Mysiga tips för dig som firar jul ensam

Bild av Estradaanton/ Canva

Kommer du också att fira jul ensam i år? Ta tillfället i akt och gör det bästa av situationen. Att vara i sitt eget sällskap och välja att fira sig själv kan föra mycket gott med sig. Förbered en annorlunda jul i tid och du ska se att det kan bli riktigt mysigt.

Vi är många i år som inte kommer att kunna fira jul tillsammans med våra närmaste. Det känns förstås jättetråkigt. Julen är ändå en stämningsfull högtid som många av oss sett fram emot under de mörka höstmånaderna.

Som kroniskt sjuk kan tiden bli lång. Många av oss lider av så svåra sjukdomar att vi är så gott som isolerade den största delen av året. Det finns också de som känner sig lättade över att inte kunna delta i årets julfirande på grund av pandemin. Julfirandet kan trots allt vara tungt när man är sjuk.

Hur som helst kan ensamhet vara speciellt svårt att hantera i juletider. Traditionellt är julen något som firas tillsammans med den närmaste familjen och släkten. Bilden som man får av media är att det är synd om den som måste vara ensam på julen.

Men vem har egentligen sagt att en jul i eget sällskap måste vara tragisk? När det inte går att fira tillsammans med dem man vill i år får man helt enkelt göra det bästa av situationen. Kanske en jul med fokus på att fira och sköta om sig själv också kan föra något gott med sig?

Läs mer:
Kreativiteten ger mig energi
Bild av Viktor Gladkov / Canva

Välj att fira dig själv

Enligt psykologer kan det vara något befriande med att vara i sitt eget sällskap. Att fira jul ensam kan absolut vara befriande på många sätt. Ibland är det inte man själv som sätter ”ensam-stämpeln” på sig själv, utan man får den av vänner och familj som tycker synd om en. Det kan också bidra till att det på något sätt känns fel att fira jul ensam.

Bara för att du är ensam behöver det inte automatiskt betyda att du måste känna dig ensam. Det är full möjligt att njuta av julen på egen hand. Men det kräver att man är öppen för att ett sådant alternativ är möjligt.

Julen är en mysig högtid och passar faktiskt riktigt bra för att fira egentid. Om det här är den första julen som du kommer att spendera ensam så kommer det säkert att kännas lite konstigt. Självklart kommer vi att sakna mammas köttbullar och moster som dansar runt granen, eller att få se när barnen öppnar sina julklappar. Men det kommer flera jular och flera tillfällen.

fira jul ensam
Bild av choreograph / Canva

Gör det bästa av julen

Istället för att spendera hela julen med att sörja över vad du missar kan du försöka göra det bästa av helgen. En helg med fullt fokus på att ta hand om dig själv är något av det finaste du kan ge dig själv.

Läs mer:
7 sätt att lindra oro som kroniskt sjuk

Ta tillfället i akt och försök vara lite mer självisk i år. Vi kroniskt sjuka gör så mycket uppoffringar årets alla dagar. Vi är värda mer lugn och ro, och framför allt behöver vi visa mer empati mot oss själva. Många kroniskt sjuka är alldeles för hårda mot sig själva.

Bild av Syda Productions / Canva

Tips på hur du kan fira

Om du känner för att pröva på att fira dig själv den här julen kan du med gott samvete börja förbereda den i tid. Tänk på vad du själv tycker om. Det här är några förslag på vad du kan göra:

 • Skapa en spellista med din favoritmusik (behöver inte vara julmusik) och sätt igång den när du kokar väldoftande julkaffe på morgonen.
 • Förbered ett lyxigt bubbelbad med ansiktsmasker och smörj in dig med väldoftande krämer efteråt.
 • Njut av att inte behöva klä upp dig. Om du vill kan du gå omkring i morgonrock hela kvällen.
 • Förbered mat som du tycker om i förtid. Du kanske avskyr morotslåda och julskinka? Skippa det i så fall och smaska i dig en lyxig räkpasta från ditt favoritställe.
 • Ring upp familjen genom ett video- eller telefonsamtal någon gång under dagen. Kanske ni kan ha ett videosamtal medan julklapparna öppnas så att du kan vara med trots att du inte är där.
 • Titta på något mysigt tv-program. Kanske du kan njuta av glögg och pepparkakor till Kalle Ankas jul? Eller du kanske hellre ser på Star Wars. Gör det du känner för.
Läs mer:
7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän
Bild av KristinaKibler / Canva
 • Beställ en julklapp till dig själv som du bestämmer dig för att öppna först på julafton. Är det något du länge har längtat efter? Kanske en bok, en ny parfym, ett litet spa-kit, en värmedyna eller kanske ett roligt tv-spel? Har du möjlighet att unna dig något så gör det för all del.
 • Gå med Lungan i stormens kamratstödsforum som du hittar via vår Facebooksida eller genom att söka på Facebook. Vi finns där för att stötta och planerar att starta en gruppchatt någon gång under december med fokus på julen.
 • Om du orkar kan det vara bra att försöka komma ut. Ta en uppfriskande promenad i skogen medan du lyssnar på julmusik.

Fler artiklar om julen

Du kanske också kan finna tröst i våra artiklar om julen. Du kan bland annat läsa:

Julen är en svår tid för många kroniskt sjuka och Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

 1. Det ska nog gå en jul, fast inte som vanligt! Julgranen och julträd är på plats på balkongen och lite mer kommer säkert upp i veckan till advent! En handdammsugare och en Ammaryllis är inhandlad. Hoppas du får en någon så när bra jul med dina krämpor! Tänker mest på dig på onsdagar när jag gör min medicinlåda! 😀 <3

 2. Tack for dina tips (aven om jag behover den inte i ar) Jag firar jul hemma med familjen men jag onskar dig och alla andra som firar ensam en glad jul och gott nytt ar. Lycka till. Halsingar fran Tyskland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *