Till dig som nyligen insjuknat i kronisk sjukdom

nyligen insjuknat
Bild av gmast3r / Canva

Det här är 16 goda råd till dig som nyligen blivit diagnostiserad med en kronisk sjukdom. De är skrivna av personer som har en längre erfarenhet av livet som kroniskt sjuk.

Jag efterlyste kroniskt sjukas bästa råd till personer som nyligen blivit diagnostiserade med en kronisk sjukdom. Till min stora glädje fick jag in många goda råd. Var och en själv får avgöra vilka råd man är redo att ta till sig av.

Allt passar ju inte alla, men det kan i alla fall vara till tröst att läsa om hur andra kroniskt sjuka som har lite längre erfarenheter av att vara sjuk har klarat av att hantera svåra stunder.

16 goda råd av andra patienter

Hitta andra i samma situation på forum som till exempel i stödgrupper på Facebook för att utbyta erfarenheter. Ingen annan kan förstå dig på samma sätt som en person som sitter i samma båt.

Bli expert på din egen sjukdom om du har tid och energi över. Läs på ordentligt så att du har lättare för att hänga med i vad läkarna pratar om. På så vis kan du bli mer delaktig i din egen vård.

Låt inte sjukdomen definiera dig! Du HAR en sjukdom men du ÄR inte sjukdomen.

Läs mer:
8 saker som alla kroniskt sjuka borde lära sig

Våga gråta och tycka synd om dig själv

Hittar man ingen annan med samma sjukdom som man själv har så kan man åtminstone hitta flera med liknande diagnoser. Man kan prata med personer som lider av sällsynta sjukdomar. Kronisk sjukdom räcker som gemensam nämnare för att man ska kunna förstå och stötta varandra på ett bra sätt.

Fokusera på sådant du klarar av och försök känna tacksamhet för det under jobbiga och frustrerande dagar.

Det är viktigt att låta sig själv gå igenom alla stadier. Man får vara ledsen, arg och uppgiven. Det är först när du gått igenom dessa stadier som du kan börja bygga upp dig själv, och slutligen bli starkare.

Leta reda på fakta i din egen takt och låt alla stadier av bearbetning ta den tid de tar. Livet kommer att ha sin gång. Med tiden lär man sig förstå sin sjukdom bättre och kan lättare tackla problemen som den ställer till med.

Ta en dag i taget!

Var inte rädd för att ta hjälp av en psykolog för att få en bättre sjukdomsinsikt. Av en psykolog kan du också få och verktyg för att hantera jobbiga situationer som din sjukdom orsakar. Det är svårt att ensam leva med vetskapen om att man har en kronisk och obotlig sjukdom.

Läs mer:
8 oväntade sätt att minska stress och ångest

Försök att inte ödsla tid på att grubbla över det du inte kan förändra.

Använd din energi till att hitta sätt att leva ett gott liv trots sjukdomen. Annars upplever du bara nederlag efter nederlag i hopp om att återställas. Livet ska levas, även om det inte blir som du tänkt dig.

Försök att bryta dig ur den sociala isoleringen genom att nå ut till personer som stöttar och förstår dig.

Våga känna alla känslor

Ödsla inte tid på personer som inte har ett intresse av att försöka förstå dig och stjäl av din energi.

Det är normalt att sjunka in i en depression när man inser innebörden av en kronisk sjukdom. Det skulle vara sjuk att inte reagera på det.

Vill du dela med dig av ett gott råd?

Skriv gärna och kommentera om något som hjälpt dig att ta dig igenom svåra stunder som kroniskt sjuk. Du kan till exempel berätta om vilka insikter du kommit till.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

  1. Bra tips och råd. Som sagt, det är viktigt att inte fokusera på det man inte orkar eller kan, utan fokusera på det man faktiskt klarar av. Det är okej att gnälla ibland men ingen idé att älta. Våga vara ärlig mot dig själv och andra. Det positiva i att faktiskt vara kroniskt sjuk är man kommer på lösningar som fungerar för en själv trots de hinder som finns.
    Man ska gråta när man behöver men man ska inte sluta leva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *