7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän

jul kroniskt sjuk
Bild av Tom Merton / Canva

Julen börjar närma sig med stormsteg. För många kroniskt sjuka innebär högtider extra mycket stress och press. Många känner sig utanför eftersom de inte längre har hälsan att delta i sådant som de tidigare har tyckt om. På sociala medier får man bland annat se bilder där gamla arbetskamrater dricker cocktails och festar loss på firmajulfester som man inte längre är bjuden på, och bilder på andra familjers ivriga julförberedelser. 

På grund av nedsatt hälsa orkar många inte som förut och det kan kännas smärtsamt att se och höra om allt roligt och mysigt som vänner och bekanta har tid och ork för. Det är lätt att man känner sig bortglömd och blir lämnad utanför.

För andra känns det jobbigt att delta i och göra saker som hör julen till. Vardagen är allt som oftast tillräckligt tung för en som är kroniskt sjuk. Bara tanken på alla julsysslor som tillkommer kan kännas övermäktig. Man skulle vilja så mycket men orkar knappt hålla huvudet ovanför ytan som det är.

Många försöker ändå att orka som förut och tar ut sig fullständigt. De pressar sig till att närvara vid stökiga familjemiddagar, gå till julkyrkan, skriva och skicka julkort, springa på julevenemang med barnen, köper julklappar trots att de har det väldigt kärvt ekonomiskt själva och så vidare.

De är rädda för att inte duga eller göra familjen och vännerna besvikna. Den ökade stressen leder bara till att man känner sig ännu mera isolerad och emotionellt instabil än man normalt gör eftersom man inte alls har tid över för att ta hand om sig själv. Många drabbas av sjukdomsskov och depression under högtider som julen.

Jag hittade en bra lista på The Mighty med tips vad du som har en kroniskt sjuk i din familj eller i din bekantskapskrets kan göra för att din sjukdomsdrabbade vän också ska kunna njuta av julen.

Läs mer:
Kronisk sjukdom och sömnsvårigheter

1. Fråga din kroniskt sjuka vän hur du kan hjälpa till

Det enklaste och mest praktiska sättet att hjälpa en kroniskt sjuk är att erbjuda hjälp med praktiska saker i vardagen. Snöskottning, julklappsinköp, matlagning, hämta och föra barnen, dekorera och städa är saker som den sjuka uppskattar att få hjälp med. Det kan göra att vardagen känns mycket lättare att hantera och eventuellt finns det en chans att den sjuka hinner njuta av julen.

2. Bjud in din vän även om du tror att hen inte kan komma

Som kroniskt sjuk känner man sig ofta lämnad utanför i alla möjliga sammanhang. Som sjukskriven är man utanför arbetslivet och många orkar inte träffa vänner som de tidigare gjorde. Många slutar att bjuda in oss eftersom de av erfarenhet vet att vi inte brukar delta. Det är otroligt sårande att bli lämnad utanför. Det minsta du kan göra för att komma ihåg din vän är att bjuda in hen och få personen att känna sig ihågkommen och inkluderad.

3. Kom ihåg att den sjuka har det ekonomiskt kärvt

I många kretsar är presenter en väldigt viktig del av julen, och idag konsumeras det i mängder. Det är vanligt att man ger väldigt dyra gåvor till familj och vänner. Den kroniskt sjuka kan ha svårt att få pengarna att räcka till mat och hyra, så bli inte upprörd om din vän inte har med sig presenter. Som värdinna kan du på förhand meddela att du inte behöver någon hövlighetsgåva för att du bjuder på julmiddag och fest. Gör klart för den sjuka att presenterna inte är det viktiga, utan att ni träffas och ha det trevligt tillsammans.

Läs mer:
Vad "jag är trött" betyder för kroniskt sjuka

4. Förstå att vi inte är oförskämda

Många kroniskt sjuka känner sig tvungna att delta i julprogram som ordnas av familj och vänner. De pressar sig till att delta i timtal trots enorm trötthet och smärtor som just och jämt kan uthärdas med hjälp av starka mediciner. Det får de förstår betala för under de kommande dagarna och ligger utslagna medan alla andra fortsätter med jul- och vinteraktiviteter som vanligt.

Sjukdomsskov blommar upp och smärtan kan bli outhärdlig. Ha förståelse för att din vän eller familjemedlem väljer att utebli från långa middagar och fester, eller prata på förhand om att det är okej att den sjuka går hem precis när som helst. Försäkra personen om att det är okej.

5. Kräv inte svar på om vi deltar eller inte

Något som kan orsaka mycket ångest och stress hos en kroniskt sjuk är när folk kräver att vi långt på förhand svarar om vi kommer att delta eller inte på till exempel en julmiddag. Många av oss kan inte förutspå vårt mående ens en dag i förväg. Dagarna kan vara fullständigt oförutsägbara för en kroniskt sjuk person. För att minska pressen den sjuka känner kan du försäkra personen om att det är okej att hen kommer om hen känner för det. Kräv inget svar om deltagandet i förväg. De kroniskt sjuka ha väldigt svårt att lova något.

6. Fråga hur du kan gör det lättare och bekvämare

Om du ordnar ett julevenemang som du vet att kan vara tufft för den kroniskt sjuka att klara av, hör av dig på förhand och fråga om det finns något du kan göra för att personen ska känna sig bekvämare och klara sig bättre under evenemangets gång.

Du kan till exempel erbjuda personen ett rum dit hen kan gå för att vila om det skulle behövas. Det kan vara att fixa en extra kudde att luta sig mot, en rullstol, att spela bakgrundsmusik på en lägre nivå eller se till att ljuset är behagligt för den sjuka. Eller se till att barnen inte tröttar ut den sjuka som kan ha svårt att säga nej och dra gränser på grund av att hen vill vara snäll och tillmötesgående.

Läs mer:
Tar vi illa upp för lätt ibland?

7. Hämta julen till oss

Om en person är så sjuk att hen inte klarar av att delta i något julevenemang alls kan du ändå fråga hen om det är okej att du kommer förbi med lite julmat. Ät lussebullar tillsammans och hyr en julfilm och se den tillsammans, hemma eller på sjukhus.

Till sjukhuset kan du ta med dig en mysig juldekoration (inte en blomma p.g.a. allergiska patienter) för att få den sjuka att känna lite julstämning i det vita sterila rummet. Allt är bättre än att helt och hållet lämna personen utanför. Små saker gör oss så glada och tacksamma. Att bli ihågkommen som kroniskt sjuk är betyder så mycket!

Att vara hjälpsam och inkludera den sjuka i ditt liv året runt utan press på personen är det bästa du kan göra för någon som är kroniskt sjuk.

Läs också mitt inlägg om hur du som kroniskt sjuk kan göra julen mera stämningsfull och njutbar.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Oj Pernilla
    Det är presic så man känner det .Att vi Måste lära oss att säga NEJ .Men vi har väldigt svårt för detta .Blev bekräftad att så är det när man har en kronisk sjukdom .tack för det Yvonne O.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *