6 saker jag gör för att må bättre

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Presenter.se*

1. Spelar datorspel eller tv-spel med kompisar

Jag har alltid varit en spelnörd. Det började redan i lågstadiet med Nintendo, Playstation och gamla dos-spel. Jag ockuperade pappas dator så mycket att jag fick en egen. Det har inte ändrat under alla dessa år. Jag är 32 år, snart 33 och det är lika roligt och avkopplande att bara sjunka in i spelens fantasivärldar.

Spel hjälper mig att distrahera mig från ångestattacker och hypokondriska tankar. Jag skrattar och mår mycket bättre när jag spelar. Timmarna kan gå och plötsligt är det sen kväll och jag märker att jag inte har behövt varken lugnande tabletter eller värktabletter.

Det allra roligaste spelet jag vet är ett äventyrsspel som heter Don’t Starve. Spelet finns i multiplayerversion också (Don’t Starve Together). Tillsammans med min man sitter vi som klistrade framför våra skärmar och spelar och skrattar många kvällar i veckan.

Spelet går ut på att överleva i en fantasivärld där det finns påhittade djur och monster av alla de slag. Spelet är så galet och finurligt att jag aldrig tröttnar på det. Om någon spelar Don’t Starve eller vill lära sig spela så är det bara att ropa hepp!

Här är en liten speltrailer:

 

2. Läser fantasyserien Ring of ice and fire (A Game of Thrones)

Jag har tidigare skrivit en artikel om hur böcker kan få dig att må bättre. Jag själv tycker om deckare, men eftersom jag lider av depression och ångest har jag tagit paus med dem. Istället har jag börjat läsa mera fantasy, eftersom jag har märkt att jag kopplar av när jag får sjunka in i påhittade världar.

Läs mer:
11 geniala sätt som min man gör mig galen på

Jag är så glad att jag började läsa fantasyserien A Song of Ice and Fire av George R.R. Martin. Kampen om järntronen heter den första boken i serien, eller A Game of Thrones på engelska. Det har gjorts en tv-serie av böckerna som heter just Game of Thrones, men den har jag inte sett ännu. Tänker definitivt läsa böckerna först. Gillar man böcker som sagan om ringen kan jag varmt rekommendera att ge den här serien en chans. Du hittar serien på till exempel Bokus här:

3. Vattenfärger och hand lettering

För bara ett par år sedan var jag inte en person som ritade och målade speciellt mycket. På något vis halkade jag in på vattenfärger. Det finns så många inspirerande videoguider på Youtube att vem som helst kan lära sig en massa konster man kan göra med vattenfärger. Det roliga med just vattenfärger tycker jag är att man aldrig riktigt vet hur resultatet blir förrän det har torkat. Man kan måla samma motiv om och om igen i helt olika versioner. Det är lite som på den tiden man förde sina foton för att framkallas. Jättespännande att se hur de blev. Abstrakta bakgrunder som man kan använda som kort och skriva något på tycker jag om att göra.

Vattenfärger finns i alla möjliga olika varianter. Men de behöver inte alls vara dyra för att de ska vara bra och roliga att använda.

Jag tycker om att måla planeter 🙂

Jag tycker jättemycket om kombinationen av vattenfärger och bläck. Det finns en teknik som kallas handlettering, som jag tycker är häftig. Handlettering är i princip att rita en text, eller en font. Man kan lära sig att rita av fonter som redan finns, eller om man är tillräckligt kreativ kan man skapa sin egen.

Läs mer:
En hjärna som går på övervarv

Jag fick en bok av min man för ett par år sedan som är en mycket bra nybörjarguide för den som vill försöka sig på handlettering. Man lär sig olika stilar och tekniker från grunden. En väldigt inspirerande bok med enkla guider och fina bilder. Här är några boktips för dig som är nyfiken på handlettering.

4. Tittar på komediserien The Big Bang Theory

Nördar, nördar, nördar. Vem älskar inte nördar? 😉 Jag trodde själv att jag var en nörd tills jag träffade min man som är en riktig tekniknörd. Han introducerade tv-serien The big bang theory för mig. Det är en komediserie som handlar om ett gäng vetenskapsmän som är så nördiga, på alla sätt och vis att de inte riktigt kan något om saker som är normala, som till exempel sociala relationer.

Serien är inne på sin elfte säsong nu. Själv har jag inte sett längre än till sjunde. Jag har sträcktittat på serien varje kväll före läggdags och skrattat ihjäl mig. Vet inte när jag senast skulle ha tyckt om en tv-serie så mycket. Man lär sig dessutom mycket av den.

 

5. Sköter om min kaktussamling

Jag har fått dille på gröna växter, och speciellt på kaktusar. I vårt sovrum har jag fixat ett eget grönt hörn som jag njuter av att titta på varje dag. Kaktusar och suckulenter är lättskötta. Det kan jag intyga, eftersom det i princip är de enda växterna som jag klarar av att hålla vid liv. Det känns bra att sköta om växter. Det känns meningsfullt på något vis.

Läs mer:
Objudna gäster i hjärnan

En rolig sak som jag råkade snubbla över här om dagen är det här växtlaboratoriet.  Man planterar frön i en näringsrik gelé i glaskrukor. Man kan följa med när fröet gror från alla tänkbara vinklar. Till slut blir det en planta som man kan ta upp och plantera någon annanstans. Det verkar intressant och ser väldigt snyggt ut tycker jag. Flera växtlaboratorium hittar du på Presenter.se.


6. Skriver och dricker te

Något av det allra mest avkopplande jag vet är nog att sätta mig framför datorn med en kopp nybryggt te. Doften och värmen får mig att koppla av. För det mesta dricker jag koffeinfria varianter, eftersom jag ibland får ökad ångest och hjärtklappning av koffein. Speciellt om jag dricker för mycket kaffe. Kaffe är egentligen den drycken jag gillar bäst, men tedrickning har blivit en ny och trevlig vana för mig. På kvällarna brukar jag ofta ta med mig en kopp te till sovrummet, medan jag tittar på The big bang theory.

*Sista bilden och omslagsbilden från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *