11 fantastiska julklappstips för kroniskt sjuka

julklappstips till kroniskt sjuka
Bild av Paul Bradbury / Canva

Det är inte alltid så lätt att veta vad för sorts julklapp din kroniskt sjuka vän kunde uppskatta, eller va du som kroniskt sjuk själv kunde önska dig i julklapp. Den bästa gåvan du kan ge din kroniskt sjuka vän eller familjemedlem är ditt sällskap och din omtanke. Men i det här inlägget tänkte jag ändå ge er några julklappstips eftersom många tycker om att köpa någonting smått som kunde pigga upp den sjukas vardag. Den här gången tipsar jag om böcker och spel. Här kommer några tips på julklappar för den kroniskt sjuka!

Humor och böcker är aldrig fel

De flesta kroniskt sjuka kan läsa böcker. Tiden blir ofta lång när man är sjuk och ensam hemma eller ligger på sjukhus. En bok som innehåller humor kan pigga upp din kroniskt sjuka vän mycket.

1. Villfarelser

Det har varit svårt att inte lägga märke till Villfarelsers humoristiska budskap och bilder. De har spridit sig som en löpeld på internet. Mathias Leclér som står bakom Villfarelser har redan över 250 000 följare på sociala medier. ” Med enkla medel fångar Villfarelser den svarta humor som kanske bara kan uppstå i mörkerlandet Sverige. Ironi, panik, uppror och död blandas med ett gapskratt.” Villfarelser har nyligen gett ut en vykortsbok med 25 helt nya och löstagbara bilder. Det är ett utmärkt julklappstips som garanterat ger många skratt! Beställ hem den här.

2. Hej framtiden!

Vetenskapskomikern och den tvåfaldige på spåret-vinnare Jesper Rönndahl har nyligen kommit ut med den nya boken ”Hej framtiden! En illustrerad guide” där han på ett humoristiskt sätt förutspår framtiden. Den handlar om allt ifrån matlagning till teknik. Vill du veta hur du hanterar en warpdrivegräsklippare, varför spetälska kommer att bli trendigt eller hur mänskigheten ska tackla hotet från den artificiella intelligensen har du den perfekta handboken här! Passar för både ung som gammal. Beställ hem den här.

3. Att få tillbaka sin framtid

Ibland kan det vara till tröst för en kronisk sjuk person att läsa om hur andra hanterat en kronisk sjukdom. Kajsa Sigvardsson bok  ”Att få tillbaka sin framtid : en berättelse om att bli kroniskt sjuk och ändå frisk” handlar om hennes kamp mot MS. Hon berättar på ett gripande sätt hur det var att mitt i livet med yrkeskarriär och familj drabbas av en svår sjukdom som accelererade i snabb takt. Efter några år fick Kajsa chansen att pröva på en ny och riskfylld behandling i form av ett nytt immunförsvar. Jag rekommenderar varmt denna bok! Beställ den här.

Läs mer:
Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk

4. En näve grus

En annan bok som handlar om livet med en kronisk sjukdom är ”En näve grus”, skriven av den svenska folkkära bluessesångerskan Louise Hoffsten. Boken handlar om vad det innebär att leva med en kronisk sjukdom. Louise berättar om livet efter MS-beskedet och hur stor betydelse musiken haft i hennes liv. Louise har blivit en mästare på att ta vara på ögonblicket och njuta av stunden. Av henne kan vi alla ta lärdom! Beställ den här.

För den som är deprimerad:

5. Det kommer att gå över

När man lider av depression och nedstämdhet är det inte alla gånger så lätt att ta till sig massor av text från en vanlig bok. Boken ”Det kommer att gå över” är en överlevnadsguide och en tröstebok för den som är deprimerad. Det som gör boken annorlunda är att det är en bilderbok med vackra bilder, korta texter och kloka citat att känna igen sig i. Den är till för de svartsynta, då när man som allra mest behöver känna att man inte är ensam om att irra runt i mörkret. Beställ den här.

Att skriva av sig ökar välbefinnandet

6. Skriv dina memoarer – en handbok i självbiografiskt skrivande

Många kroniskt sjuka finner stor tröst i att skriva. Att få ut sina tankar, känslor och upplevelser som kronisk sjuk kan vara ett utmärkt sätt att bearbeta det svåra och fördriva tiden. Det är många som drömmer om att skriva sina memoarer eller sin självbiografi, men inte riktigt vet hur de ska gå tillväga.

I boken ”Skriv dina memoarer – en handbok i självbiografiskt skrivande” får man fantastiskt fina tips av Allan G. Hunter som har en 25 år lång erfarenhet av självbiografiskt skrivande. Han poängterar att det betydelsefulla inte är att färdigställa ett slutgiltigt livsverk, utan den inre resan man gör på vägen dit. Inspirera din kroniskt sjuka vän att ta tag i sina drömma genom att ge denna bok i julklapp. Beställ den här.

Läs mer:
Sommaren - en tung årstid för många kroniskt sjuka

Våga möta det obehagliga och må bättre

7. Att resa sig stark

Brené Brown är den populära och omtyckta sociologen, forskaren och författaren som har inspirerat miljontals människor till att leva ett ärligare och lyckligare liv. Hennes föredrag vid TEDx-konferensen har fått ca 30 miljoner visningar! Hon har skrivit boken ”Att resa sig stark” som handlar om känslorna och tankarna vi har när vi känner oss nedslagna och besegrade, och vad man gör för att lyckas ta sig upp igen.

” Med hjälp av ett antal exempel ur sitt eget liv visar Brené Brown vad som händer när vi vågar stanna upp och möta de obehagliga känslorna. Och sedan tar reda på vad som är sanning och vad som är självförsvar.” Den här boken kan vara till hjälp för många kroniskt sjuka som ofta är experter på att förtränga det jobbiga och är olyckliga med sina liv som de tycker är svåra att förändra. Beställ boken här.

8. Kreativ textning och kalligrafi

Är din vän kreativ och tycker om att måla och skriva? Då är den här boken om kreativ textning och kalligrafi ett utmärkt julklappstips. Den innehåller inspiration, tekniker och idéer för olika former av handtextning. Fyra skickliga handtextare lär ut häftiga skrivtekniker från grunden. Jag äger själv boken och tycker att den är perfekt för både nybörjare och längre hunna. Som kroniskt sjuk blir tiden ibland lång och då kan det vara roligt med en ny hobby. I den här boken lär man sig hur man gör snygga och enkla kort, tavlor, skriver på glas, lär sig grunderna i kalligrafi, handtextning och mycket mera. Boken är lättläst och innehåller massor med tips och tilltalande bilder. Rekommenderar den verkligen för alla som är ens lite kreativt lagda! Beställ boken här.

Läs mer:
De 10 mest frustrerande sidorna av kronisk sjukdom

Handarbetsprojekt

9. Välkommen till virkligheten!

Att sticka och virka är ett utmärkt tidsfördriv för den som är kroniskt sjuk. Det är både läkande, avslappnande och roligt att vara kreativ. Läs mitt inlägg om hälsofördelarna med att handarbeta. Fungerar både att syssla med hemma och på sjukhus, för dom som har fingrarna i skick förstås. Lär dig att virka roliga och lustiga djur med boken ”Välkommen till virkligheten” som innehåller 27 inspirerande virkmönster med tilltalande bilder och tydliga instruktioner. Glöm japanska amigurumi, här är svenska renar, rävar, gullvadar, kantareller och kondisets godbitar som gäller! Beställ boken här.

10. Sticka svenska fantastiskt dekorativa  mönster

För den som tycker om att sticka och letar efter nya mönster kan jag rekommendera boken ”Sticka svenska mönster. Den innehåller 20 modeller 40 fantastiskt dekorativa mönster. ” Blommor, bårder, geometriska figurer, stjärnor, människor och djur – för sig själva eller tillsammans bildar de stommen i vår svenska mönsterstickning. Och med hjälp av bokens tydliga diagram och stickade provlappar får du maska för maska hjälp med att skapa dem.” Beställ boken här.

Sällskapsspel för hela familjen

11. Familjecharrader

Familjecharader är ett roligt spel som passar för både stora och små. Man får använda sin kropp och sin fantasi för att beskriva olika saker som finns på bildkort. I spelet är det också tillåtet att använda ljud. Alla kan vara med på sina egna villkor! Det behöver inte vara tungt för den kroniskt sjuka. Julen och vintern är en perfekt tid att sitta inne och mysa med ett roligt sällskapsspel tillsammans med hela familjen. Beställ hem det här.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *