Kreativiteten ger mig energi

halloween
Bild av sofyabolotinaphotos / Canva

Att skriva ger mig energi fastän det också kan vara tungt att sjukdomsblogga. Därför försöker jag återhämta mig genom att vara kreativ och skapa både pyssel och musik.

Den senaste veckan har det faktiskt börjat kännas som höst. Inte har jag gått omkring med sommarkänslor ända tills nu, men det har faktiskt blivit både kyligt och färggrant där ute. Jag har kanske varit så trött och stressad att jag inte riktigt lagt märke till naturen eller vädret.

Att stressa mindre är mitt absolut viktigaste mål. Jag har ännu inte klarat av att hantera ångesten och utbrändheten som slog ner i mig som en blixt 2017. Sedan dess har min hälsa verkligen gått käpprakt åt skogen. Något jag verkligen måste jobba med på riktigt från och med nu.

Men hur gör man? Det är den stora frågan. Bara tanken på att ”jag måste sluta stressa” eller ”jag måste bli snällare mot mig själv” känns som en stressfaktor i sig. Man kan väl inte sluta stressa på beställning heller. Då blir det ju ytterligare en sak på att göra-listan.

Min sjukdom orsaker mycket ångest. Att leva i min kropp är obeskrivligt tungt varenda minut och sekund. Att ha en kronisk lungsjukdom och opererade muskler känns av kan jag ju säga. Och de fysiska känslorna i min kropp smittar av sig till mitt psyke också. Jag skulle helt klart må bättre psykiskt om det inte var så tungt att existera och andas i min kropp.

Läs mer:
Julen är en svår tid för många kroniskt sjuka

Jag har försökt mig på lite lätt yoga den här veckan. Det kändes faktiskt bra. Men det är svårt att orka göra det till en rutin. Allt jag gör kräver en enorm kraftansträngning. All fysisk rörelse, alla aktiviteter, allt tänkande. Att skriva tär också på hjärnkrafterna, men samtidigt är det något som ger mig väldigt mycket.

För att orka med all sjukdom försöker jag variera mitt skrivande. Jag försöker tänka att jag inte ska behöva känna press att få ur mig texter. Då blir dom inte heller bra. Samtidigt vill jag hålla kontakten med dig som läser Lungan i stormen. Jag vill kunna dela nytt material då och då. Gemenskapen som byggts upp tack vare bloggandet betyder jättemycket för mig.

När det känns för tungt att skriva om sjukdom så varvar jag med andra typer av skrivprojekt. Sidan Vardagssaker.se som jag driver tillsammans med min vän Sandra och Johan är min kreativa plats. Där hämtar jag ny energi, och jag kan skriva om så gott som vad jag vill.

Halloween närmar sig och jag råkar ju vara en person som älskar spökerier. Jag tror inte på spöken, men jag har alltid tyckt om mystik och spänning. När jag var liten ville jag alltid höra sagor om häxor. När jag blev lite äldre var X-files min favorittv-serie och är det fortfarande idag.

Läs mer:
En kropp som sätter stopp

Om du också tycker om lite spökerier har jag fixat ihop ett helt läskigt alfabet som man kan färglägga. Jag och J har också gjort flera målarbilder för att komma i stämning inför halloween. Allt finns att ladda ner kostnadsfritt här.

halloween målarbilder
Bild av Pernilla Bergman / Vardagssaker.se

När jag inte varit sysselsatt med grafikprojekt har jag skrivit ett par artiklar med spökteman. Jag skrev artikeln Vad gör ett hemsökt hus så skrämmande? och Har du koll på dessa vanliga vålnader? Att jag är så spökgalen kanske man inte skulle kunna tro, men tydligen tycker jag att det är väldigt roligt. Så länge det får mig att koppla av så är det ju huvudsaken.

Jag prövade på att färglägga en av mina egna målarbilder i helgen. Sånt borde jag göra oftare. När man färglägger kopplar man faktiskt av. Jag har till och med för länge sen skrivit en artikel om hälsofördelarna med att färglägga målarbilder, men jag är väldigt dåliga på att följa mina egna råd. Det får nog bli ändring på den saken nu.

Tycke du också om mystik och spänning? Lämna gärna en kommentar.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *