8 anledningar till att någon använder rullstol

rullstol
*Bild av Moisseyev / Canva

Många rullstolsburna människor får regelbundet skeptiska blickar. Folk har svårt att tro att speciellt unga människor faktiskt kan behöva använda en rullstol.

Ännu mer förvirrade blir folk när en person som sitter i rullstol plötsligt stiger upp och går. Det finns folk som tror att människor använder rullstol enbart för att de är förlamade eller helt enkelt för att de är för lata för att gå.

Det finns många anledningar till varför en person kan behöva använda sig av rullstol. Det betyder inte automatiskt att personen inte alls klarar av att gå. Det här är bra några anledningar till att en person kan behöva rullstol.

 1. Personen kan gå, men att gå långa sträckor eller att stå för länge orsakar svår smärta.
 2. Personen kan gå, men att gå långa sträckor eller att stå för länge orsakar svimningskänslor, hjärtklappning eller svimning.
 3. Personen kan gå, men risken är stor att den faller och skadar sig.
 4. Personen kan gå, men långa sträckor orsakar extrem trötthet genast eller senare. De här trötthetskänslorna kan pågå i veckor och månader efteråt.
 5. Personen kan gå, men har försvagade muskler. Långa sträckor gör muskelsvagheten värre.
 6. Personen kan gå, men långa sträckor orsakar kraftig andfåddhet.
 7. En kombination av alla ovanstående punkter.
 8. De kan inte gå.
Läs mer:
Du vet att du har en kronisk sjukdom när...

Du som använder dig av rullstol ibland eller hela tiden får gärna dela med dig av dina erfarenheter. Upplever du att folk är misstänksamma mot dig? Får du en massa konstiga frågor och skeptiska blickar? Är du ofta tvungen att förklara för folk varför du använder rullstol?

Läs Lindas sjukdomsberättelse: Felbehandlingen som ledde till ett liv i rullstol

Källa: Everything Abled

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

 1. Jag fick frågor när jag hamnat i stol vad som hänt. Idag kan jag stå o längre. Har spasticitet o skakningar utöver värk på heltid. Om jag skulle ta steg så kan jag pang på ramla ihop o slå mig o ett säkert sätt o kunna vara uppe o igång.
  Värk i fötter knän höfter mm o min kropp tackar att jag delvis hamnade i stol. Spec vid skitdagar.
  Hade varit skönt o slippa spasticitet o kunna gå o använda vid behov istället

 2. Pga anorexi har jag flera ggr blivit tvingad att sitta i rullstol då vården ansett att min kropp inte orkar/får göra sig av med energi genom att gå. Kritiska blickar är vanliga då jag t.ex stigit ur rullstolen för att gå på wc, ta mig över en tröskel, stiga in i bilen osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *