7 tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

sjukdomsskov
Bild av AlexRaths / Canva

De flesta av oss kroniskt sjuka har dagar då vi känner oss besegrade av våra sjukdomar. Trots att många av oss kämpar modigt så gott som varje dag för att hålla humöret uppe kommer det dagar då vi helt enkelt inte orkar. Sjukdomsskov kan plötsligt blossar upp och göra oss fullkomligt utmattade.

Här är sju tips på vad du kan göra för att underlätta tillvaron under dagar då livet känns extra tungt.

1. Ta ledigt

Med ledigt menar jag att du ska ge dig själv lov att ta ledigt från alla måsten och borden. Lämna diskberget, skippa möten, ignorera instansblanketterna, lämna alla hushållssysslor. Du behöver inte ens klä på dig om du inte vill. Ge dig själv lov att ta paus från allt och vila upp dig ordentligt. Gör bara saker som du orkar och har lust med. Det här är något som alla med en kronisk sjukdom borde öva på. Det är viktigt att kunna ta sig tid till att ladda batterierna då när det är nödvändigt.

2. Distrahera dig från ditt sjukdomsskov

När man är mitt inne i ett sjukdomsskov är det lätt hänt att man börjar se allt svart. De mörka tankarna är ofta svåra att hantera och tar mera plats än de borde. När du känner att du bara ältar jobbiga tankar utan att komma någon vart så är det bra att försöka göra något som tar bort fokus från tankarna.

Läs mer:
Sorgebearbetning efter sjukdomsdiagnos är viktigt

Gör något som du tycker om och som inte kräver allt för mycket energi. Det kan till exempel vara en hobby som du inte sysslat med på ett tag. Kanske du tycker om att måla, handarbeta, spela ett dataspel eller titta i gamla fotoalbum. Försök distrahera dig genom att göra något som du alltid tyckt om, även om det kan kännas lite motigt i början. När du väl kommit igång kan det kännas riktigt roligt.

3. Prata med någon

En del vill inte prata när de mår som sämst, medan andra behöver det mer än något annat. En del behöver prata av sig sin oro medan andra hellre pratar om trevliga saker för att få bort fokus från smärta och orostankar. Ring upp någon som du känner att du kan lita på och som du har lust att prata med. Ibland kan det bara hjälpa med att säga att du mår dåligt. Redan det kan ta bort en tung börda från dina axlar. Det är väldigt tungt att gå igenom ett sjukdomsskov.

4. Ät något gott

Under dagar då man mår riktigt dåligt kan det vara svårt att få i sig mat. Sjukdomen, oron och smärtan gör att man tappar aptiten. Sådana dagar behöver du inte tänka på att vara noga och hälsosam när det gäller maten. Huvudsaken är att du får i dig näring. Det behöver din kropp för att repa sig. Unna dig då något som du tycker om. Ring efter din favoritmat eller be någon handla mat till dig.

Läs mer:
Att visa sitt stöd för en person med kronisk sjukdom

5. Skriv ner jobbiga tankar om ditt sjukdomsskov

Om du inte har någon att prata med eller helt enkelt inte har lust att prata, men ändå vill få ur dig alla jobbiga känslor och tankar så kan du skriva ner dem. Skriv i ett häfte eller på din dator. Skriv ner den första tanke som ploppar upp. Det kan kännas otroligt befriande när du skrivit av dig om ditt sjukdomsskov. Du behöver inte spara det om du inte vill. Skriver du på datorn är det enkelt att bara radera allt med en knapptryckning.

6. Sänk kraven

De dagar som du inte mår bra behöver du inte gör något. Men du kanske ändå vill komma upp ur sängen. Det kan hjälpa att sätta upp några få och små mål som att stiga upp och förflytta sig till soffan, titta på ett tv-program, klä på sig, koka en kopp kaffe och sätta sig på balkongen eller verandan. Tänk smått och sänk dina krav på dig själv.

7. Släpp ut frustrationerna

Det kan vara tungt att hålla inne alla känslorna då när man inte mår bra. Men många vill inte släppa ut dem eftersom det känns för jobbigt. Men det kan vara precis det som man behöver för att återfå sina psykiska krafter. Ta en kort stund, några minuter eller en kvart då du släpper ut allt. Gråt, gny, skrik eller stampa i golvet. Släpp ut oron, ilskan och frustrationerna. Du kommer att bli förvånad över lättnadskänslan som kommer efteråt. Det är okej att känna och leva ut sina känslor. Det kan vara till stor hjälp för att hantera ditt sjukdomsskov.

Läs mer:
Viktigt att kunna hitta de små ljusa stunderna

Använd vår verktygslåda för sjukdomsskov

Sist men inte minst kan du fixa en verktygslåda för plötsliga sjukdomsskov. Läs vår utförliga guide med tips och inspiration här.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *