En ovanligt vanlig vardag trots allt

Vanligtvis har min blogg och de flesta andra som minst läsare på fredagar och lördagar. Folk har oftast annat program då. Men några helger framåt kanske läget kommer vara lite annorlunda. Jag har läst om så många som tänker vara ”i karantän” hemma trots att de är friska.

Folk väljer att avstå från aktiviteter och framför allt sociala evenemang, vilket ju är jättebra. Vi behöver vidta alla försiktighetsåtgärder vi kan för att bromsa upp spridningen av coronaviruset. Ishockeymatcher spelas för tomma arenor, konserter ställs in. Till och med små evenemang ställs in.

Världen står stilla

Det känns lite som att världen står stilla. Man hör från höger och vänster hur folk uttrycker sin oro för att insjukna. Nu ”måste” man tvätta händerna och sprita dem. Och man ”måste” hosta och nysa rätt. Folk tycker det är synd att de måste avboka sina planer i sista minut. Det är tråkigt att sitta hemma och så vidare.

Varför låter det här så bekant? Ja kanske för att man som kroniskt sjuk redan lever en sån vardag. Kan inte släppa den absurda känslan när världen plötsligt får smaka på en liten bit av en kroniskt sjuk persons vardag. Plötsligt sitter vi nästan i samma båt.

Läs mer:
Utredningen av min arbetsförmåga - dag 1

Det är ju verkligen hemskt att vi har ett ”extravirus” som härjar nu, men det här med att behöva ställa in något man planerat eller att man ”måste” vara försiktig med hygienen, det tycker jag nog inte att är så synd ändå. Tvärt om kan det vara hälsosamt att välja en tråkig hemmakväll istället för att vara ute och flänga. Och att sköta handhygien och nysa och hosta rätt borde vara en självklarhet året runt.

Det är nog svårt för alla att ta in vad som händer just nu. För många blir vardagen säkert så annorlunda att det därför känns konstigt och skrämmande. För oss har inte vardagen förändrats ännu. Läget var precis likadant när vi “bara” hade vanlig säsongsinfluensa och norovirus. Lika mycket tvättade vi händerna då och lika lite program hade vi inbokat.

Hälsan är viktigast

Tråkigt är det ju förstås att det blir problem med ekonomin både på ett individuellt och ett större plan. Men hälsan går först. För min del är det lika tomt i plånboken hela tiden så där märker jag ingen skillnad heller.

Inte har jag bunkrat upp heller som folk tydligen gör. Har inte ens råd till det. Det går ju inte att gå i affärerna när det är så mycket folk heller. Som tur kan man beställa sina varor via nätet. Har inte gjort det förut men ska kanske pröva det nästa vecka. Låter väldigt smidigt.

Läs mer:
En monstervecka

Nästa vecka har jag ett läkarmöte och några undersökningar. Det skulle innebära några timmar på centralsjukhuset, så jag funderar på att avboka det. Känns inte så bra att sitta i labbkön med en massa sjuka människor just nu. Ska försöka få tag i min läkare nästa vecka och se vad han tycker. Jag hör ju ändå till en högriskgrupp.

Nu ska jag börja mitt sedvanliga ”helgfirande”, vilket går ut på att sitta hemma och ta det lugnt. Kanske spela något dataspel eller sy någonting. Måste ännu tillägga att jag egentligen är ganska positivt överraskad av hur många som tar den här coronapandemin på allvar. Har aldrig varit med om något liknande. Har du?

Hoppas du också får en trevlig helg!

*Bild via Canva

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Ja, nu får de kanske lite förståelse för oss kroniker o hur vi har de på heltid 365 dagae om året..

    Själv fortsätter jag som du med samma rutiner, fast skillnaden är att jag inte varit ut på 2 veckor nu mer än i kvarteret..

    Lika bra o fortsätta ta de osäkra före de ännu osäkrare…

    Kramar !!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *