Kronisk migrän påverkade hela Lindas liv hårt

kronisk migrän
Bild av AntonioGuillem / Canva *Kvinnan på bilden är inte Linda

Linda lever med kronisk migrän. För att lindra den har hon prövat på allt från piercingar till botox. Nu verkar hon äntligen vara på rätt spår. Här berättar hon själv om hur hennes liv påverkas av migränen och vilka behandlingar och knep hon testat.

Jag har haft migrän sedan 2006 men blev inte diagnostiserad förrän 2011. Förra året blev migränen värre och räknades som kronisk.

Många tror att migrän bara är huvudvärk som är lite värre än vanlig huvudvärk, men migrän är faktiskt en neurologisk sjukdom. Den är ofta ärftlig och drabbar i större utsträckning kvinnor. Förutom att man har väldigt ont i huvudet, ofta på en sida, så är det även vanligt att man mår illa och blir ljud- och ljuskänslig.

Har prövat på det mesta

Under 2016 hade jag väldigt mycket migrän och försökte desperat att hitta något som kunde minska antalet anfall. Jag hade provat på det mesta som till exempel förebyggande tabletter, gått till sjukgymnaster och kiropraktor. Förra året provade jag även på akupunktur ett antal gånger men det hjälpte inte.

I ett forum på Facebook där jag är med kom det upp en ny sak som kunde hjälpa mot migrän, en daithpiercing. Denna skulle sättas på en speciell akupunkturpunkt i örat för att hjälpa till att lösa upp spänningar i kroppen. Jag gjorde den första piercingen i maj och den andra i oktober, men tyvärr har de inte hjälpt mig alls.

Daithpiercingen

Prövade botox

Efter detta fanns det bara en sista sak att prova, botox. Behandlingarna går ut på att man låter injicera botox i muskler i ansiktet, huvudet och nacken. Många som lider av kronisk migrän blir hjälpta av denna behandling. Man vet inte riktigt varför, men en teori är att botoxet blockerar smärtsignaler, vilket gör att migrän inte kan utvecklas.

Läs mer:
Dottern är ljuset i Antons liv

Jag har varit väldigt skeptisk till detta, men eftersom migränen bara blivit värre och värre så kände jag att jag inte hade något val om jag vill bli bättre. Efter första behandlingen märkte jag inte så stor skillnad mer än att min medicin höll i sig fler timmar än den har gjort innan.

Efter andra behandlingen som jag gjorde i december hade jag migrän några dagar men var sedan migränfri i elva dagar, vilket inte har hänt sedan i augusti. Därefter hade jag migrän i tre dagar och sedan gick det hela 23 dagar utan migrän. Det är där jag är idag och jag hoppas att de migränfria dagarna ökar med tiden.

Injektionsställen för botoxbehandling

Korttidsminnet har påverkats

En sak som kronisk migrän har påverkat mycket är mitt korttidsminne. Jag kan sitta vid datorn och så plötsligt kommer jag på något som jag ska göra. När jag ställer mig upp för att göra den där saken och under den korta tiden har jag redan glömt bort vad jag skulle göra. Min mobil är också full med påminnelser så att jag inte ska glömma vad jag ska göra om dagarna.

Dessutom har jag blivit väldigt känslig för ljud. Jag tycker att det är jobbigt att vara i ett rum eller på bussen där många pratar högt och klarar inte heller av för hög musik. Därför har jag skaffat brusreducerande hörlurar från Bose, ett väldigt bra köp.

Brusreducerande hörlurar från Bose

Kronisk migrän påverkar det sociala livet

Migränen påverkar också mitt sociala liv eftersom jag har problem att sitta på hårt underlag och hårda stolar. Av någon anledning spänner jag mig, vilket resulterar i att jag får migrän. Det kan tänkas vara enkelt att undvika hårda underlag, men om man tänker efter hur olika sociala sammanhang ser ut så kan det bli ganska många jobbiga situationer.

Läs mer:
Hypokondri (hälsoångest) - Bli av med din oro för sjukdomar

När jag är hembjuden till vänner och det är många som ska komma så ser jag till att vara där i god tid för att få en bekväm stol. Under sommarhalvåret måste jag ofta tacka nej till olika utomhusevenemang eftersom jag inte klarar av att sitta på en hård gräsmatta, en utomhusteater eller stå upp för länge. Om jag ska sitta i någons trädgård på utemöbler så brukar jag ta med mig egna kuddar att sitta på, vilket vissa säkert tycker är konstigt. Men min hälsa kommer först och är det någon som tycker att jag är konstig så får de faktiskt göra det.

Lindas migränkalender från 2016

*Alla bilder förutom omslagsbild av Linda

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Jag är idag migrän-fri efter 10 års kronisk migrän med dygnslånga attacker flera ggr/månad. Räddningen är att kroppen blivit mer basisk, istället för försurad som de flesta människor är idag. Har inte använt läkemedel eller botox, utan druckit ett molekylvatten som är 100% naturligt och giftfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *