9 saker som gör kroniskt sjuka impopulära bland vänner

känna sig utanför
Bild av Wavebreakmedia / Canva

Att prioritera sin egen hälsa är det allra viktigaste när man lider av en kronisk sjukdom. Tyvärr resulterar det ofta i att man blir impopulär bland vänner. Det här är några saker som folk ofta inte tycker om att kroniskt sjuka gör för sin hälsas skull.

1. När vi avbokar planer

Väldigt många kroniskt sjuka har förlorat en massa vänner på grund av att de avbokar planer i sista minut. Folk förstår inte att man inte avbokar frivilligt, det är hälsotillståndet som gör en tvungen till det.

2. Våra mediciner

Idag är finns det så många former av alternativ vård. Till höger och vänster predikas det om hur man kan hållas frisk på ett helt naturligt sätt, utan mediciner. Ofta får kroniskt sjuka skulden för sin egen sjukdom. Man har inte ätit rätt, man mediterar och yogar inte, man har inte testat på det ena eller det andra.

Vad de inte vet är att en allvarlig sjukdom inte tar hänsyn till vem den drabbar. Den drabbar vem som helst, oavsett hur hälsosamt man lever. När folk hör om våra långa listor med livsnödvändiga mediciner ger de gärna oss föreläsningar om hur illa vi gör oss själva.

3. När vi säger nej

När vi gång på gång tackar nej till sociala evenemang tar folk illa upp. Många ser på oss som osociala och lata. Vi blir anklagade för att använda våra sjukdomar som undanflykter för något vi inte har lust att göra. Det är inte sällan man får höra om hur hjälpsamma syskon eller kusiner man har. Som om vi redan inte hade nog av dåligt samvete utan att någon antyder det hela tiden.

Läs mer:
5 saker kroniskt sjuka både vill och inte vill höra

4. När vi undviker alkohol

När vi inte dricker alkohol på grund av att hälsan inte tål det blir vi kallade för tråkmånsar. En del tar inte hänsyn till att alkohol kan göra oss sjuka och fortsätter att truga trots att man sagt nej otaliga gånger.

5. Vår hygien och klädstil

Många kroniskt sjuka vet hur energidränerande en dusch kan vara. Ibland måste man överväga vad som är viktigast, att man tvättar sig varje dag eller att man inte faller ihop av ansträngning eller smärta. Ofta får man nöja sig med en minitvätt. Det är många som ser snett på oss när våra hår inte är rentvättade och kan inte förstå varför man inte duschar varje dag.

När man är kroniskt sjuk använder man ofta bekväma kläder, helt enkelt därför att det kan vara svårt och smärtsamt att få på många plagg, som till exempel skjortor med knappar. När man mår dåligt känns det ofta som om kläderna stramar. Det är inte bekvämt att ligga på soffan med spända jeans dagarna i enda. Folk tror att vi inte alls bryr oss om hur vi ser ut när de bara ser oss klädda i lösa t-skjortor och mjukisbyxor.

6. Våra matvanor

Många måste hålla en strikt diet på grund av sina sjukdomar. Annars kan det gå riktigt illa. I värsta fall leder det till att vi åker in akut till sjukhus. Men det är många som tror att vi bara överdriver. När vi tar med oss egen mat till evenemang är det många som suckar. De kanske tror att deras mat inte dög åt oss och tar illa upp.

Läs mer:
Kronisk sjukdom drabbar hela familjen

7. Ljud, ljus och dofter

När vi ber om att få släcka en lampa eller inte orkar höra på en massa bakgrundsljud, eller när vi mår väldigt dåligt av parfymer och dofter bli många väldigt irriterade. De tycker att vi är överkänsliga och överdrivna. Att göra anpassningar för oss är jobbigt.

Ofta får vi höra att vi måste skärpa oss. De förstår inte att både ljud, ljus och dofter kan göra att sjukdomsskov kommer som ett brev på posten, och att det i många fall kan vara riktigt allvarligt. Bland annat de som lider av psykisk ohälsa, sjukdomströtthet, doftallergier, doftöverkänslighet och migrän kan ha det väldigt svårt.

8. När vi inte bjuder hem någon

När vi inte ordnar kalas, middagar, kaffebjudningar och filmkvällar blir vi snabbt utanför. Folk förstår inte att vi helt enkelt inte orkar bjuda hem någon. Alla förberedelser kan ta dagar för oss och göra oss både fysiskt och psykiskt helt slut.

Det är svårt att säga till sina gästar när det blir för mycket och man vill att de ska gå hem. Ofta betalar vi dyrt med vår hälsa långa tider efter att vi haft besök. Det kan vara både fysiskt och psykiskt tungt. Tyvärr uppfattas vi ofta som oartiga och ogästvänliga.

Läs mer:
Vett och etikett för stödgrupper

9. När vi undviker folkmassor

Många av oss kroniskt sjuka är infektionskänsliga på grund av mediciner och sjukdom. Att få en vanlig förkylning kan i många fall leda till att man ligger på sjukhus i många veckor. När vi inte kan komma med till konserter, bio, barer, fester och evenemang där det rör sig större folkmassor har folk inte förståelse för. ”En liten förkylning har väl inte dödat någon?” får man höra. Jo det har det visst det. Men det är för otroligt för att folk ska förstå.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

 1. Tack för en bra artikel. Känner igen mig själv på många punkter. Har ett par riktigt jobbiga kroniska sjukdomar, men tacklar det ganska bra på egen hand. Är pensionär, tack och lov. Så att jag slipper fajtas med FK eller AF. Ibland verkar det dock som att man inte blir trodd, typ för att man inte haltar (!) när man har ont i ryggen eller höfterna. Eller för att man ser frisk ut i andras ögon. Ens problem förminskas och man ses som inbillningssjuk eller att man överdriver sina besvär.

  Jag brukar inte prata om mina sjukdomar, men ibland frågar nån hur jag mår. Ska jag då svara “bra” om det inte är sant? Folk blir irriterade om man svarar “inte så bra”. Så varför frågar de då, brukar jag tänka.

  Nu i coronatider är det nästan lättare, för då har jag anledning att säga nej tack till olika tillställningar. Tack och lov så trivs jag alldeles utmärkt av att vara ensamboende. Min familj träffar jag utomhus.
  .

 2. Känner igen mig så väl i allt. Får planera mitt liv minutiöst för varje sak.
  Bara att åka o handlar mig utmattad o resten av dagen betyder vila. Så jo, jag vet o förstår. Just nu varit sjuk mer än 2 år i svår smärta, så numera har vi dubbelsängen i vardagsrummet så jag ska kunna ligga o tex se på tv.
  Kramar o tack för bra artiklar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *