Kampanj för de kroniskt sjuka

Bild: © Lungan i stormen

Samhället sviker de mest utsatta. De sjuka trycks ner tills de inte längre klarar av att resa sig. Det är dags att vi kroniskt sjuka tillsammans står upp för oss själva och vår rätt till ett värdigt liv. Dela en av Lungan i stormens kampanjbilder för att uppmärksamma den ohållbara situationen vi befinner oss i.

För ett tag sedan råkade jag läsa om ett väldigt fint initiativ av Kat Selwyn från North Carolina. Hon startade en social media-kampanj med målet att lättare kunna diskutera öppet om psykisk ohälsa. Kampanjen blev otroligt populär och spred sig också utanför USA.

Nu tänkte jag att vi kroniskt sjuka tillsammans skulle starta en liknande kampanj. Vi är alla trötta på att behandlas illa av samhället på grund av en sjukdom som vi inte själva har valt. Många sjuka lever idag odrägliga liv och det måste försöka få ändring på.

Samhället sviker oss i som är i nöd

Kroniska sjukdomar är ofta osynliga, vilket leder till att vi blir misstrodda av instanser, arbetskollegor, vänner och till och med av familjemedlemmar. Vi blir ständigt svikna av instanser som borde vara till för att hjälpa oss att klara vardagen. Försäkringskassan i Sverige och Folkpensionsanstalten i Finland är exempel på instanser som inte verkar ha någon förståelse för hur mycket livet påverkas av en kronisk sjukdom. Vi sitter i samma båt i Sverige och i Finland. Läs mitt inlägg om ett år av instansmisshandel.

Läs mer:
7 hälsofördelar med fotografering

Allt detta leder till att vi ständigt går omkring med känslor av att vara mindre värda, eftersom vi inte blir behandlade på ett respektfullt och värdigt sätt. Många kroniskt sjuka mår psykiskt väldigt dåligt som ett resultat av denna misshandel. Därför behöver vi öppna upp och våga prata om det istället för att lida i tysthet.

Vår vardag ska inte behöva gå ut på att alltid behöva kämpa och oroa sig. Vi är värda att bli behandlade och bemötta jämlikt och respektfullt. Vi är människor som alla andra som haft oturen att insjukna i kroniska sjukdomar.

Hjälp till att stoppa stigmat

Jag har därför designat bilder med budskapet ”Kroniskt sjuk med rätt till ett värdigt liv”. Dessa bilder finns i olika färger och du får fritt använda den på vilket sätt du vill. Dela den på Facebook eller på Instagram eller vilken annan kanal du vill eller använd som profilbild. Du får gärna använda någon av hashtaggarna #stoppastigmat, #detärokejattvarasjuk eller #lunganistormen. Om kampanjbilderna blir populära kan jag designa flera med liknande budskap. Kom gärna med förslag!

Du kan också dela detta inlägg genom att klicka på delningsikonerna ovanför och nedanför inlägget. Och håll dig uppdaterad om kampanjen genom att följa Lungan i stormen på Facebook.

Läs mer:
"Du måste acceptera din sjukdom!"

Det är dags att vi kroniskt sjuka tillsammans står upp för oss själva och vår rätt till ett värdigt liv!

Ladda ner Lungan i stormens kampanjbilder

För att ladda ner bilden klickar du på den du vill ha och väljer spara.

Din insats är värdefull!

Stort tack för att du hjälper till att sprida budskapet!

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *