Överläkare förnedrad av försäkringskassan

stressad läkare
Bild av Prostock-Studio / Canva – Kvinnan på bilden är inte Anna Bystedt.

Sjukhusläkaren.se skrev nyligen om överläkaren Anna Bystedt som behandlats mycket illa av Försäkringskassan. Trots att hon opererades för svårartade diskbråck och fick flera intyg av en neurokirurg blev hon ändå utförsäkrad och förnedrad av försäkringskassan.

Innan operationen hade Anna fruktansvärt ont och nedsatt motorik i armar och nacke. Hon klarade inte av att stå eller sitta längre än några minuter. Sitt jobb gav hon inte upp i första hand. Anna kämpade på ända tills smärtorna blev så outhärdliga att hon måste sjukskriva sig.

Tvingades ta emot arbete

Det blev klart att en operation var nödvändig, och Anna sattes på väntelistan. Men Försäkringskassan var inte alls med på noterna. De meddelade att hon måste ta emot ett arbete som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden.” Det innebar att Anna måste ta tjänstledigt eller säga upp sig.

Anna berättar själv på Sjukhusläkaren att det kändes fruktansvärt. Hon kände sig verkligen kränkt. Hur skulle hon klara av ett normalt arbete som inte ens kunde gå eller röra på nacken?

Det blev omprövning av beslutet med nya sjukintyg från landets experter. På det intyget stod det att Anna sannolikt kommer att kunna återgå till sitt gamla jobb inom ett år, och att hon kan arbeta på 100 %. Med ett sådant intyg kan man i bästa fall slippa att bli utslängd på arbetsmarknaden.

Läs mer:
Att leva med reumatism

Anna blev utförsäkrad

Ingenting hjälpte. Anna blev utförsäkrade i november 2017. Det kändes väldigt orättvist tyckte hon, efter åratal av hårt jobb behandlades hon såhär illa. Anna hade inget annat val än att leva på sina sparpengar. Hon kände sig totalt förnedrad av försäkringskassan.

I förvaltningsrätten nådde hon inte heller någon framgång. De tyckte att hon borde ha arbetat med ett fysiskt lättare arbete där hon inte hade behövt använda båda armarna.

Det allra sjukaste är att folk på försäkringskassan som inte har någon medicinsk utbildning kan köra över en läkares beslut. Vi har inte ett tryggt välfärdssystem. Det handlar mera om vilken handläggare man råkar få. Besluten ges åt slumpen.

Sjuka orkar inte strida

Väldigt få som är sjuka har orken för att strida för sin rätt till sjukpenning i åratal. Man ska inte behöva jobba när man är sjuk. Men det är precis det man är tvungen att göra. Jobba hårdare än någonsin. Har man inte människor i sin närhet som kan hjälpa eller sparpengar att leva på så är man verkligt illa ute.

Att få rätt i ett orättvist rättssystem är omöjligt. Förändringar på politisk nivå krävs tycker Anna. Det kan vi alla som drabbats av Försäkringskassans ekonomiska misshandel skriva under.

Läs hela artikeln om Anna på Sjukhusläkaren.se

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *