Hur många gånger har inte detta hänt? Du har en inbokad tid till läkare. Du har gått igenom mötet i ditt huvud i flera veckor och tror dig veta ungefär vad du ska säga. När du väl sitter i väntrummet och hör ditt namn ropas upp är det som om något skulle knäppa till i huvudet. Du följer med läkaren in i mottagningsrummet och sätter dig på en stol. Läkaren börjar prata. Du översköljs med värden och nya termer.

Plötsligt är allt du skulle säga som bortblåst. Du vet inte hur du ska beskriva det du vill säga. Läkaren frågar om det är något du ännu har att fråga. Du tänker så det knakar, men skakar till slut på huvudet. Hälften blir osagt och du känner dig nedstämd och besviken när du går ut från sjukhuset.

Det här är 8 tips på hur du bättre kan förbereda dig på ett läkarmöte, så du slipper känna dig så besviken och frustrerad efteråt.

1. Skriv anteckningar

Skriv anteckningar på förhand. Gör en lista med saker du vill fråga läkaren. Många är säkra på att de kommer ihåg vad de ska säga. Man kanske bara har några enstaka saker att fråga läkaren. Men det händer sig ofta att man får ny information av läkaren som man inte var förberedd på. Man blir ställd och glömmer bort allt man ville fråga.

Därför är det bra att ha en kort lista i fickan som man kan ta fram, bara utifall att man får en blackout. Be en anhörig läsa igenom anteckningarna för att se ifall du glömt något. Du kan också be läkaren läsa igenom dina anteckningar, så han säkert förstår dina frågor rätt.

Läs också  6 svarta stunder som min sjukdom orsakar

2. Ta med någon

Många tror att man egentligen inte ska ta med sig någon till läkaren. De tror att läkaren kanske tycker att de är barnsliga som inte vågar komma ensamma. Man kanske skäms för att man är 35 år och vill ta med sig mamma till läkaren. Glöm dom tankarna. Det är inget att skämmas för. Det kan kännas tryggare att ha moraliskt stöd med sig.

Ibland kan en anhörig beskriva saker man inte klarar av att beskriva själv. De kommer också ofta ihåg bättre vad läkaren sa. Hur många gånger har det inte hänt att man suttit spänd och försökt ta in en massa ny information av läkaren, och när man väl kommit hem har man glömt hälften. Två par öron är alltid bättre än ett par.

3. Ladda batterierna

Alla känner säkert igen sig i att känna sig nervösa och oroliga inför ett läkarmöte. Försök att lugna dig så gott det går. Ta med dig musik och hörlurar, en surfplatta med videon som du tycker om eller en bra bok. Ta på dig bekväma kläder. Har du väldigt ont så kan du ta värkmedicin innan besöket. För mycket smärta gör också att man tappar koncentrationen och kommer av sig.

Läs också  Vad svarar man på frågan "hur mår du?" som kroniskt sjuk?

4. Kom i tid

Det finns inget värre än att i panik leta efter en parkeringsplats och komma inrusande till väntrummet i sista minut. Det är bättre att komma i god tid så att man hinner hämta andan och samla sina tankar innan man ska in till läkaren. Om det är möjligt kan du be någon annan föra och hämta dig.

5. Beskriv din vardag

Du kan förbereda dig genom att skriva ner saker du klarar av eller inte klarar av i din vardag. Ibland är det svårt att förklara för läkaren hur påverkad man är av en sjukdom. Då kan det vara bra att ha med sig en lista eller en beskrivning av hur vardagen ser ut. Du kan göra den långt på förhand. Om du inte orkat handla, laga mat, dusch, städa eller träffa vänner kan du skriva ner det. Skriv ner allt du kommer på så att läkaren kan få en riktigare bild av hur tufft du verkligen har det.

6. Kom ihåg medicinerna

Det är bra att ha med sig en lista på mediciner som ska förnyas. Om man inte har koll på det kan man be läkaren att gå igenom medicinlistan. Det är jobbigt att komma hem och märka att man måste ringa upp läkaren igen för att förnya några mediciner.

7. Rita din smärta

När läkaren frågar var du har ont är det ofta svårt att beskriva. Man kanske har ont på så många ställen och på så olika sätt att man inte hittar orden för att beskriva smärtan ordentligt. Ofta glömmer man hälften. Därför är det bra att ha med sig en enkel bild. Rita upp en kropp framifrån och bakifrån. Kan du inte rita kan du säkert hitta en bra bild på Internet. Markera med en penna var smärtan sitter och beskriv hur den känns. Den kanske är brännande, konstant, ilande, molande, huggande och så vidare. Visa den åt din läkare.

Läs också  Bra att veta om förkylningar

8. Kom som du är

Hur ofta har man inte hört att man ser pigg och kry ut, trots att man mår som en överkörd apa? Många klär sig bra, tvättar håret, sminkar sig och piffar upp sig inför ett läkarmöte. Ofta utan att riktigt veta varför. Det är klart att man inte vill se ut hur som helst är man går ut. Men med den här punkten menas bara att du inte ska ge ett sken av att allt är bättre än vad det egentligen är. Är du så trött att du har mörka ringar under ögonen, låt det synas. Är du så deppig eller har du så ont att du inte vill ha på dig annat än mjukisbyxor så ha på dig dom. Kom som du är helt enkelt.

Följ Lungan i stormen

För mer artiklar, blogginlägg och diskussioner om kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

*Bild från Pixabay