7 naturliga sätt att kontrollera autoimmuna sjukdomar

kontrollera autoimmuna sjukdomar
*Bild av Josep Suria / Canva

Orsaken bakom autoimmuna sjukdomar är till stora delar okänd. Men forskning visar ändå att vardaglig stress kan utlösa ett sjukdomsskov hos personer som lider av autoimmuna sjukdomar som MS, SLE, reumatoid artrit, psoriasis för att nämna några.

Det är därför otroligt viktigt att du som lider en av autoimmun sjukdom lär dig att sätta dig själva i första rum. Med medicinering och förändrade livsvanor mår de flesta mycket bättre och klarar sig lättare undan nya skov.

Här kommer därför en lista med sju naturliga sätt som kan hjälpa dig till att må bättre trots en svår autoimmun sjukdom.

1. Ta en promenad

Det här gäller för dig som orkar och kan. Det behöver inte vara en lång eller snabb promenad. Många autoimmuna sjukdomar gör att vi blir styva och får ont. Att komma utomhus och andas frisk luft och sakta röra på sig i cirka 20 minuter kan både få dig att känna dig mindre stel och hjälpa dig med att få ut stresstankar ur ditt huvud och få dig på bättre humör. Är det för kallt ute kan du som har möjlighet ta en promenad i till exempel ett köpcenter. Har du väldigt ont så ska du förstås inte tvinga dig att gå ut. Men du vet nog bäst själv när du klar av det eller inte.

Läs mer:
När förnekelse av en svår situation går för långt

2. Reservera en timme för vila

Även under dagar som du mår bättre är det viktigt att du kommer ihåg att vila. Det är lätt hänt att man gör för mycket och tar ut sig när man har en bättre dag. Det kan därför löna sig att reservera minst en timme per dag för att vila. Du behöver inte sova om du inte vill. Bara ta dig till en lugn och skön plats och säg till de andra i huset att denna timme är reserverad enbart för dig. Gör avslappningsövningar, meditera, läs, lyssna på musik eller gör ingenting, så länge det är något som får dig att slappna av. Den här ena timmen av vila kan hjälpa dig att hållas produktiv hela dagen.

3. Lär dig minst en avslappningsteknik

Forskning visar att avslappningstekniker minskar de stresshormonerna i din kropp. Stresshormonerna är inflammatoriska och är en stor bov bakom många autoimmuna sjukdomar. Det lönar sig därför att lära sig åtminstone ett sätt att minska på stresshormonerna. Djupandning och meditation är två exempel på avslappningstekniker som hjälper till att reducera stresshormoner. Jag föreslår att du googlar och ser om du hittar något som du gillar som kunde vara värt att pröva.

4. Hitta ett stödnätverk

Att vara ensam med sin sjukdom är inte lätt. Man kan behöva prata om sitt mående med folk som förstår hur det är att leva med en oförutsägbar och svår sjukdom. Det är viktigt att hitta människor som du kan lita på att ställer upp när du har det svårt. Det kan vara familj, vänner eller personer i en stödgrupp på nätet. Det är inte ditt fel att du har insjuknat. Du behöver inte skämmas för att be om hjälp de dagar du behöver det.

Läs mer:
En dag i livet med diabetes typ 1

5. Lär dig att sakta ner

Många som klarar av att hantera livet med en autoimmun sjukdom berättar att deras hemlighet är att de har lärt sig att sakta ner. En del har bytt arbetsplats där arbetsuppgifterna inte är lika stressande och tunga. Andra har börjat arbeta deltid. Det gäller att försöka förändra förväntningarna på dig själv och faktiskt försöka inse att du inte karar allt i den takt som du klarat det förr. Sänk ribban lite så ska du se att du kommer att må så mycket bättre och klarar av att hantera vardagen lättare.

6. Var delaktig i din vård

Om du har en läkare som inte lyssnar på dig, förminskar ditt lidande och vägrar att prata om olika behandlingsalternativ med dig så är det hög tid att du byter läkare. Om du inte känner att du är delaktig i din vård och att ingen lyssnar på dig är det svårt att följa ordinationer som läkaren ger. Att inte ha någon som du kan lita på inom vården gör dig bara mera stressad och får dig att må mycket sämre. Det är du som är patient som ska stå i centrum. Gå inte med på att bli överkörd. Ta tjuren vid hornen och be om att få byta läkare.

Läs mer:
Kronisk sjukdom och sömnsvårigheter

7. Du är på en resa utan slut

Autoimmuna sjukdomar är väldigt lömska, och för de flesta finns inget bot, bara lindring. Att leva med en autoimmun sjukdom innebär två steg framåt och ett steg bakåt. Och på det viset fortsätter det livet ut. Genom att lära dig acceptera den här nya livsrytmen och försöka må så bra du kan under de bättre dagarna istället för att fokusera på att hitta ett botemedel som inte finns är nyckeln till att må bättre.

Läs också hur du gör en verktygslåda för kroniskt sjuka.

Källa:
Healthywomen.org

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *