7 sätt att lindra oro som kroniskt sjuk

lindra oro
Bild av natalie_board / Canva

Oro stjäl av vår energi och hindrar oss från att leva i nuet och vara oss själva. Vi som är kroniskt sjuka är redan tillräckligt sköra. Att lära sig några tekniker för att lindra onödig oro kan vara till stor hjälp.

Oron är en ihärdig följeslagare för många kroniskt sjuka. Det är utmanande att leva i ovisshet. En del vet att deras sjukdomar är progredierande, utan hopp om bot. Många har så svåra smärtor att de konstant får proppa i sig starka värkmediciner för att alls kunna uthärda tillvaron. Bieffekter av olika medicineringar kan också ställa till med en massa obehagliga bieffekter som också kan påverka psyket väldigt mycket.

Mediciner orsakar ibland ångest

Kortison är ett exempel på en medicin som kan orsaka kraftiga humörsvängningar redan i en lägre dos. Samtidigt gör kortison att det är svårare att få tag i sömnen, och många mediciner gör att man aldrig får någon riktig djupsömn, vilket såklart får en att må psykiskt sämre också.

Att vara kroniskt sjuk kan göra en avtrubbad och yr i huvudet. Man tappar orken och lusten till mycket som man tidigare tyckt om. Man känner inte igen sig själv. Vet inte vem man har blivit, vilket kan var väldigt skrämmande.

Ibland är oron berättigad

Ibland är symptomen vi lever med så jobbiga att de orsakar panik. Och ibland är panikkänslorna berättigade eftersom många ofta blir så akut sjuka att de måste agera snabbt och ta sig till sjukhus. För många blir det katastrof på katastrof. När det fortsätter på det här viset är man i ett ständigt beredskapstillstånd. Och det är klart att det till viss del är helt nödvändigt. Vi har alla erfarenheter av vad som kan hända när man inte tar sina symptom på allvar. I mitt fall ledde det till sju operationer och ett år in och ut på sjukhus och många riktigt allvarliga akuta stunder då läkarna inte visste vad de skulle ta sig till.

Oro har blivit en stor del av mitt liv. Större än jag skulle vilja. Ibland håller den på och äter upp mig. Det är inte lätt att komma bort ifrån den. Men helt och hållet vill jag inte göra mig av med den. Det skulle bara vara dumt och dessutom helt omöjligt.

Läs mer:
Hur du kommer ihåg att ta dina mediciner

Alla människor har en benägenhet att oroa sig. Vissa mera än andra. För många kroniskt sjuka kommer motgångarna så tätt inpå varandra att man aldrig får en lugn stund. Det är som om strömbrytaren till oron förblir påslagen. Till slut vet man inte hur man ska stänga av den, eller ens tona ner den lite.

Oro är naturligt

Oron fyller ju en funktion, men när den blir till ett konstant katastroftänkande där man föreställer sig det värsta tänkbara scenariot och lever sig in i det då har det nog gått för långt. När man konstant befinner sig i framtiden och oroar sig för saker som kanske aldrig kommer att ske har oron ett för starkt grepp om en. När man ser allt i svart är livet mycket värre än de kunde vara.

Vissa har en fin och förstående familj som ser en och bekräftar en och som vågar prata om det svåra. Andra är mindre lyckligt lottade och sitter ensamma och isolerade med sina orostankar. Då eskalerar de lätt till ett övermäktigt mörker som man många gånger inte själv klarar av att ta sig ur.

Oro är inte fel. Det är inte ett tecken på att man är svag. Det är en naturlig del av livet som ofta tar sig i onaturligt stora proportioner när man lider av en svår sjukdom som är kronisk. Samtidigt som det är väldigt jobbigt är det en försvarsmekanism. Oron hjälper oss ibland att förutsäga och undvika katastrofer eller obehagliga situationer, en ibland går det till överdrift.

Tips för att hantera oron

Här kommer därför några tips för dig som tycker att du oroar dig för mycket

1. Fokusera på det du kan kontrollera

Att ständigt tänka på saker som du inte kan kontrollera gör dig bara mera utmattad. Att tänka på möjliga följdsjukdomar eller leva sig in olika katastrofscenarier som du varken vet om kommer inträffa eller ens är möjliga får dig bara att må sämre. Försök att fokusera på sådant som du kan kontrollera istället. Det är inte alltid så lätt, men en viktig sak att hålla i minnet. För ingen kan kontrollera eller förutspå framtiden.

2. Försök leva i nuet

Det är egentligen det enda man kan göra som kroniskt sjuk. Men när man inte mår bra är det lätt att man antingen befinner sig i dåtiden eller i framtiden och glömmer bort att leva i nuet. Många behöver bearbeta det som har hänt och lära sig hur man hanterar livet med en oförutsägbar och svår sjukdom. Sådant tar tid och ofta behöver man professionell hjälp med det, och det ska man verkligen inte skämmas för att man behöver.

Läs mer:
Därför är initiativförmågan nedsatt hos kroniskt sjuka

Och man ska inte heller tveka att söka hjälp. För det är så viktigt att kunna njuta av sina bättre dagar som kroniskt sjuk eftersom de för många kommer så sällan. Sjukdomen är som en skugga som lätt gör att man inte ser det som man har som faktiskt är bra. Därför är det så viktigt att leva i nuet.

3. Fantisera om positiva saker

Med det här menas inte att du ska glömma din sjukdom och förminska ditt lidande. En kronisk sjukdom kan vara väldigt allvarlig och det är klart att man måste få utlopp för alla sorters tankar. Men ofta går vi ju och oroar oss för saker som aldrig inträffar. Väldigt få av våra hemska tankar blir verklighet. Om de mörka tankarna helt och hållet har tagit över kan det vara nyttigt att försöka fantisera om positiva och trevliga saker också. Tänk på sådant du tycker om också, så att inte katastroftankarna frodas och tar över helt och hållet.

4. Skriv upp orostankarna

När du märker att oron börjar ta över för mycket ta tag i en penna och skriv upp allt som du oroar dig för. Att skriva distraherar din oro och du får en bättre översikt över dina tankar. Du ser lätt vilka som är fruktlösa och omöjliga att påverka eller kontrollera och vilka som går att göra något åt. Då kan du istället lägga fokus på det du kan påverka och lättare släppa det som inte leder någon vart att fundera på.

5. Du måst inte lösa allt själv

Ibland är det inte du själv som kan lösa alla dina problem. Ibland behöver man ta hjälp av och lita på att andra människor hjälper en att lösa problemen. Det är läkarens ansvar att fundera på din medicinering och du som har vänner och familj som ställer upp för dig kan försöka vänja dig vid tanken på att de också vill hjälpa och ta hand om dig och lösa en del av problemen tillsammans med dig.

Läs mer:
Medograf kopplar ihop patienter

6. Försök se saker ur ett större perspektiv

När du oroar dig ska du alltid komma ihåg att ställa dig frågan om det här kommer att påverka dig om en månad/ett halvår/ett år. Om svaret är ”nej” eller ”inte särskilt mycket” så är det bäst att försöka släppa tanken. Ofta är det då frågan om meningslösa orostankar. Är svaret däremot ja så kan du fundera på vad du kan göra för att påverka problemet och att undvika att upprepa samma misstag igen.

7. Var uppmärksam på ”tänk om”

Varje tanke som börjar med tänk om är oftast ett tecken på meningslös oro. Var uppmärksam på när dina tankar börjar med ett ”tänk om det ena, tänk om det andra”. Det är oftast våra fantasier som skenar iväg lite för vilt. Tänk om katastrofen du tänker på ändå aldrig kommer att inträffa?

Oro stjäl av vår energi och tär på oss väldigt mycket. Oro hindrar oss från att leva i nuet och vara oss själva. Vi som är kroniskt sjuka är redan tillräckligt sköra. Att lära sig några tekniker för att lindra onödig oro kan vara till stor hjälp. Det går att bli av med en del onödig oro om vi kan bevisa oss själva att vår ängslan är obefogad och inte leder till något bra.

Lätt är det ändå inte alla gånger. Det krävs både vilja och styrka som man ofta har väldigt lite av som kroniskt sjuk, så om du gång på gång misslyckas med att hantera din oro kom ihåg att inte beskylla dig själv för det. Allt man kan göra är att försöka.

Källa: Redaktionen.se

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *