Mer tid åt datorerna än patienterna

läkare med dator
Bild av Ivan-balvan / Canva

Enligt en studie ägnar läkare över hälften av sin arbetsdag åt administrativt arbete. Patienterna är de som drabbas hårdast eftersom den viktiga patientkontakten till stor del uteblir.

Dagens Medicin rapporterar om en intressant studie som gjorts på läkare i Schweiz. De vårdanställdas arbetsdagar har förändrats mycket under de senaste decennierna. Det har tillkommit allt fler administrativa uppgifter och kraven har blivit allt högre.

Det här drabbar patienterna värst som känner att det är svårt att utveckla ett tillitsfullt vårdförhållande till stressade och svårtillgängliga läkare. Självklart har det också en negativ påverkan på läkarna som känner frustration över att inte räcka till och ofta är i farozonen för utbrändhet.

Ett bedrövligt resultat

I studien följde man med 36 läkare som vidareutbildats inom internmedicin på ett schweiziskt universitetssjukhus under cirka 700 timmar. Man följde bland annat med hur de fördelade sin arbetstid mellan patientkontakt och administrativa uppgifter.

Resultatet var ganska bedrövligt. Det visade sig att läkarna i genomsnitt lade ner 1,7 timmar på patienter medan de ägnade hela 5,2 timmar åt arbete framför en dator. Det innebär alltså att mera än en halv arbetsdag gick åt till arbete som inte hade med patientkontakt att göra.

Övertid också vanligt

I studien kom det också fram att läkarna i genomsnitt arbetade 1,6 timmar övertid per dag. En normal arbetsdag var 10 h lång och övertiden gick mest åt till att skriva i journaler.

Läs mer:
Fysisk och psykisk sjukdom går hand i hand

Det här en verkligt tråkig utveckling, men inte det minsta förvånande. Läkarna borde ha möjlighet att delegera en stor del av det administrativa arbetet så att den viktiga patientkontakten inte glöms bort. Det är svårt för oss patienter att utveckla förtroende för läkare som inte går att få tag på, och som stressar sig igenom patientmötet när det väl är dags. Ingen mår bra som läget är idag, varken läkare eller patienter.

Den osynliga arbetsökningen

Det är ju inte bara i Schweiz som läget är så här illa. I norden är det precis lika bedrövligt. Niklas Nygren som är psykiatriker och i dag långtidssjukskriven på grund av utbrändhet beskriver situationen i Sverige så bra i sitt inlägg “Den osynliga arbetsökningen“. Jag rekommenderar varmt hans blogg “En psykiaters funderingar“.Man undrar hur länge vi ska fortsätta att sjunka längre ner i denna onda spiral?

Mera om ämnet kan ni läsa här

Dagensmedicin.se

Nathalie Wenger med flera. Allocation of Internal Medicine Resident Time in a Swiss Hospital: A Time and Motion Study of Day and Evening Shifts. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 30 januari 2017. Doi: 10.7326/M16-2238

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

  1. Det som står i artikeln är inte riktigt sant vad gäller Sverige. Här har vi en yrkeskategori som heter vårdadministratörer . De sköter det mesta administrativa arbetet åt läkarna. Läkarna talar in på band och vårdadministratörerna skriver in det i journalsystemet . Visst har de en del sådant arbete kvar, men tror faktiskt att sköterskorna har en större administrationsbidrag än läkarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *