Jag läste precis Ida-Maries inlägg “Nu räcker det, skärp er!” och Marias inlägg “Vi måste prata om anonyma kommentarer på bloggar“och känner att det är läge att publicera ett inlägg på nytt som jag skrev på min förra blogg med några tillägg. Det handlade just om orsakerna till att man kan råka ut för näthat. Nättroll däremot som bara har som hobby att förstöra för andra är inte det som jag avser med det här inlägget.

Jag har länge gått och funderat på det här med hatiska kommentarer på nätet. Det kan ju inte ha undgått någon bloggare eller bloggläsare att det är ett vanligt förekommande fenomen. På något vis har jag själv gått och spänt mig, hållit andan i väntan på att arga och hånande kommentarer också ska dyka upp på min blogg, men det har inte kommit en enda. Inte på min förra blogg som jag drev på Blogspot från 2011-2015 och inte under året jag bloggade på Sevendays och inte sedan dess att jag lanserade en helt ny hemsida för Lungan i stormen. Läsarantalet har vuxit stadigt under de senaste åren. Jag får dagligen en massa kommentarer både på sociala medier och på bloggen, anonyma och undertecknade. Inte en enda har hittills varit på minsta vis elak eller hatisk. Hur kommer det sig? När det för många andra verkar vara vardagsmat.

Avvikande åsikt = näthat?

En annan sak som jag inte riktigt förstår mig på är vad folk egentligen avser med näthat? Ibland verkar det som om det räcker med att man har en avvikande åsikt som man delar med sig av för att bli stämplad som negativ/nättroll/näthatare med mera. Själv tillåter jag anonyma kommentarer på min blogg eftersom jag vill vara mån om att skydda mina läsares identiteter om de själva vill vara anonyma. Alla är inte bekväma med att dela med sig offentligt av svåra saker speciellt när det kommer till hälsan. Det kan vara en nödvändighet att skydda sina läsare. Sen om den dagen kommer då jag får en anonym hatkommentar kan jag enkelt välja att märka den som skräppost. Jag vill gärna visa mina läsare tillit och respekt genom att ha ett öppet kommentarsfält och det har visat sig fungera alldeles utmärkt hittills.

Läs också  Att tappa bort sig själv totalt

Som bloggare har man ett ansvar

Det här har jag funderat på och försökt läsa om och reda ut. Många bloggare vill skylla allt på att sina läsare. Läsarna är så många och har så avvikande åsikter att det är sånt man får ta när man är bloggare och så vidare. Men det här verkar inte stämma alls. Det är mera ett sätt att skylla ifrån sig och inte ta ansvar för sättet man uttrycker sig på på sin blogg.

Jag råkade hamna in på en blogg som drivs av Johanna som är utbildad inom webutveckling och har ett stort intresse för hur människor fungerar, och framför allt för hur folk beter sig på nätet. Hon har gjort ett stort arbete med att gå igenom hundratals bloggar och analyserat dem och försökt hitta mönster i vilken sorts skriverier som drar till sig flest arga och negativa kommentarer.

5 saker som väcker negativa känslor hos läsare

Jag tänkte här sammanfatta vilka sorters skriverier som tycks väcka mest negativa känslor hos läsarna.

audience 828584 640

1. Att tilltala en grupp

Bloggare som skriver som om de tilltalar en stor grupp är något som kan irritera folk otroligt mycket. De som börjar sina inlägg med ”Hej allihopa!” eller ”Hej mina bloggläsare!” eller använder ”ni” hela tiden glömmer bort att det inte är en stor grupp de tilltalar, utan enskilda individer som sitter framför sina datorskärmar. Det här är säkert sådant som många inte tänker på, men det att man tilltalar en grupp gör att man förminskar sina läsares värde och de kommer att vara irriterade förrän de ens börjat läsa blogginlägget. Man distanserar sig från sina bloggläsare. De får inte känslan av att komma nära personen som skriver. Bloggaren framstår istället mera som en stjärna som står och talar till en stor publik på en arena.

baboon 655313 640

2. Att skriva om något/någon du stör dig på

Det är oftast ingen bra idé att sätta sig ner och skriva när man själv är upprörd. Man kanske har sett eller läst om något som man själv tycker att är förfärligt och så börjar man skriva utan att tänka sig för. Man kanske skriver om hur galna människor är som tycker om att gå med oknutna skosnören eller steker sin mat i rosa teflonpannor.

Läs också  Ett försök att dämpa ångesten

När man själv skriver ut hur motbjudande man tycker att de här människorna är så glömmer man att det faktiskt finns läsare som tycker om att gå med oknutna skosnören eller steka i rosa teflonpannor. Genom att skriva sånt här startar man själv en hatcirkel. Man har berövat de här människorna på värdigheten att vara sig själva. Och dessutom kommer läsarna att komma ihåg det här och inte vara sena med att skriva nedlåtande kommentarer tillbaka när man själv glömt bort vad man skrivit och köpt sin egen rosa teflonpanna.

mirror 1301951 640

3. Skryt

Skryt är nog något av det mest irriterande som en bloggare kan hålla på med. För att något ska klassas som skryt så krävs det att det är framfört på ett klumpigt sätt och gärna så att man tilltalar en grupp.

T.ex:”Heeej allihopa! Måste bara få visa upp min nya Versacepryl som kostade en förmögenhet! Visst är den sjukt snygg?” Och så har man lagt till en bild på sin nya svindyra pryl.

Om man driver en seriös blogg så vill man ju ge sina läsare något genom sina inlägg. Såna här inlägg ger inte läsaren något av värde. De är inte inspirerande på något vis, utan kräver istället något tillbaka av dina läsare, nämligen bekräftelse. Såna här inlägg tenderar att irritera läsarna väldigt mycket och fungerar som en magnet för negativa kommentarer.

sand sculpture 774467 640

4. Titta på mig

Innehållslösa inlägg där man lagt upp en slefie och inte mycket mer är något som kan irritera folk väldigt mycket. Att lägga upp enbart en slefie utan desto mera innehåll ger inte heller dina läsare något av värde. Nu beror det här också kanske lite på bloggnisch. Om man är en modebloggare kanske det fungerar bra med en inspirerande bild på sin outfit. Men följer där ingen information om var man kan köpa kläderna eller något liknande så är det inte så givande för läsarna heller. Att bara publicera en massa bilder på när man själv poserar ger inte heller läsaren något av värde. Det uppfattas istället som om bloggaren begär bekräftelse.

Läs också  En liten uppdatering

Till denna kategori brukar jag själv räkna bloggare som ofta publicerar bilder på sig själv för att de tycker att det piggar upp bloggen. Nog är det ju roligt att någon gång nu och då se bilder på bloggaren, men att man många gånger i veckan publicerar bilder där man själv är i centrum kan uppfattas som egocentriskt av många. Det finns en gyllene medelväg här också.

gossip 532012 640

5. Skitprat

Det finns inget så upprörande som när någon tar sig rätten att prata skit om någon annan. När man pratar skit om någon annan ger man samtidigt rätten till folk att prata skit om en själv. Det sätter igång en ond cirkel där andra också börjar se det som sin rätt att tala skit om både andra och dig. Det finns inte något mera oseriöst på en blogg än att tala nedlåtande om en annan människa.

När man uppför sig socialt klumpigt på nätet så är det lätt hänt att man får kommentarer man inte gillar. Det är man själv som bestämmer vilken ton och vilken attityd man har i sin blogg. Man behöver inte censurera sig för det. Det gäller bara att komma ihåg att det är enskilda individer man skriver till som har känslor, och inte en stor grupp. Tänk på att ge läsarna något av värde och försök undvika att skriva något i stundens hetta. Tänk på vad du vill säga, vad ditt syfte och ditt budskap är i ditt inlägg. Ge alltid dina läsare något av värde.

Jag håller med webutvecklaren Johanna när hon skriver att:

”Hatad på nätet handlar mycket lite om den du är och mer om hur du får andra att känna sig när de tar del av ditt innehåll. Du håller dina läsares känslor i dina händer och du bestämmer vad de ska bära med sig efter att de har tagit del av ditt innehåll.”

Bilder från Pixabay