Spikmattan lugnar och kapar smärttoppar

ryska spikmattan

*Annons för Friskinfo Sweden*

Spikmattor finns i många färger och modeller och har blivit ett välanvänt och uppskattat avslappningsredskap i vardagen. Många upplever att de får bättre sömn och minskad stress tack vare mattan. Forskning har också visat att spikmattan kan vara effektiv för att kapa smärttoppar.

Jag äger själv en spikmatta som jag använde mycket för att lindra mina outhärdliga smärtskov som kom i samband med att jag först insjuknade i en autoimmun sjukdom. Jag hade så ont i musklerna att jag ofta inte klarade av att ligga i sängen. Spikmattan tog inte bort smärtan, men den gav mig en skön lindring och fick mig att känna mig dåsig och lugn.

Behaglig avslappningskänsla

När man lägger sig på spikmattans små vassa piggar upplever de flesta först en stickande känsla, som sedan övergår i känslor av behaglig värme och avslappning. Det har sin förklaring i att stimulansen man får via mattan skickar smärtsignaler via ryggmärgen till hjärnan. Hjärnan i sin tur sätter igång med att frisätta endorfiner och må bra-hormoner i vårt blod.

Endorfiner är vårt eget ”lugn och ro-hormon” som frisätts vid fysisk beröring. De får vårt nervsystem att slappna av och motverkar stresshormonet kortisol. Det förklarar varför spikmattan får många att känna sig sömniga, avslappnade och varför vi upplever smärtlindring.

Läs mer:
Ny mobil med stram budget?

Spikmattan stimulerar också blodcirkulationen vilket gör att musklerna syresätts bättre. Det i sin tur kan göra att man känner sig piggare efter att ha legat på spikmattan en stund.

Den ryska uppblåsbara spikmattan

Den populäraste spikmattan är den indiska Shaktimattan. Jag vill tipsa om den ryska spikmattan som bygger på Shaktimattan. Den ryska spikmattan är välbeprövad och har funnits i snart 50 år. Den har utformats genom åren för att ge bästa möjliga resultat.

Den ryska uppblåsbara spikmattan kommer åt överallt

Friskinfo Sweden säljer ryska spikmattor i olika modeller, färger och former. Något som kan komma till väldigt bra användning är deras uppblåsbara spikmattor. De formar sig efter kroppen och kommer på så vis åt överallt. Om man vill ha en kraftfullare effekt kan man välja att inte blåsa upp den.

Du kan välja en spikmatta i vävt tyg eller avtorkningsbart material, som också funkar bra att använda i våtutrymmen och bastu. Mattorna är av hög kvalitet och innehåller inga giftiga material.

Deras mattor finns också i en behändig resemodell som man enkelt kan ta med sig. Den är ett komplement till en större matta och fungerar bra för att behandla fötter, ben, armar och nacke.

Nyhet: Spikmatta standard (ej uppblåsbar), i väv eller plast; 399:-

Hur du använder spikmatta

Om du inte använt spikmatta förut kan följande saker vara bra att veta:

  • Du kan reglera trycket genom att lägga på ett tunt tygstycke eller en handduk.
  • Ligg med benen lätt böjda
  • Börja med att använda spikmatta 10-15 minuter den första veckan. Sedan kan du öka med ungefär fem minuter per vecka.
  • Du kan använda spikmattan i sängen eller på golvet
Läs mer:
Ju galnare jultröja, desto bättre

Rådgör med din läkare om du:

  • Tar blodförtunnande medicin
  • Har väldigt känslig hud
  • Har eksem eller hudskador på ryggen

*Bilder från Friskinfo Sweden

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Instämmer! En spikmatta kan verkligen ge en skön lindring när musklerna värker. Spikmattan hjälper mig även när jag behöver varva ner, speciellt bra om man har svårt att komma till ro på kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *