Att acceptera sin sjukdom eller inte

acceptera sin sjukdom
Bild av KatarzynaBialasiewicz / Canva

Vad innebär det att acceptera sin sjukdom? Det är något som kroniskt sjuka funderar på så gott som dagligen. Det finns lika många tolkningar som det finns sjuka.

Det finns många saker folk säger som förvirrar oss kroniskt sjuka. Något som diskuteras om så gott som dagligen på Lungan i stormen och i olika stödgrupper är uttalandet ”Du måste acceptera din sjukdom”. Vad betyder det egentligen? Svaret på den frågan är varken enkelt eller tydligt. Det finns lika många tolkningar som det finns kroniskt sjuka.

Reaktionerna på ”Du måste acceptera din sjukdom” är också varierande.  En del säger att de aldrig kommer att acceptera sin sjukdom. En annan del säger att deras liv har blivit bättre eftersom de har accepterat sin sjukdom. Och en tredje del är väldigt förvirrade. De vet inte om de har accepterat sin sjukdom eller inte. De vet inte heller om man faktiskt behöver göra det.

Jag hör till den delen som inte riktigt förstår vad det innebär. Egentligen tycker jag att uttalandet är ganska meningslöst. Eftersom alla tolkar det olika kan man aldrig veta hur en person kommer att ta det. Någon kan hålla med medan någon annan kan bli upprörd.

Många olika tolkningar

Här kommer några exempel på olika tolkningar av ”Du måste acceptera din sjukdom”.

Läs mer:
Ditt eget fel att du inte blir frisk?

Alternativ 1

Jag kommer aldrig att acceptera min sjukdom eftersom det skulle innebära att låta den segra. Jag tänker inte ge upp det jag har på grund av min sjukdom. Den ska inte få ändra mig som person. Om jag accepterar min sjukdom kommer jag att tappa kämpaglöden. Den ska inte få vinna.

Jag kommer aldrig att acceptera min sjukdom.

Alternativ 2

Jag accepterar att min sjukdom är en stor del av mitt liv. För att orka ta mig igenom dagen måste jag ge upp vissa saker, men det finns fortfarande mycket jag kan göra. Jag plågar inte längre min kropp för att vara andra till lags eller för att hinna med allt jag vill och måste. Istället lyssnar jag på min kropp och vilar när jag behöver. Jag har inte dåligt samvete när jag tackar nej till planer. Jag har lärt mig leva med min sjukdom, vilket betyder att jag accepterat den.

Jag har accepterat min sjukdom

Alternativ 3

Jag accepterar att jag är sjuk. Det innebär att jag inte längre kan göra något som jag gjorde förr. Jag måste ge upp allt för att kunna leva med min sjukdom. Det betyder att jag absolut inte får ta ut mig. Sjukdomen får styra mitt liv helt och hållet. Vad jag egentligen vill spelar inte längre någon roll. Alltså har jag accepterat att jag är sjuk och att mitt liv inte alla blev som jag tänkt mig.

Läs mer:
8 sätt att förbereda sig inför ett läkarmöte

Alternativ 4

Att acceptera min sjukdom innebär att jag erkänner för mig själv och för andra att jag är sjuk. Jag döljer inte längre min sjukdom för andra. Jag blundar inte längre för att jag har en diagnos. Det betyder att jag har accepterat min sjukdom.

Jag döljer inte längre min sjukdom.

Alternativ 5

Jag kan inte acceptera min sjukdom för att jag inte vet vad det betyder. Varje gång någon säger till mig att jag måste acceptera min sjukdom känner jag mig ledsen och förvirrad. Det känns som ett hopplöst projekt att acceptera. Hur jag än försöker så kan jag inte klura ut vad det innebär. Det kanske är något fel på mig som levt så länge med min sjukdom utan att lyckas acceptera den.

Motsatta uppfattningar

Det här var några exempel på olika sätt att tolka acceptans av sjukdom. Som du ser finns det väldigt många sett att se på saken. Min slutsats är nog att det kanske inte alla gånger är så bra att säga till folk att de ska acceptera sina sjukdomar. Personen som säger det kanske inte ens har erfarenhet av att vara sjuk själv. Hen har kanske en totalt motsatt uppfattning om vad det innebär att acceptera sin sjukdom än vad den sjuka har.

Läs mer:
Ska man gilla läget när man är kroniskt sjuk?

Inte är det heller bra att vi kroniskt sjuka talar om vad uttalandet betyder för varandra. Man kan bara tala för sig själv. Det går inte att utgå ifrån att alla skulle må mycket bättre bara de kunde acceptera sina sjukdomar så som man själv gjort.

Vad betyder acceptans för dig?

Det vi kan göra är att berätta för varandra om vad acceptans betyder för oss. Diskutera gärna i kommentarsfälten. Berätta hur du tolkar ”Du måste acceptera din sjukdom”.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

 1. Acceptera o lite. Jag har många olika fel o jag lever med dem. Kämpar på o vissa har jag accepterat vissa lärt mig leva med o vissa vill jag bara hiva iväg o aldrig komma tillbaka.

  Erkänt jag sitter i rullstol o ser dåligt
  Accepterat fick jag för längesen genom organisationen unga synskadade o jo det har jag gjort även om saker har förändrats till det sämre.

  De jag villl hiva är min trötthet som aldrig blir bättre. Oavsett om bra el dålig natt är jag inte pigg. Inte känt mig utvilad på ca 1 år

  Värken gillar att jag tränar o gör saker tycker den är bra. Mår bra av att träna o hålla igång. Min trötthet vill egentligen jag ska ligga halva vakna tiden vilket jag inte vill el orkar o är igång.

  Accepterat har jag med många o som jag skrev olika i olika diagnoser o totalt 10 olika.

  Jag lever med dem o jag försöker göra det jag kan o orkar o vill göra saker för att inte ha tråkigt.

 2. Jag accepterar min värk, jag accepterar att den finns och jag lever sida vid sida av min värk. Jag gör det mesta, MEN, jag lyssnar alltid på den och ser till att planera in det, så att jag även kan få vila. Jag letar inte olika produkter för att bli bra eller för att underlätta smärta. Jag accepterar att den i bland måste få göra sig hörd. Att leta olika mlm företag tar av min energi, energi som jag så väl behöver ha själv ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *