Hej på dig hälsoångest!

Jag har inte haft krafter för att skriva något på minst en månad. Allt började med att jag hamnade in på sjukhus med en jobbig lunginflammation som jag ännu inte på när har återhämtat mig från. Ingen fick besöka mig på sjukhuset heller på grund av coronarestriktionerna i Finland.

Du som följt min blogg under en längre tid vet kanske också att jag för tre år sedan fick en rejäl utmattningsdepression, som jag heller inte har återhämtat mig ifrån ännu. Jag har haft extra mycket problem med luftvägsinfektioner de senaste månaderna. Den här sjukhusvistelsen var droppen som fick bägaren att rinna över och satte igång ett otroligt ångestskov igen.

Jag lider alltså av svår hälsoångest. Det är något jag tänkt skriva mera om, när jag orkar igen. För det är något jag behöver bearbeta och försöka få ordning på.

Hälsoångest kallades förut för hypokondri. Och det innebär att man har en så stark oro för att vara sjuk eller få en sjukdom att man inte kan leva normalt. Man är överdrivet vaksam på kroppsliga symptom och övertolkar dem. Man har fullt fokus på sin kropp.

Här kan du läsa ett informativt inlägg jag skrivit om hälsoångest.

Hälsoångesten leder till en massa olika beteenden, tankar och känslor som är svåra att styra över. Man kan börja undvika saker, börja med försäkrande beteenden eller kontrollbeteenden. Själv har jag problem inom alla tre områden.

Läs mer:
Instanskrigen som gör en sömnlös

Hela grejen med hälsoångesten blir lite extra knepig när jag ju på riktigt är sjuk. Jag har en allvarlig sjukdom. Jag har haft det ena och det andra förr och varit med om mycket. Det är en av de utlösande faktorerna för min hälsoångest.

Jag kommer skriva mera om det. Jag behöver skriva mera. Men det kommer när det kommer. Just nu är jag fullkomligt utmattad av ångest och sjukdom. Ville egentligen bara säga hej och kanske fråga om det är någon annan som lider av samma sak? Har du fått hjälp för det i så fall?

*Bild via Canva

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Hej! Jag led av svår hälsoångest i 10 år, började när jag var 19. nu elfte året lever jag ganska vanligt. KBT och medicinering hjälpte mig till slut.. Prövade 9 olika psykologer/terapeuter innan jag märkte att det hjälper.. Har periodvis följt dig för att känna att jag inte är ensam i ångestdimman – har tidigare lämnat någon kommentar så kanske du minns mig. Önskar så du skulle få tillfriskna, både psykiskt och fysiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *