Viktigt att kunna hitta de små ljusa stunderna

tacksamhetsdagbok
Bild: © Lungan i stormen

Efter lång tid av sjukdom hamnar man ofta in i ett ekorrhjul av svarta tankar. Tacksamhetsdagboken är ett bra verktyg för att hitta den viktiga vardagsglädjen igen.

Visst är vi många kroniskt sjuka som tröttnat på uttryck som ”man har det som man tar det”, eller ”tänk positivt så känns allt bättre.”

Något annat som kan vara svårt när man är kroniskt sjuk är att känna tacksamhet till livet. Inte ska man väl vara tacksam för att man mår så otroligt dåligt? Om man verkligen är djupt deprimerad och dränerad på sina krafter är det mycket svårt att frammana ens en munter tanke om dagen.

Man behöver absolut inte tvinga sig själv att känna lycka, vara tacksam eller positiv. Det ska inte vara ytterligare en börda för oss kroniskt sjuka att axla. Med detta sagt finns det en stor risk för att man hamnar in i ett ekorrhjul av svarta tankar efter en lång tid som sjuk.

Ett ekorrhjul av svarta tankar

När man snurrat en längre tid i det där hjulet är det lätt hänt att det börjar snurra ännu snabbare. Man spär på sina svarta tankar ytterligare. ”Allt i mitt liv är dåligt”, ”Det blir aldrig bättre”, ”Jag är en oduglig börda, ingen orkar med mig”, och så vidare i oändlighet.

Det är lätt att känna igen sig i tankar som dessa. Det är tankar som efter en lång tids upprepning förvandlas till ”sanningar”. Alla mantran som snurrar omkring i våra överbelastade skallar tror vi till slut på, om vi inte lyckas hoppa av ekorrhjulet.

Läs mer:
Dela din sjukdomsberättelse och hjälp andra!

Därför är det så viktigt att som kroniskt sjuk försöka hitta små ljusglimtar i tillvaron. Vi kanske inte blir friskare, men det betyder inte att vi inte kan finna små saker som kan ge oss lite glädje. Det är bara det att det är tungt att ändra på sina tankemönster. Vissa dagar är det omöjligt. Men det lönar sig alltid att försöka.

Worry never robs tomorrow of its sorrow, it only saps today of its joy. – Leo F. Buscaglia

Därför tänkte jag tipsa om ett enkelt sätt som kan hjälpa dig att hitta de där små ljusglimtarna i den sjuka vardagen, för dig som är intresserad.

Jag har själv nyligen börjat med att skriva tacksamhetsdagbok varje kväll. Min syster gav en sådan till mig som gåva, och jag tänkte att det är värt att ge det här en chans. Jag har genom åren lyckats förvrida hela min tillvaro till något som den egentligen inte är. Onödigt mörk. Och jag behöver komma ifrån den.

Viktigt att hitta små ljusglimtar

Mitt liv är fyllt av så mycket tråkigheter att de lätt överspeglar allt som är bra. När jag ser tillbaka på min dag och mitt liv vill jag minnas det som varit bra, hur små eller stora saker det än må ha varit.

Bild: © Lungan i stormen

Här kommer tacksamhetsdagboken bra till hands. Enligt studier är det en kraftfull metod för att ta kontroll över sina tankar. Det tar bara några minuter av min tid att skriva tre till fem små saker som jag glatt mig åt under dagen.

Läs mer:
31 saker att komma ihåg som kroniskt sjuk

Till exempel är jag glad över att få bo i en mysig sommarstuga just nu. Fastän måendet är bedrövligt piggar det ändå upp mig massor. Jag är glad för att jag kan sitta här ute på terrassen och skriva i solskenet, att kaffet smakar gott och för att min syster som köpte tacksamhetsdagboken åt mig.

Jag försöker skriva ner de riktigt små sakerna. Inte ljuga för mig själv om hur fantastiskt mitt liv är, hur lyckligt lottad jag är eller hur allt jag har och alla jag känner är bäst. Sånt fungerar inte för mig.

Bild: © Lungan i stormen

Genom att skriva tacksamhetsdagbok så ofta man kan och orkar kan man få lite ljus i den grumliga tillvaron. Det gäller att försöka var konsekvent. Ha boken bredvid sängen varje kväll. Koka en kopp te och gör skrivstunden till en mysig och avslappnande kvällsrutin.

De positiva effekterna av dagboken

Grundtanken med tacksamhetsdagboken är att man efter en tids skrivande har lättare att uppmärksamma flera positiva saker varje dag. Man registrerar saker på ett annat sätt än man tidigare gjorde. Och ju mera små bra saker man kan hitta, desto trevligare känns dagen.

Några av de positiva effekterna med att skriva tacksamhetsdagbok är:

  • sömnen blir bättre
  • du känner dig mindre stressad
  • ditt immunförsvar blir starkare
  • ökad känsla av lycka i vardagen
  • nya perspektiv på vad som är viktigt i livet
  • ökad självmedvetenhet
  • insikt i vad man behöver mer eller mindre av i sitt liv
Läs mer:
Hur du kan visa ditt stöd för någon med en kronisk sjukdom

Skaffa en egen tacksamhetsdagbok

Vilken bok som helst duger som tacksamhetsdagbok, men visst är det roligt att ha en fin bok som är tillägnad just det ändamålet. En bok som man blir glad av att se på. Själv tyckte jag väldigt mycket om boken jag fick av min syster, så därför tipsar jag om den.

Den finns att beställa här på Bokus.

Eller kanske följande bok passar dig bättre: Planera för din lycka: en kalender för att hitta rätt fokus i ditt liv.

Det är en kalender som hjälper dig att skapa mera balans i livet. Den hjälper dig att se över dina prioriteringar så att du kan fokusera på det som är bäst för dig och ditt välmående. Du skapar små dagliga rutiner som på sikt kan få stor effekt. Det är de små förändringarna som gör störst skillnad för din hälsa och din känsla av tillfredsställelse i livet.

Sist och slutligen, kom ihåg att du aldrig måste tvinga dig att vara tacksam, positiv och glad. Om du väljer att skriva tacksamhetsdagbok ska du göra på ett sätt som känns rätt för dig.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Jag skulle så gärna vilja. Jag försökte i ett par månader, men det fungerade inte. Ljusglimtarna var osynliga för mig. Hur länge fick du öva dig innan du började se de där ljusglimtarna?

    1. Jag har nyligen börjat. Men jag kan skriva ett blogginlägg senare och berätta hur det har gått. Kan tänka mig att tacksamhetsdagbok inte är för alla. Kanske man behöver skriva i den på sitt eget sätt? Tänker att man kan skriva saker som man “borde” vara lycklig för, men som egentligen inte berör en så mycket. Kanske du kan hitta ett nytt sätt att skriva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *