Hur du blir av med mjäll

*Annons för Mjällbusters*

Våra hudceller är i ständig förnyelse. Ungefär en gång i månaden dör de och lämnar plats för nya. Det gäller också hudcellerna i vårt hårbotten.

När de lossnar ser de ut som små, nästan osynliga torra vita fjäll. De är svåra att se med blogga ögat. Därför är vi oftast omedvetna om denna process. När hudflagorna är större och fjällmängden ökar kallar vi det för mjäll.

Det finns två olika typer av mjäll. Den torra varianten som ”snöar” ner på axlarna, och den feta typen som fastnar i hårbotten. Om flagorna knappt är synliga kan man pröva att använda ett schampo som är avsett för torr och känslig hårbotten. I andra fall kan man använda sig av mjällschampon.

Vad orsakar mjäll?

Det är inte helt klart vad som orsakar mjäll. En orsak kan vara att kroppen reagerar på en typ av jästsvamp som finns överallt på huden. Svampen är inte farlig, den är naturlig och spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Men har man av någon orsak svamp i större mängder, eller är känslig mot den kan huden början producera mjäll.

Man tror också att långvarig stress kan vara en utlösande faktor. Vårt immunförsvar rubbas lätt av stress. Med tanke på den höga stressnivån i dagen samhälle är det inte alls konstigt att så många drabbas av mjäll.

Läs mer:
Handla mat enkelt via nätet

Starka hårmedel som gelé, mousse, spray eller läggningsvätska kan innehålla alkohol. Det kan torka ut hårbotten och öka mjällbesvären. Den torra luften på vintern kan göra hårbotten torrare och öka mjällbildningen. Att gå i täta hattar och mössor kan få svampen att öka, vilket också kan resultera i mera mjäll. Att föna håret ofta och mycket kan också öka besvären.

Hur behandlar man mjäll?

Om hudflagorna är större och du anar att du har mjäll kan du pröva använda ett mjällschampo. Mjällbusters har i september lanserat ett bra och effektivt mjällschampo som går att beställa på deras hemsidor.

Löddra schampot i händerna före tvätt och skölj håret länge. På så vis undviker du att irritera hårbotten ytterligare. Om inget mjällschampo hjälper kan man pröva ett specialschampo som innehåller selen. Fråga på apoteket.

När ska man kontakta vården?

Mjällproduktion är sällan ett problem. Bara om man har väldigt rikligt med mjäll kan det leda till irriterad hud. Det finns bot oavsett om mjällen orsakats av torr eller fet hud eller på grund av känslighet mot svamp.

Om hårbotten kliar samtidigt som man har mjäll och huden ser irriterad ut kan hårbotten vara inflammerad. Det finns några hudsjukdomar som kan ligga bakom en sådan inflammation. Till exempel eksem eller psoriasis kan orsaka ökad mjällproduktion. Har du dessa symptom tillsammans ska du uppsöka en dermatolog som alltså är en specialist på hudsjukdomar.

Läs mer:
En olycksfallsförsäkring ger extra trygghet

Källa: 1177.se
Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *