*Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus*

Att känna sig orolig och ångestfylld när man upplever att det finns ett hot mot eget eller närståendes välmående, säkerhet och hälsa är helt normalt. Man kanske är orolig för att ens barn har hamnat i dåligt sällskap, eller för att man nyss förlorat sitt jobb, eller för att en anhörig har blivit sjuk. När det finns ett riktigt hot med i bilden fungerar oro och ångest som en varningssignal, ända tills man uppmärksamma problemet och gör något åt det.

Om man däremot under ett halvt år eller mer går omkring och känner sig ångestfull och orolig för många saker samtidigt utan att kunna hantera oron kan det vara frågan om generaliserat ångestsyndrom. Det förkortas också GAD (general anxiety disorder). Själva begreppet GAD myntades så sent som på 1980-talet. Kvinnor drabbas oftare än män.

När man lider av GAD är ångesten så stark varje dag att den påverkar hela tillvaron. Problemen börjar ofta redan i barndomen eller i tonåren. Det kan inte jämföras med att man är orolig och funderar mycket på framtiden och på saker som kan gå åt skogen. Sådant är normalt. GAD är en mycket starkare form av ångestsyndrom som förhindrar en från att leva sitt liv normalt och njuta av det.

Oron tar över livet

Man inte orolig för en specifik sak, utan man oroar sig för vad som helst. Oron är ihärdig och gör att man har svårt att koppla av och känna sig lugn och trygg. Det är vanligt att man känner sig rastlös, lättirriterad, stressad, pessimistisk och spänd.

Läs också  8 saker vi kroniskt sjuka tröttnat på att höra

Man går omkring med tankar om att något hemskt ska hända. Man har ett så kalla katastroftänkande och oroar sig för att man själv eller någon som man bryr sig om ska råka ut för något hemskt. Man kan vara rädd för att man kommer att bli lämnad. Man grubblar över det förflutna och klarar inte av att vara närvarande och koncentrera sig på det som sker här och nu.

Cirkelresonemang är vardag för den som lider av GAD. Man går omkring och grubblar utan att komma någon vart, medan ångesten växer sig allt starkare. Föremålet för ångesten byts ut med jämna mellanrum. Det kommer nya onda spiraler hela tiden, vilket gör det väldigt svårt att bryta beteendet.

Fysiska symptom på GAD

Det är väldigt utmattande att hela tiden gå omkring och känna stark ångest. Man kan bli väldigt trött och få svårt med sömnen. GAD kan också enligt 1177.se ge bland annat dessa fysiska symptom:

  • spända och värkande eller ömma muskler
  • huvudvärk
  • värk i nacke och axlar
  • hjärtklappning
  • yrsel
  • ont i magen eller orolig mage

Den som lider av GAD är oftast medveten om att oron är obefogad. Man vet att man oroar sig för mycket och att man mår väldigt dåligt av det, men trots det blir man inte av med ångesten. Det är vanligt att närstående gör narr av oron man känner.

Det är svårt för personer som inte upplevt GAD att föreställa sig hur jobbigt det är. Att bli förlöjligad när man lider av GAD kan göra att man kryper ännu längre in i sitt skal. Man känner sig dum och förstår inte att söka den hjälp man skulle behöva.

Läs också  Glöm inte bort de anhöriga

Det är mycket vanligt att GAD förekommer tillsammans med andra typer av psykiska sjukdomar, som till exempel panikattacker, social fobi och depression. Men GAD kan också utvecklas utan tidigare problem med den psykiska hälsan.

Tre frågor att ställa sig själv

Enligt doktorn.com kan man ställa sig tre enkla frågor om man misstänker att man lider av GAD:

Oroar jag mig onödigt mycket?
Har jag svårt att kontrollera min oro?
Känner jag av min oro i kroppen och/eller mentalt?

Du kan inte diagnostisera dig själv. Det måste alltid göras av en sakkunnig läkare. Det finns behandling att få för generaliserat ångestsyndrom, som psykoterapi, läkemedel eller en kombination av båda. Dock finns det inga snabba lösningar eftersom GAD är en långvarig sjukdom. Om ångesten påverkar ditt liv varje dag behöver du söka hjälp.

Vad du kan göra själv

Att prata med någon om hur man mår kan vara av stor betydelse. Redan genom att berätta om sina problem kan en del av bördan lätta. Man kan också skriva av sig för att få ur sig sina orostankar.

Det är också bra att röra på sig. Vardagsmotion är en bra början. Det är bra att försöka komma ut genom dörren varje dag för att distrahera sig från oron. Vila och återhämtning är också viktigt.

Det är bra att försöka hålla hälsosamma matvanor. Ät näringsrik mat på regelbundna tider. Undvik alkohol. Här kan du läsa om några enkla men viktiga kostvanor.

Läs också  Handla mat enkelt via nätet

Försök hitta meningsfulla aktiviteter och ha roligt tillsammans med andra människor.

Läs på om vad generaliserat ångestsyndrom innebär. På så vis vet du när du behöver söka professionell hjälp, och du lär dig om hur GAD fungerar och hur du kan bryta negativa mönster.

Råd till anhöriga

Som anhörig kan du skaffa dig kunskap om GAD. Ofta behövs uppmuntran för att den drabbade ska våga söka hjälp. Men det är viktigt att inte tvinga någon till det.

Ignorera inte den drabbades orostankar, men försök sätta gränser för orospratet eftersom den drabbade inte klarar av att göra det själv. Byt samtalsämne, ta en promenad tillsammans, spela ett spel, laga mat eller titta på en film. Gör något som tar bort fokus från ångesten.

Var uppmärksam på problem och förändringar i det psykiska och fysiska måendet.

Ta små steg tillsammans. Försök inte förändra allt på en gång, eftersom det bara leder till ännu mer ångest.

Svenska Ångestsyndromsällskapet, erbjuder stöd för såväl anhöriga som drabbade. I Finland kan du vända dig till Föreningen för mental hälsa i Finland.

De flesta har hört uttrycket ”du måste lära dig leva med din sjukdom”. När det kommer till GAD gäller snarare att man ska kunna leva utan sin sjukdom. Alla har vi rätt att kunna leva ett liv utan ångest och oro och kunna ha en normal vardag enligt egna villkor. Man ska inte behöva vara styrd av generaliserat ångestsyndrom.

Lästips

Här är några tips på bra böcker om ångest för dig som vill lära dig mera.

 
Källor:
 
Bild från Pixabay