Det positiva i mitt kroniskt sjuka liv

Visst har livet med kronisk sjukdom sina mörka sidor, men det finns också ljusglimtar. Tro det eller ej, men en kronisk sjukdom kan faktiskt också ha sina fördelar. För mig har min sjukdom lett till många bra livsinsikter. Och klart att jag skulle ha kunnat komma till samma insikter utan en sjukdom, men jag tror att jag har fått en del nyttiga livsinsikter tidigare än många friska. Och visst har jag också stunder i livet då jag njuter, trots att jag mår väldigt dåligt.

Det här är några positiva saker som min sjukdom har lett till:

Relationerna i livet viktigast

De viktiga relationerna i mitt liv är det jag prioriterar allra högst. Att bara få vara tillsammans med min man, syster, farmor, mina föräldrar och vänner när jag kan och orkar betyder allt för mig. Att ta en kopp kaffe tillsammans och göra ingenting speciellt är det som får mig att må bra. Jag vill att alla ska ha det bra, och är det inte bra så mår jag inte heller bra och kan inte ha roligt. Den vardagliga kontakten genom vilken man engagerar sig i varandras liv och visar att man bryr sig om varandra är det viktigaste i det här livet. Åtminstone för mig. Allt annat kommer i andra hand.

Läs mer:
Det har varit mycket

Kan ägna mig åt mina hobbyer

Som sjukledig har jag tid för att göra sådant jag tycker om. Ett av mins största intressen är musik. Jag spelar fiol och tycker om att komponera låtar. Tillsammans med min man som länge har musicerat, arbetat med ljudteknik och haft det som hobby har vi gemensamma musikprojekt. Bland annat en folkmusikduo. Och sakta men säkert har vi fått ihop material till en egen skiva som vi också har börjat banda in. Men tyvärr har min sjukdom också satt så många käppar i hjulen att det projektet framskrider väldigt långsamt. Men jag hoppas att inom en överskådlig framtid kunna göra klart skivprojektet.

Kan sova lugnt på morgonen

När andra stiger upp tidigt för att åka på jobb får jag fortsätta sova. Det beror mest på att jag behöver många flera timmar sömn än friska människor och jag mår väldigt dåligt på morgonen och hela förmiddagen. Men ändå känns det så otroligt skönt att få sova ut, precis när jag vill och hur länge jag tycker. Att inte behöva skynda iväg tidigt på morgonen är otroligt skönt.

Får syssla med något jag verkligen tycker om

Jag blev tvungen att ge upp mina sjukskötarstudier på grund av min sjukdom. Jag har inte heller ork att arbeta med ett vanligt arbete varje vardag från nio till fem. Istället har jag fått fundera om. Sakta men säkert har jag utvecklat min blogg och mitt skrivande och märkt att det är något som passar mig otroligt bra. Jag tycker verkligen om att skriva om hälsa och sjukdom. Och jag klarar av det hur dåligt jag än mår…nästan. Skrivandet har blivit till en riktig passion för mig och jag blir glad när jag tänker på alla framtida skrivprojekt och bloggprojekt som jag planerar.

Läs mer:
Psykiska måendet i skymundan

Mer förståelse för andra människor

Jag har alltid varit en människomänniska. Inte en överdrivet social människa för den sakens skull. Jag trivs väldigt bra ensam och avskyr att stå i centrum. Men ändå tycker jag om att kunna hjälpa andra sjuka människor, och varje gång jag får ett tack för något jag gjort eller skrivit blir jag så glad. Jag har fått lära känna många människor genom mitt bloggande som har blivit mina nya vänner. Och jag tycker det alltid är lika intressant att få läsa om hur andra människor har det i vardagen när de kämpar med och mot sina olika kroniska sjukdomar. Utan Lungan i stormen hade jag inte fått en lika stor insyn i andras “sjuka” liv.

Kan njuta av det lilla i vardagen

Jag uppskattar allt det lilla i vardagen. Dagar som är drägliga, som jag orkar gå ut på en liten promenad eller laga god mat. Dagar då jag klarar av att leva ett någorlunda normalt liv, då jag vaknar utan att känna mig totalt nedslagen är dagar jag uppskattar väldigt mycket. Att bara få spendera tid med dom som jag bryr mig allra mest om gör mitt liv värt att leva. Eller när jag har ork och lust att spela fiol en stund. Att bara kunna andas utan att hosta blod och slem en dag är en sällsynt bra dag som jag alltid försöker ta väl vara på.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Har du testa söka stöd från tex kulturfonden? Man kan ju få typ 24 000 för att skriva låtar och banda in en skiva under 12 mån.

    1. Bara som band har jag ansökt förut. Men det är ingen dum ide. Tänkte också att jag kunde söka för att skriva min självbiografi eller något annat om kronisk sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *