerade och sedan tas bort. Gör man på det första sättet vet ju ingen annan än kommentarsskribenten och bloggaren att den där kommentaren kommit.
            Jag märkte att du inte autopublicerar dina kommentarer utan modererar dem före. På min blogg autopubliceras kommentarer. Nu är det extreeeemt länge sedan jag behövt radera någon kommentar på min blogg (annat än sådana som råkat skickas dubbelt), men om jag hade haft en blogg som får många anonyma kommentarer skulle jag nog välja att förhandsgranska kommentarerna och godkänna dem manuellt. Av ren nyfikenhet måste jag fråga – varför har du valt att moderera/förhandsgranska dina kommentarer? 🙂

          2. Ja det är ju en bra fråga. Bara av gammal vana. Så var det automatiskt på Sevendays också och när jag flyttade till wordpress så hjälpte min man mig med att fixa allt och kommentarerna tror jag var förinställda på att man skulle godkänna dom. Så av gammal vana antar jag och för att jag har märkt att de flesta bloggar som jag kommenterar på också har det så. Sen får jag en jäkla massa skräpkommentarer från viagra och liknande och jag är rädd att sånt ska synas på min blogg. Därför har jag inte ändrat det. Det värsta är att sånt som inte är skräp också hamnar i min skräpkorg ibland, så jag känner mig säkrare om jag får gå igenom allt manuellt och godkänna. Och förstås så tycker jag också att det är säkrare så ifall någon skulle få för sig att skriva något riktigt opassligt.

  2. Hej!
    Bra inlägg! Fastnade lite på dethär med att skriva “ni”. Jag själv brukar skriva t.ex. hej alla fina därute, eller hoppas ni haft en bra dag, eller er osv. Både för att jag tänker att de är flera personer som läser vad jag skriver, och också ur en lite artighets synpunkt.. Jag kan t.ex. “nia” en äldre person också i verkliga livet , vilket ju kan uppfattas lite gammaldags men som något jag vuxit upp med. Har aldrig sett det som att jag skulle tro att jag är större än jag är, utan mera som att jag vill välkomna alla som läser och att de ska känna att jag tilltalar dem på ett artigt sätt. Absolut inte att jag skulle vilja förminska någon..

    Förstår du hur jag tänker ? 🙂 Ibland skriver jag du och ibland ni.. Tänker jag fel och borde ändra eller är det lite i vilket sammanhang man skriver till “alla” som du menar ? 🙂 Kul o veta andras åsikter om såna saker som man kanske inte själv funderat så mycket på!

    1. Tack för din kommentar! Jag hade inte själv heller tänkt så mycket på det där med skillnaden mellan du och ni förrän jag själv läste om det och började fundera på det. Det är ju ändå så att det är enskilda personer som sitter och läser ens blogg och inte en stor publik. Därför använder jag själv nu för tiden alltid du så att läsarna inte ska känna sig så distanserade från mig. Jag vill att personen som sitter bakom sin skärm och läser ska få känslan av att jag talar till just den personen. Då tänker jag att steget för interaktion, diskussion och personlig kontakt känns enklare. Har själv aldrig niat någon i mitt liv så för mig känns det inte naturligt. Det är något som håller på att falla bort helt och hållet. Idag kan man dua någon utan att var oartig.

      1. Tack för att ditt svar! Ska helt klart fundera lite mer på dehär i framtiden när jag skriver 🙂 Jag vet att det inte anses oartigt att dua någon, men jag har jobbat och hållit på med såna tillfällen där de verkligen betonats att man ska nia för att ingen ska ta illa upp och därför har det blivit ganska naturligt för just mig. Men som du skriver så är det ju en grej som håller på o falla bort mer och mer! Ha en fin fortsatt dag!:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *