7 hälsofördelar med fotografering

Bild via Canva

Fotografering som motionsform

Att fotografering är roligt och kreativt kommer knappast som en överraskning. Men att fotografering kan ha så många hälsofördelar både fysiskt och psykiskt kanske du inte visste.

Här kommer en lista med hälsofördelar du kan få av fotografering. Så damma av din gamla kamera eller använd kameran i din mobil och börja redan idag.

1. Förbättrar humöret och hjälper mot depression

Konst fungerar som en terapiform och sänker stressnivåerna. Att fotografera och titta på fotografier minskar på stresshormonet kortisol och höjer din sinnesstämning. Bara knäppa en bild varje dag i två månader har visat ge flera erfarenheter och mera rörelse i vardagen. Att vistas utomhus är bra för det psykiska måendet. Det är en bra medicin mot stress och bra för sorgebearbetningen.

2. Stimulerar kreativiteten

När man fotograferar tänker man ofta omedvetet på sina känslor och hur och vad man vill uttrycka med sin bild. Man vill göra bilden unik och så bra som möjligt och förbättrar din inre kreativitet.

Foto av Pernilla Bergman

3. Du kan njuta mer av din omgivning

Du kommer att fastna för och fokusera mer på saker och objekt i din omgivning. När du väljer att fotografera någonting så lägger du mycket mer fokus på detaljer och tar in mer av världen omkring dig. Detta höjer uppskattningen för det du ser och upplever och höjer i sin tur ditt humör och din glädje.

Läs mer:
8 oväntade sätt att minska stress och ångest

4. Tar dig utomhus

Det finns en massa saker att fotografera inomhus. Men djur och natur lockar ofta ut oss för att uppleva och fotografera nya saker. Fotografering hjälper till att se saker ur nya perspektiv och se skönhet i de mest oväntade sakerna. När du kommer utanför huset får du automatiskt både fysiska och psykiska hälsofördelar. Du får frisk luft, rör på dig mera och din D-vitaminnivå stiger av solljuset. Pröva på att vara utomhus olika tidpunkter för att uppleva ännu fler saker.

Bild av Pernilla Bergman

5. Håller hjärnan igång

Fotografering är mycket bra träning för hjärnan. Hjärnans funktion och minnet förbättras av att vara kreativ. Fotografering är en hobby som har en hög kognitiv utmaning. Hjärnan upplever, analyserar och gör slutsatser i hög takt. Det främjar vårt episodiska minne (händelseminne) vilket hjälper oss att hålla minnet ungt.

6. Uppmuntrar till interaktion

I tester har flera människor berättat att de känt sig mindre ensamma efter att de börjat fotografera. Människor som fotograferar träffar ofta på andra människor som delar samma intresse. Idag går det utmärkt att dela sina erfarenheter och bilder på Internet om man inte har möjlighet att träffas.

Foto av Pernilla Bergman

7. Nostalgi

Att titta på fotografier är en stor källa till nostalgi. Et foto kan lyfta upp minnen och känslor som hänt nyligen eller för länge sedan. Nostalgi har en positiv effekt på vårt välbefinnande.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *