Vi kroniskt sjuka är ofta väldigt försiktiga med att uttrycka vårt mående. Vi kan gå omkring och må så dåligt att vi just och jämt hålls på fötter och ändå lyckas vi hålla uppe en fasad som visar att allt är okej. Trots att vi försökt bedöva smärtan med en cocktail av olika piller utan att lyckas, och trots att vi egentligen är långt förbi bristningsgränsen håller vi på något vis ihop.

Tårarna är alltid nära, men vi vill ju försöka leva ett så normalt liv som möjligt ändå. Vi vill inte göra familj, vänner, arbetskollegor och bekanta besvikna genom att alltid ställa in eller backa ur. Så vi plågar oss själva istället och får betala dyrt för det.

Du som är nära anhörig till någon som är kroniskt sjuk eller du som på något vis har att gör någon som lider av en kronisk sjukdom kanske undrar om det faktiskt inte finns några tecken på illamåendet. Hur ska man kunna veta om man belastar den sjuka för mycket om hen inte säger någonting om sitt mående?

Ett hemligt kodord

Lugn, det finns ett litet kodord som många av oss sjuka använder när vi försöker förmedla att vi inte mår bra. Har du någon gång frågat din kroniskt sjuka vän om hen vill träffas över en kopp kaffe efter jobbet, eller bara frågat hur hen mår och fått till svar ”Jag är lite trött bara.” Där har du det! Kodordet som många kroniskt sjuka använder när de egentligen menar att de håller på att säcka ihop fullständigt.

Läs också  6 julklappstips för din deprimerade vän

”Jag är lite trött” betyder oftast mycket mer än så. Jag kan inte räkna hur många gånger det hänt sig att jag själv använt just de orden när jag försökt släta över eller slippa undan en jobbig situation.

Jag säger just de här orden när jag träffar vänner eller bekanta som undrar hur jag mår. Oftast är frågan om måendet en artighetsfras där det inte passar med långa utläggningar om hur bedrövligt läget egentligen är. För det andra så vill jag inte “belasta” folk med mitt sjukdomsprat för mycket.

En välanvänd fras

Oftast använder jag frasen ”jag är lite trött bara” när jag vill komma ”enkelt” undan. Vilket betyder att jag med högsta sannolikhet kommer att må obeskrivligt dåligt flera dagar efter en utförd aktivitet.

”Jag är trött” är nog en standardfras som vi sjuka ofta använder oss av som egentligen säger mycket mera. Jag vet inte ens om det finns något sådant som att bara var lite trött när man är kroniskt sjuk. Många av oss är på topp när vi har uppnått 50 % av en normal människas energi. De flesta av oss är konstant mycket mer än bara lite trötta. Så nästa gång du träffar någon som är kroniskt sjuk och frågar hur hen mår och får just den frasen till svar, fråga då om hen faktiskt bara är lite trött.

Läs också  7 naturliga sätt att kontrollera autoimmuna sjukdomar

Vi döljer våra sjukdomar av olika skäl. Läs gärna mitt inlägg 7 personer som får oss att dölja våra sjukdomar.

Och nu är jag nyfiken på om det är någon annan som känner igen sig här? Lämna gärna en kommentar på bloggen och berätta vad du tyckte.

Följ Lungan i stormen på Facebook för att få nya artiklar om hälsa och kronisk sjukdom direkt i ditt flöde.